Anne, beni sev ki seni terk edebilecek cesaretim olsun

Anne, beni sev ki seni terk edebilecek cesaretim olsun

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2018

Anne, beni sev ki seni terk edebilecek cesaretim olsun. Beni o kadar çok sev ki seni görmesem bile her zaman yanımda olacağını bileyim. Kendine ve bana güven. Birlikte olmasak bile varlığımın bir anlamı olsun. Yavaş yavaş terk etmeyi öğreneyim.

Beni sev. Etrafımızdaki her şeyin güvenli olduğunu göster. Beni öyle sev ki korkularımdan kurtulayım ve henüz tanımadığım insanların ve henüz dokunmadığım nesnelerin olduğu bir dünyayı keşfedeyim.

Beni sev ama beni bağlama. Sana başarılarımı anlatmama izin ver.

Biliyor musun? Bebeklerin beslenmek kadar sevilmeye de ihtiyacı vardır. Sadece bu şekilde cesaretimi toplayıp dünyayı keşfedebilirim. Biliyorum ki ne olursa olsun ihtiyacım olan korumayı kollarında bulacağım.

Sen benim doğal sakinleştiricim, benim limanımsın

Anne, şunu bilmelisin ki keşfetmem ve kendimi inşa etmem, seni aradığımda vereceğin cevaba ve onayına bağlı olacak.

Şunu da bilmelisin ki üç aydan daha kısa bir süre içinde, davranışlarım konusunda belli bir tutarlılığa ulaşmış olacağım. İlişkimizin nasıl olduğunu, seni nerede bulacağımı, gözlerinin beni ne kadar sakinleştireceğini, ve huzuru kollarında ve kelimelerinde nasıl bulacağımı az çok bileceğim.

Eminim ki ağladığımda beni nasıl sakinleştireceğini bileceksin. Endişelenme, bazen kolay olmayabilir, ama her zaman beni eğitecek şeylerle oynayabiliriz. Mimiklerin ve sesinin tonu, korksam bile iyi hissetmemi sağlayacak.

bebeğinin burnunu öpen anne

Seni bazen anlamadığımı anlamalısın. Seni anlamıyorsam, sabırlı olup bana öğretmelisin. Senden ayrılmalı sonra seni aramalı ve seni orada bulmalıyım ki, ihtiyacımız olan duygusal dengeyi sağlayabilelim.

Bir yaşına geldiğimde

Bir yaşına geldiğimde, küçük karakterimi oturtmuş olacağım. Artık hareketlerim çok daha tahmin edilebilir olacak ve öfkemi nasıl ifade ettiğimi, nasıl sakinleştiğimi, yabancılarla nasıl iletişime geçtiğimi ve hatta onlara küçük ellerimle nasıl vurduğumu ikimiz de bileceğiz.

Birkaç ay içinde, küçük bir birey olacağım ve bu dünyanın bir parçası olmaya başlayacağım. Bu sana zor gelebilir, ama endişelenme birlikte öğreneceğiz.

Bu durumun getirdiği değişimin farkına varmalısın. Daha önce düşünmeden hareket ediyordum. Şimdi benden ne beklediğini anlayabiliyorum. Kendi bakış açımdan kurtulup, dünyayla bir bağ kurmaya ve benden beklenen ve istenen şeyleri yerine getirmeye çalışıyorum.

Bütün bunların arkasında zaman zaman karmaşık olabilen kuvvetli duygular, inançlar ve niyetler yatıyor. Gerçek şu ki, bazı kurallara uymam seneler (ve itiraf edelim, tartışmalar) sürecek.

Bu nedenle sabırlı olmanı istiyorum, anne. Hayatımın bu aşamasının keyfini benimle çıkarmanı istiyorum. Stres olma, seninim ve benimsin. Sevgili anneme bu kadar yakın olduğum için çok şanslıyım. Beni koşulsuz seven anneme!

Anne, keşfederken ne kadar da büyük hissediyorum! Artık koca adam oldum! Bana güvendiğin için teşekkür ederim! Sensiz bunların hiçbiri mümkün olmazdı, biliyorum!

duşta suyla oynayan bebek

Mutlu ve kendine güvenen çocuk yetiştirmenin sırrı

Bir bebeğin etrafı keşfetmesi, çevresini güvenli bir üs olarak görmesiyle mümkündür. Mutlu ve kendine güvenen çocuk yetiştirmenin sırrı budur.

Bu yüzden, karakterinin nasıl geliştiğini bilmeli, böylece onu anlayıp çevresini güven içinde keşfetmesini sağlayabiliriz. Bu şekilde, duygusal ifade kapasitelerini ve davranışsal kabiliyetlerini gelişmesi için teşvik etmiş oluruz.

Bunu yaparak, etrafındakiler ve hayatını şekillendiren şeyler hakkında farklı şekillerde bilgi edinmeleri için dengeli bir gelişim sağlayabiliriz.

Bu yüzden, bir çocuğa verebileceğimiz en büyük duygusal ilgi, onlara özgürce ve korkmadan keşfetme özgürlüğünü tanımaktır. Bize her zaman minnettar kalacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.