Babalar da doğuma katılmalıdır

Babalar da doğuma katılmalıdır

Son Güncelleme: 19 Mart, 2018

Babalar, çocuğunun doğumu söz konusu olduğunda oldukça önemli bir role sahiptir ve kesinlikle doğum esnasında hazır bulunmalıdır.

İşlemin diğer yarısını tamamlayan kişi babadır. O, anne için vazgeçilmez bir destek kaynağı ve doğacak küçük çocuklarıyla da büyük bir sevinçle ilgilenecek olan kişidir.

Ancak bugün bile halen “doğum” kelimesi bizde tamamıyla kadınsı bir çağrışım uyandırır.

Geçmişte, kadınlara doğum sırasında sadece diğer kadınlar eşlik ederdi. Bu kadınlar, ebeler ve gerekli görevleri yapmak üzere hazır bulunan diğer kadınlardı. Onlar ne yapacağını, oluşabilecek herhangi olumsuz bir durumda nasıl tepki verilmesi gerektiğini ve anneye nasıl yardımcı olacaklarını bilen kadınlardı. Babanın kapının dışında kalması, içerideki sesleri dinlemesi, ıstıraplı bir şekilde beklemesi alışılmış bir durumdu.

Şu anda, eğer şartlar izin veriyorsa, babalar doğum odalarında daha aktif bir rol oynamaktadır. Aslında, onların varlığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından başarılı bir doğumun temel parçası olarak kabul edilmektedir.

Anneler kuşkusuz bu anları daha büyülü ve unutulmaz kılacak, doğumun daha kolay geçmesini sağlayacak bu kişinin ortamdaki varlığına ve kendilerine eşlik etmelerine ihtiyaç duyarlar.

Eğer çocuğunun babası doğum odasında bulunmazsa, anneler daha stresli bir doğum geçirir

babasının sırtında yeni doğan bebek

Doğum olayı, babanın katılmaması gereken bir ritüel değildir.

Çocuk doğurmak doğal bir eylemdir ve bu nedenle, bu aşk, acı ve duygu dolu eylemin diğer kahramanının da bu eyleme katılması gereklidir. Doğumu baba yapmıyor olabilir, ancak o da acı çeker ve anne ile aynı heyecanı hisseder.

Hepimizin bildiği bir şey var, anneler genellikle doğum süreçlerini çok net hatırlamazlar. Doğum sırasında yaşadıklarını unutmanın ya da iyi hatırlayamamanın nedenleri şunlardır:

  • Süreçteki insaniyet kavramının eksikliği: doğumun birçok araç gereçle yapılması
  • Çocuğun dünyaya sezaryen ile gelmesi durumunda annenin, yenidoğan bebeğinden ayrılmaktan dolayı çektiği acı.
  • “Cilt cilde” temasla bağlanmayı teşvik eden anların eğlenceli olmaması
  • İlaçlar ya da zor doğumlar nedeniyle çok fazla şey hatırlamamaları
  • Doğum anında çocuğunun babasının yanında olmaması sonucu yalnız ve korkmuş hissetmesi

Bu faktörlerin içinde annelerin en yüksek oranla yaşadıkları deneyim, bebeğinden ayrılmak zorunda kalmak ve eşine yakın olamamaktır.

Doğum odasında babanın yokluğu, annenin zaten fazlasıyla hissettiği stresi daha da artırabilir. Bu kesinlikle dikkate alınması gereken bir husustur.

Baba, sadece bebeğe hayat verme aşamasında önemli olan bir kişi değildir. Bir baba aynı zamanda sevginin ne demek olduğunu bilen kişidir. Ailesine elinden gelenin en iyisini vermek için her zaman hazır olan bir kişidir.

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönemde babanın rolü

hamile eşinin elini tutan adam

Bizler bazen, bir babanın hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönemde sahip olduğu önemli rolü görmezden geliriz. Bu süreçte neredeyse tüm dikkatin anneye ve bebeğe odaklandığını biliyoruz.

Bununla birlikte, babalar da süreci daha kolay ve unutulmaz bir hale getirmek için sahneyi ayarlarken üzerilerine birden fazla sorumluluk alırlar.

Bu konuyu derinlemesine inceleyelim.

Hamilelik sırasında babanın rolü

Bir baba hamile eşine günlük destek sağlar. Bu süreçte aynı zamanda ortaktırlar. O, annenin gelecek planlarının, doğumu nasıl yapacağının, çocuğun nasıl yetiştirileceğinin ve kurduğu hayallerin diğer yarısıdır.

Hem anne hem de fetüsün sağlığı için gerekli olan duygusal istikrarın önemini de unutmayalım.

Eğer baba annenin müttefiki gibi davranırsa, partnerinin yaşadığı stresi yönetmesine yardımcı olur, ona sevgisini, tutkusunu ve desteğini sürekli gösterirse, sadece ilişkinin güçlenmesine değil, aynı zamanda daha mutlu bir hamilelik sürecine de katkıda bulunur.

  • Babalara aynı zamanda doğuma hazırlık sınıflarına da katılmaları tavsiye edilir. Bu, işlemi anlamalarına yardımcı olur ve bir annenin ihtiyaç duyduğu temel yardımın nasıl sağlanabileceğini görmeleri için de faydalı bir yol olabilir.
uyuyan bebek ve babası

Doğum sırasında

Babalar genellikle lojistik sorumluluğu üstlenirler. Bir ellerinde telefon bulundurur; anneyi taşır, yönlendirir ve eşinin tüm eşyalarını taşımak için 10 ilave kola sahiptir.

Babalar ayrıca rahim ağzının açılmaya başladığı dönemde de anneye nefes egzersizlerinde eşlik ederek yardımcı olabilirler.

Babalar o ana kadarki destekleri ve anneye güven veren tanıdık yüzleri sayesinde, aslında annenin şu şekilde düşünmesini sağlar: “O burada, bu yüzden her şey yolunda gidecek.”

  • Babanın doğum odasındaki varlığı, anne adayının daha az stres yaşamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda onun kendini güvende hissetmesini de sağlayacaktır.
  • Babaların sahip olduğu diğer bir sorumluluk da, bebek doğduktan sonra annenin mahremiyetine saygı gösterilmesini sağlamaktır. Baba, doğumdan sonra akrabaları kontrol eden, sakin bir ortam oluşturan ve annenin mahremiyete ihtiyaç duyduğunu ifade eden kişi olmalıdır.

Doğumdan sonra

Bir anne doğumdan sonra eve döndüğünde de çeşitli gereksinimleri olur ve duygusal, pratik, fiziksel ve lojistik açıdan yardıma ihtiyaç duyar.

Baba ise her zaman için fiziksel varlığıyla, aklıyla ve tüm kalbiyle bütün süreç boyunca orada bulunmalıdır. O, dünyaya getirdikleri bu yeni yaşamın bir parçasıdır ve anneye, kendisine en çok ihtiyaç duyduğu anlarda yardımcı olmak için hazır bulunmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.