35'inden Sonra Anne Olmak

35'inden Sonra Anne Olmak

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2018

35 yaşından sonra anne olmak, birçok kişi için, genellikle riskli bir hamilelik ve doğum sürecini hatırlatan bir şeydir. Ancak son çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler göstermektedir ki bu yaşlarda hamile kalmak o kadar da kötü sonuçlanan bir şey değildir.

Amerikan Geriatrik Topluluk grubunun yayınladığı bir makalede 35’inden sonra hamile kalan kadınların hamilelik neticesinde beyin fonksiyonlarında ve becerilerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, bu çalışmada 35 yaş civarında ilk kez hamile kalan kadınların zeka, problem çözme ve konuşma becerilerinde, hamile kalmayan gruba göre daha iyi sonuçlar aldığı gözlemlenmiştir.

Bugünün dünyasında anne olmak

Aslında günün şartlarına bakıldığı zaman 35’inden sonra anne olmak kesinlikle iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır; çünkü kişisel hayatlarından önce profesyonel hayatları üzerine çalışan ve yorulan kadınların olduğu bir dünyadayız, bu da geç yaşta hamileliğin yaygınlaşması anlamına geliyor.

Tıp alanındaki çalışmalar, sorunsuz şekilde hamile kalmanın ideal yaşının 25 olduğunu göstermektedir. Ancak şu andaki hayat şartlarında 25 yaşında hamile kalmak daha nadir görülmeye başlanmış ve bu yaş biraz daha ilerilere ötelenmiş durumdadır.

Mesela, INE’nin yaptığı araştırmalara göre İspanya gibi ülkelerde ilk defa hamile kalan kadınların ortalama yaşının 32.2 olduğu ortaya çıkar. Ancak bu araştırmaya bakıldığında 35 yaş ve üstünde hamile kalan kadın sayısının oldukça fazla olduğu da ortaya çıkmaktadır.

35 yaşından sonra anne olmanın getirdiği avantajlar

ağaca dayanmış hamile karnını tutan anne

Yukarıda bahsi geçen makale geç yaşta anne olmanın mümkün ve uygun olduğunun vurgusunu yapmış olup, aynı zamanda 35’inden sonra anne olmanın birçok yönden tercih edilebilir ve avantajlı olduğunun altını çizmiştir.

2014 yılında yapılan araştırmalardan birinde çok enteresan bir bilgiye ulaşılmıştır; 33 ve ileri yaşta anne olan kadınların daha erken yaşta anne olan kadınlara kıyasla daha uzun süre yaşadıkları bilgisine ulaşılmıştır. 

Boston Üniversitesi’nden başka bir çalışmaysa, 35 yaşından sonra hamile kalan kadınların 95 yaşına kadar yaşama oranlarının, 30 yaş altı hamile kalan kadınlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu kanıtlamıştır.

Geç yaşta hamileliğin avantajlarını gösteren başka araştırmalar da vardır. Güney California Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacının 830 hamile kadınla yaptığı araştırmalarda, annelerde 35 yaş üstü hamileliğin beyinsel aktivitelerde gelişime sebep olduğunu ortaya koymaktadır.

Yine aynı araştırmaya göre bunun sebebi hamilelik esnasında salgılanan hormonların beyinde değişikliklere sebep olarak, zihinde ve zekada oluşan gelişimleri sağladığını söylemektedir.

Yapılan çalışmalar hamile kadın ne kadar yaşlıysa, vücudunda hormonlardan kaynaklı değişimlerin o denli uzun kaldığını göstermektedir. Bu durum, hamile kadınların beyin fonksiyonlarında değişime sebep olarak zeka konusunda gelişmeyi sağlamaktadır.

Anne olmanın ideal bir yaşı var mıdır?

Bugünün kadınları için finansal stabilite oldukça önemli bir yerdedir. Artık kadınlar finansal özgürlüklerini elde edebilmektedirler ve ev sahibi olmanın getirisi olan sorumlulukları paylaşmayı içeren hayat tarzına sahip olmaya başladılar. 

Sosyoekonomik dengeli gelirin genellikle ulaşıldığı yaşlar 34 civarıdır ve aynı yaşlarda kadınlar da çocuk sahibi olabilmenin ve anne olmanın ihtimali üzerine düşünmeye başlarlar.

Ekonomik özgürlük ve ekonomik stabilite kazanıldığında, kadınlar da anne olmak konusunda daha da cesaretlenmekteler. Çünkü, artık anne olmayı da hayatta kalmayı da başarabileceklerini fark etmişlerdir. Ancak bu çağlarda kadınların biyolojik saatleri eskisi gibi net değildir ve zaman geçtikçe de hamile kalabilme ve anne olabilme ihtimali azalmaktadır.

35 yaşında hamile kalmanın yarattığı riskler

Öte yandan, 35’inden sonra hamile kalma ve doğum, doğum esnasında yaşanabilecek problemleri ve komplikasyonları da yanında getirmektedir. Bunlardan başlıcaları hamile kadının düşük geçirmesi ve kromozol abnormalite sonucunda bebeğin sahip olacağı hastalıklardır.

Tıbbi istatistiklerin sonucuna göre, 35 yaş ve üstü hamile kalan kadınların yüzde otuzu hamileliğin son evresinde yaşanan hastalıklardan ya da komplikasyonlardan muzdarip olmaktadır. Bu hastalıklardan en yaygını gebeliğe bağlı şeker hastalığı, hipertansiyon (erken doğumun ana sebebi) ve rahim kanamasıdır.

Bütün bu riskler erken doğum ihtimalini de artırır, 35 yaş ve üstü doğumların yüzde 10’u erken doğumdur.

Ancak, bütün bu riskler gerekli medikal destekle hesap edilebilir ve kontrol altına alınabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.