Bebeğinizin Ağlamadan Beşikten Yatağa Geçmesini Sağlamak: Yalnız Uyumaya Alışmak Aslında Kolaydır

Bebeğinizin Ağlamadan Beşikten Yatağa Geçmesini Sağlamak: Yalnız Uyumaya Alışmak Aslında Kolaydır

Son Güncelleme: 15 Ekim, 2018

Bebeklerin gözyaşları ve öfke nöbetleri olmadan beşikten yatakta uyumaya geçmesi aslında kolay – tabii geçtiği yatak sizinki ise. Öte yandan, çocukların kendi odasında bütün gece yalnız uyumaya başlaması biraz daha zor olabilir. 

Muhtemelen ilk başta pek çok endişeniz olacaktır. “Ya yataktan düşerse?”, “ya karanlıktan korkarsa?” gibi..

Belki de bebeğiniz yalnız uyumaktan hoşlanmıyor? Belki daha çok küçük. Kendini yalnız hissedebilir… 

Bilmeniz gereken ilk şey bu korkuların çoğunun asılsız olduğudur. Çoğunlukla, çocuğunun yalnız uyumasından dolayı endişenenler ebeveynlerdir, çocukların kendisi değil. 

Ama maalesef, bu ebeveynler endişelerini çocuklarına geçirirler.

Beşikten yatağa geçme için en uygun zaman

Aslında bu değişikliği yapmak için ideal bir zaman ya da yaş yoktur. Öte yandan, 2. yaş gününü kutladığı zamanlarda çocuğunuzun yalnız uyuyabiliyor olması gerekir. Aksi halde, yatak odanızı onunla paylaşmak üstesinden gelmesi zor bir alışkanlık olarak yerleşir.

Ebeveynler bu konuda kendi içgüdülerine kulak vermeli ama yersiz korkulardan da kaçınmalıdır. Unutmayın, çocuklar sıklıkla bizlerin sandığından çok daha bağımsızdırlar.

Aslında ebeveynler genellikle çocukları beşiğe sığmamaya başladığı zaman onu artık yatağa geçirmeyi düşünür. Ki bu da bir çocuğun yalnız uyumaya başlaması için gayet yerinde bir sebeptir.

Kendi huzurunuz için de, çocuğunuzun yataktan düşmemesi için yatağın çevresine koruyucu parmaklık koyabilirsiniz. Bu parmaklıklar yatağa yatarken veya gece uyanıp tuvalete giderken de tutunmaları için işe yarar.

 beşikten yatağa geçme

Beşikten yatağa geçişi eve yeni bir bebek geldiğinde yapmak iyi bir fikir değildir. Eğer zamanlamanız böyle olursa, çocuğunuz bir başkasını kendisine tercih ettiğinizi düşünebilir. Ki bu da öfke patlamaları, kıskançlık ya da en basitinden derin bir üzüntüye sebep olur.

Böyle bir durumda, en iyisi küçük çocuğunuzu yeni bebek doğmadan birkaç ay öncesinde yatakta, kendi odasında uyumaya alıştırmanızdır. Bu şekilde, büyük çocuğunuz bu değişiklik ile yeni bebeğin gelişi arasında bir ilişki kuramaz.

Eğer söz konusu sizin ilk çocuğunuz değilse, bu değişikliği kendisi bile isteyebilir. Sizden kendine ait bir yatak talep edebilir. Genellikle küçük çocuklar kendilerini büyük hissetmek ister ve ablaları ya da ağabeylerinin davranışlarını taklit etmeye meyilli olurlar.

Yalnız uyumaya alışmak

Dünyadaki her çocuk benzersizdir. Yalnız uyumayı büyük bir başarı olarak gören çocuklar olduğu gibi bunu bir ceza olarak algılayanlar da var. Öte yandan, çocuğunuzun kendi yatağında uyumasıyla ilgili pozitif duygular hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Aşağıda beşikten yatağa geçme sürecini mümkün olduğu kadar sorunsuz atlatmanıza yardımcı olacak önerilerimizi okuyabilirsiniz:

  • “Kocaman kız oldun!” “Artık koca adam oldun sen!”. Çocuklar en kısa zamanda büyümek ister ve yetişkin olarak görülmeyi severler. Bu yüzden kendi yataklarında yalnız uyumaya alıştırırken yapabileceğiniz en iyi şey onun artık beşikte uyuyamayacak kadar büyük olduğunu söylemenizdir. Eğer onların yalnız uyumanın bir başarı olduğunu düşünmelerini sağlayabilirseniz, bu yeni deneyimden hoşlanacaklardır. Örneğin, eğer çocuğunuz bir akşam uslu durursa ve oyuncaklarını toplarsa, kendisine “bugün çok akıllı bir çocuk olduğun için tüm gece kendi yatağında yatabilirsin” diyebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuz kendi yatağında yatmanın bir ödül olduğunu düşünür.
beşik - yatak - beşikten yatağa geçme
  • Yatakları ile eğlenceli aktiviteler arasında bağ kurmalarına yardımcı olun. Bir başka teknik de bu yeni yatağı çocuğunuzun sevdiği bir oyunla bağdaştırmanızdır. Uyumadan önce ona bir masal okuyun, sevdiği bir şarkıyı söyleyin, komik bir hikaye anlatın veya birlikte uyuyacağı peluş oyuncağıyla oynayın. Bu yolla, çocuğunuz yatağını eğlenceli bir yer olarak görmeye başlayacaktır.
  • Kendi seçimini yapsın. Çocuğunuzun kendi odası ve yatağına alışmasını sağlamanın yollarından biri de çarşafları, yastıkları, yorganını, perdeleri ve bazı peluş oyuncakları kendisinin seçmesine izin vermenizdir. O yüzden odasını dekore ederken çocuğunuz da yanınızda olsun. Bu yolla, kendi odasını zaman geçirmekten hoşlanacağı güzel bir yer olarak görmeye başlar. Odadaki eşyalarını kendisinin seçmesi çocuğunuzun geceleri korkmamasına da yardımcı olur, zira en sevdiği oyuncaklarının arasında olduğunu bilerek uyur.

Görebileceğiniz gibi, bu yaşlardaki çocukları ikna etmek kolaydır. Kendi yataklarında yatmalarından dolayı onlarla ne kadar gurur duyduğunuzu hissettirin, böylece bunu kendi istedikleri bir şey zannedeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.