12 Yaş Altındaki Çocuklara Akıllı Telefonları Yasaklamak İçin 8 Neden

12 Yaş Altındaki Çocuklara Akıllı Telefonları Yasaklamak İçin 8 Neden

Son Güncelleme: 06 Mayıs, 2018

Bazen çocukların akıllı telefon kullanmalarını yasaklayan kuralların fazla abartıldığını düşünsek de, bunun onlar için en iyisi olduğunu gösteren çok önemli bulgular bulunmaktadır. Eskiden en büyük endişe, çocukların televizyon karşısında saatlerini harcamalarıydı. Günümüzde ise artık çocuklar, akıllı telefonları ile uğraşırken uyuyakalıyorlar.

Akıllı telefon kullanmanın çocuklara zarar verebildiğini belirten konuyla ilgili bazı uzmanlar, her geçen gün daha fazla bebek ve küçük yaştaki çocuğun tablet ve akıllı telefon kullandığını belirtmektedir. Bu uzmanlar çocukların ancak iki yaşından sonra teknoloji ile etkileşim içerisine girebileceğinin altını çizmektedir.

Bebekler ve Çocuklar İçin Akıllı Telefon Kullanımını Yasaklamanın Nedenleri

Bir çocuğun iki yaşından önce teknoloji dünyası ile tanışmaması için çok güçlü nedenler bulunmaktadır. Günümüzde çocukların neredeyse elektronik aygıtlarla dünyaya geldikleri bir gerçek olsa da, bu cihazların aşırı kullanımından kaçınmak çok önemlidir. Ayrıca herhangi bir kural getirilmediğinde çocuklar üzerindeki etkilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir.

1. Beyin Gelişimi

Beynin, özellikle 0 ile 2 yaş arasındaki bebeklerde, aşırı teknoloji kullanımına maruz kaldığında büyüme hızı artabilir. Bu durum da dikkat eksikliği, bilişsel gecikmeler, öğrenme problemleri, yüksek tepkisellik ve kendini kontrol etmede yaşanan eksiklikler gibi çeşitli sonuçlar ortaya çıkarabilir.

telefonla oynayan bebek

2. Aşırı Derecede Radyasyon

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), cep telefonlarını yaydıkları aşırı radyasyon nedeniyle çocuklar ve hatta yetişkinler için riskli olarak sınıflandırmaktadır. Bu tarz olumsuz etkenlere karşı çocuklar daha fazla hassas olduklarından, kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma riskleri de yükselmektedir.

3. Zihinsel Hastalıklar

Yapılan bir çok çalışma, yeni teknolojilerin aşırı kullanımının çocukluk depresyonu, anksiyete, aidiyet bozuklukları, dikkat eksikliği, bipolar bozukluklar, psikoz ve çocuk davranışlarındaki diğer sorunlara ciddi oranlarda yol açtığını göstermektedir. Tüm bunlar aynı zamanda, sosyal ağlar gibi ortamlarda çocukların genellikle siber şiddetle karşılaşmalarından da kaynaklanmaktadır.

4. Saldırgan Tavırlar

Yeni teknolojiler, çocukların şiddet içeren ve saldırgan içeriklere ulaşmasına ve bu nedenle de davranışlarında değişiklikler meydana gelmesine neden olmaktadır. Çocukların, gördükleri her şeyi taklit ettiklerini düşündüğümüzde, zararsız olduğu onaylanmamış içerikleri elde etmesinin daha da tehlikeli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle anne ve babalar, çocuklarının ne yaptıkları konusunda çok dikkatli olmak durumundadırlar.

5. Rüyaların Değişmesi

Uzmanlar genellikle, çocuklarının odalarında teknoloji kullanımını kontrol etmeyen anne ve babaların, bu çocukların gece saatlerinde akıllı telefonlarla ilgilenmeleri nedeniyle uykuya dalma sorunları yaşadığına şahit olacağını belirtmektedir. Yaşayacakları uyku eksikliği, çocukların akademik performansını ve sağlıklarını çok ciddi derecede etkileyecektir.

6. Dikkat Eksikliği

Teknolojinin aşırı kullanımı çocuklardaki dikkat eksikliğinin bir nedeni olabilmekte, aynı zamanda diğer çocuklar ve insanlarla etkileşimlerinde azalmaya yol açmaktadır.  Ayrıca, teknolojik cihazlardaki içeriğin hızı nedeniyle, çocukların konsantrasyon ve hafızalarında azalma meydana gelmektedir.

7. Çocukluk Obezitesi

Teknoloji kullanımı genellikle hareketsiz bir yaşam tarzı anlamına gelir ve bu sorun evlerimizde ciddi bir biçimde artmaktadır. Aktivite eksikliği çocuklarda obeziteye yol açmakta, bu da diyabet, damar ve kalp rahatsızlıklarını beraberinde getirmektedir.

“Çocuklar, sürekli olarak aşırı bir biçimde teknolojiye maruz kalma konusunda savunmasız durumdadırlar.”

8. Çocuk Bağımlılığı

Bazı araştırmalar, 8 ile 18 yaş arasındaki her on bir çocuktan birinin teknoloji bağımlısı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çok endişe verici rakam zaman geçtikçe daha da yükselebilir. Çocukların bir teknolojik cihazı kullandığı her an, anne ve babalarından, ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşmaları anlamına gelir.

salıncakta çocuk

Çocuklar ve Gençler Ne Zaman Akıllı telefon Kullanabilirler?

Japon Pediatri Birliği, çocukların akıllı telefon kullanmalarının yasaklanması için bir kampanya başlatarak, anne ve babaların çocukları üzerinde daha fazla kontrol uygulamasını ve onlarla eğlendirici oyunlar oynamalarını tavsiye etmiştir. Diğer taraftan, Amerikan Pediatristler Akademisi ve Kanada Pediatristler Birliği, 0 ile 2 yaş arasındaki çocukların teknoloji kullanmamaları, 3 ile 5 yaş arasındaki çocukların ise günde bir saati geçmeyecek şekilde ölçülü bir biçimde kullanmaları gerektiğini ifade etmektedir. Son olarak, 6 ile 18 yaş aralığında ise günlük maksimum teknolojik cihaz kullanımı iki saati geçmemelidir.

Yeni teknolojilerin çocuklarda ve gençlerde neden olabileceği zararların farkında olmamız gerekmektedir. Neredeyse teknolojik cihazlarla dünyaya geldiklerinden, çocukları bunlardan uzak tutmak çok zor olacaktır. Ancak onlara ciddi zararlar verebilecek bu tür cihazların aşırı kullanımının önüne geçilebilir. Önemli olan nokta çocukların, anne ve babaları ile harcayacakları oyun zamanını ya da kitap okuma vakitlerini teknolojik cihazlara ayırmamalarıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.