Öpücük Hastalığı: Çocuğumuzda Mononükleozla Nasıl Baş Edebiliriz?

Öpücük Hastalığı: Çocuğumuzda Mononükleozla Nasıl Baş Edebiliriz?

Son Güncelleme: 13 Kasım, 2018

Çocuklarda mononükleoz, yetişkinlerde olduğu gibi, yaygın olarak “öpücük hastalığı” ya da “mono” olarak bilinen bulaşıcı bir hastalıktır.

Kulağa sevimli gelen adına rağmen mononun semptomları hiç de sevimli değildir. Bu enfeksiyon Epstein-Barr (EBV) virüsünden kaynaklanır.

Mononükleoz en çok 15 ve 25 yaş arasındaki kişilerde yaygındır. Bununla birlikte, sürekli olarak öpüldükleri için küçük çocukların da monoya yakalanması mümkündür.

Hiç kimsenin çocuğunuzu dudağından öpmesine izin vermeyin. Çocuğun ebeveynleri olarak siz bile çocuğunuzu dudağından öpmekten kaçınmalısınız; çünkü ağzımız virüsler ve bakterilerle dolu bir yuvadır.

Mononükleoz ve diğer hastalıklar dudaktan öpüşme yoluyla çok kolay bir şekilde yayılabilirler.

Çocuklarda mononükleozun nedenleri

Mononükleoz, oldukça yaygın bir hastalık olan soğuk algınlığı kadar kolayca yayılmaz. Bununla birlikte, virüs lenf bezlerini, boğazı, tükürük bezlerini, karaciğeri ve dalağı etkiler.

Mono gülünecek bir mesele değildir, bu yüzden nasıl yayıldığını bilmek iyi olacaktır. Bu şekilde, çocuklarınızı bu kötü hastalıktan daha kolay şekilde koruyabilirsiniz.

Mononükleoz, bir insandan başka bir insana başlıca şu yollarla bulaşır:

  1. Mononükleozun birinci yayılma yolu tükürük aracılığıyla yayılmadır. Bu sebeple, hiç kimsenin çocuğunuzu dudağından öpmesine izin vermemeniz gerekir. Dahası, çocuğunuz başkalarının kullandığı çatal kaşıkları da kullanmamalıdır. Aynı durum ağza sokulan her türlü oyuncak ve elbette, diş fırçası gibi, ağız sağlığıyla ilgili eşyalar için de geçerlidir.
  2. Hasta birinin kullandığı yastığı kullanmak, büyük ihtimalle hastalığın bulaşmasına sebep olacaktır.
  3. Hasta birinin öksürüğüne ya da hapşırmasına maruz kalmak da aynı şekilde virüsün bulaşmasına sebep olabilir.

Ana belirtileri

Mononükleozun belirtilerini kolayca anlayabilirseniz, çocuğunuz bu hastalığa yakalanırsa nasıl davranacağınızı daha iyi bilirsiniz. Mononükleozun ana belirtileri şunlardır:

  • Çok yüksek ateş.
  • Boğaz iltihabı ve boğazda şişlik.
  • Boyun bezlerinde şişme ve ağrı.
  • Kas ağrısı ve halsizlik.
  • Öksürme ve burun akıntısı.
  • Göz kapaklarında şişme.
  • Dalağın boyunun büyümesi (bu sadece bir sağlık uzmanı tarafından belirlenebilir).
  • Baş ağrısı, iştah kaybı ve genel rahatsızlık.
hasta çocuk

Çocuklarda mononükleoza nasıl müdahale edilmeli?

Mononükleozun bir tedavisi yoktur.  Antibiyotikler etkili değildir çünkü bu hastalığın sebebi bir virüstür.

Bu virüs vücudu uzun süre boyunca etkiler, genellikle ilk belirtiler ortaya çıktıktan 4 hafta kadar sonra da ortadan kaybolur.

Hasta çocuğunuzun moralini düzeltmek için belirtilerden kaynaklanan ağrıları ve rahatsızlıkları dindirmeye çalışın.

Size şunları yapmanızı öneriyoruz:

  1. Boğaz ağrısını azaltmak için sürekli olarak çocuğunuzun su ihtiyacını karşılayın.
  2. Çocuğunuza gargara yapması için tuzlu su verin. Böylece ağız hijyenini iyi durumda tuttuğundan emin olun ve ihtiyacı olduğunda ona yardım edin.
  3. Eğer çocuğunuzun doktoru çocuğunuza ibuprofen verdiyse çocuğunuzun bunu zamanında kullandığından emin olun. İlacı çocuğunuza tam olarak sağlık uzmanı tarafından önerilen dozda verin.
  4. Çocuğunuzun vücudunun hastalıkla daha iyi savaşabilmesi için mümkün olduğu kadar dinlenmesi ve rahatlamasını sağlayın.
  5. Eğer ateşi varsa çocuğunuzun ateşini düşürün.
  6. Çocuğunuzun fazla fiziksel aktiviteye katılmasına izin vermeyin. Bu, çocuğunuzun dalağı şişmişse özellikle önemlidir.
  7. Çocuğunuzun yaşadığı şişlik, katıları olduğu kadar sıcak içecekleri ve yiyecekleri yutmayı zor hale getirecektir. Çocuğunuza bunlar yerine süt ürünleri, soğuk püre, meyve suyu, yoğurt vb. yumuşak ve soğuk ürünler verin.
  8. Çocuğunuzun boğazını daha da fazla rahatsız edebilecek dumanlı alanlardan uzak tutun.
  9. Sık sık dezenfekte edin. Emzikler, oyuncaklar, alıştırma bardakları ve bunlar gibi çocuğunuzun ağzını koyduğu her yer dezenfekte edilmelidir. Aksi takdirde, virüs bu nesnelerin üzerinde saatlerce hayatta kalabilir ve etrafa yayılabilir.
doktor ve çocuk

Mononükleoz ne kadar sürer?

Hastalığın süresi her organizmanın kendini virüse karşı koruma kapasitesine göre değişir.

Aklınızda tutmanız gereken ilk şey monolu bir kişinin belirtileri göstermeden 7 haftaya kadar enfeksiyonu taşıyabileceğidir. Başka bir deyişle virüsün kuluçka süresi çok uzundur.

Duruma göre değişse de, çocukta ilk belirtiler ortaya çıktıktan sonra mononükleozun 2-4 hafta daha süreceğini öngörebilirsiniz.

Başka ne bilmem gerekiyor?

Nadir durumlarda, mononükleoz başka komplikasyonları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden aşağıdaki diğer belirtilere de dikkat etmelisiniz:

  • Karnın sol üst bölgesinde şiddetli ağrı.
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı.
  • Bulanık görme.
  • Bayılma.

Eğer çocuğunuzda bu belirtilerden birini gözlemliyorsanız hemen tıbbi yardım görmesini sağlayın.

Son olarak, bu virüsün bulaştığı birinin hayatının sonuna kadar bunu vücudunda tutacağını aklınızdan çıkarmamanız önemlidir.

Ama endişe etmeyin. Bu, belirtilerin sonsuza kadar süreceği anlamına gelmiyor. Virüs çocuğunuzun vücudunda kalır ama semptomlara sebep olmaz.

Hastalığın yayılması bittikçe, çocuğunuzun hastalığının bulaşıcılığı da geçer. Bununla birlikte, mononükleoz geçirmiş birinin, başkalarına virüsü yaymamak için enfeksiyonu kaptıktan sonra tam bir yıl boyunca dikkatli olması gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.