Bebeğim Yemeyi Reddediyor: Ne Yapmalıyım?

Sağlıklı beslenme bebeğinizin gelişimindeki ana unsurdur. Peki ama ya bebeğiniz hazırladığınız mamayı yemeyi reddederse ne olacak? Bugün size çocuğunuzun ihtiyacı olan besinleri almasına yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler vermek istiyoruz.
Bebeğim Yemeyi Reddediyor: Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 07 Kasım, 2018

Beslenmenin sağlığımız için vazgeçilmez bir unsur olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte bu neden ile birçok ebeveyn bebeğinin yemeyi reddetmesi karşısında endişeleniyor. Bu makalemizde böyle bir durum ile karşılaştığınızda size yardımcı olacak bilgiler vermek istiyoruz.

Öncelikle bebeğinizin yemeyi reddetme nedenini bulun

Çocuk doktorları öncelikle çocuğunuzun yemeyi ilk reddetmesindeki nedeni belirlemenizi tavsiye ediyorlar.

Eğer çocuğunuz en başından itibaren devamlı olarak yemeyi reddeden bir çocuk ise aşağıdaki açıklamalar bu olayın nedeni olabilirler:

  • Reflü: Bebeğin midesi aldığı besinlere yetecek ölçüde mide asidi üretemediğinde reflü olarak adlandırılan rahatsızlık meydana gelir. Genellikle bebeğiniz birkaç haftalık olduğunda bu rahatsızlık kendi kendine kaybolur. Reflü, mide asidinin az üretiminden meydana geldiği gibi bazen de gereğinden çok üretiminde de oluşabilir. Bu tarz bir rahatsızlıkta sancı çeken bebeğiniz her yemek yediğinde ağlayacaktır.
  • Laktoz hassasiyeti: Laktoz hassasiyeti vücudun yeterince laktoz üretemediği durumlarda oluşur. Laktoz enzimi süt ürünlerinin vücutta işlenebilmesi için gereklidir (peynir ve yoğurt hali hazırda mayalanmış oldukları için vücut bu besinlerde laktoza ihtiyaç duymaz). Laktoz hassasiyeti kişide bağırsak sancısına neden olur. Eğer bebeğinizde laktoz hassasiyeti var ise başka hassasiyetlerinin de olması ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.
  • Ebeveynlerin gerçekçi olmayan beklentileri: Bebekler zorunluluktan değil ihtiyaçları olduğu için beslenirler. Pek çok kez, aslında bebeğin yemesinde bir problem olmadığı halde ebeveynleri daha çok yemesi için ısrar ederler. Bebeklerinin yemesi gereken miktar konusundaki düşünceleri aslında pek de gerçekçi değildir.
bebek yemeyi reddederse

Şimdi, eğer bebeğinizin yemeyi reddetmesi devamlı bir durum değil ise, yani yemeyi ilk defa reddediyor ise bir an önce bu durumun nedenini açıklığa kavuşturmalısınız. Nedenini anlamanız sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

Yemek reddetmenin en sık karşılaşılan nedenleri aşağıda sıralanmışlardır:

  • Sindirim sorunları: Sindirim sorunları genellikle ishal, karın ağrısı ve kusma gibi rahatsızlıklara neden olurlar.
  • Çocuğunuzun başka bir hastalığı olabilir. Bu tarz bir durumda çocuğunuzun iştahının azalması da gayet doğal sayılır. Örnek olarak çocuğunuz grip olduğunda ya da ateşlendiğinde yemek yemeyi istememesi anlaşılabilir bir durumdur.

Çocuğunuzun yemesini sağlayacak ipuçları

Nedenini bulduktan sonra artık yapılacak şey bebeğinizi yemeye teşvik edecek doğru yolu bulmaktır.

Bebeklerimizin yemeklere karşı tutumunu değiştirmemize yardımcı olacak çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Aşağıda bu konuda faydalanabileceğiniz beş ipucu bulacaksınız:

  1. Yemek yemeyi keyifli bir aktivite haline getirin. Unutmayın ki çocuğunuz hayatının ilk birkaç yılında çevresindeki her şeyi ve her olayı sadece iyi ya da kötü olarak algılayacaktır. Eğer yemek vaktini çocuğunuza sakin, huzurlu ve keyifli bir an olarak algılatabilirseniz çocuğunuz da bu eylemi zihnine olumlu bir eylem olarak yazacaktır.
  2. Yemeğin ısısı konusunda her zaman dikkatli olun. Bebeğiniz neyin sıcak neyin soğuk olduğunu bilmez. Bu neden ile ona sunduğunuz her yiyeceğin ısısını olması gerektiği düzeyde tutun.
  3. Bal ya da çay gibi işlenmiş yiyeceklerden kaçının. Bebeğinizin vücudu henüz bu tarz besinleri sindirebilecek kapasitede değildir. Bebeğinize vermek için doğal yiyecekleri ve meyveleri seçin. Elma suyu ve doğal yoğurt bebeğinize sunabileceğiniz en iyi seçeneklerdendir.
  4. Hem kendi temizliğinize hem de bebeğinizinkine özen gösterin. Yemeye değecek olan elleriniz ve kullanacağınız kap kacak temiz olmalıdır.
  5. Çocuğunuzu sevmediği bir şeyi yemesi konusunda zorlamayın. Ufaklıklarınız her geçen gün yeni tatlar ve dokular keşfetmeye devam ederler. Herhangi bir meyve ya da sebzeyi ilk denediğinde beğenmemiş olması onu hiçbir zaman yemeyeceği anlamına gelmez. Ona başka seçenekler sunarken beğenmediği yemek konusunda zaman tanıyın.

Bebeğinize anne sütü ya da mama dışında farklı yiyecekler vermenizin doğru zamanı nedir?

4 ila 6 aylık olduktan sonra bebeğinize özellikle sebze ve meyve gibi farklı yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz.

Farklı içerikteki besinleri bebeğinizin beslenme düzenine yavaş yavaş dahil etmelisiniz.

Bu şekilde hangi yeni tadı sevip hangisini sevmediğini daha kolay gözlemleyip anlayabilirsiniz. Yine bu şekilde bebeğinizin hangi yiyeceği hangi sıcaklıkta ya da soğuklukta sevdiğini de anlayabilirsiniz.

yemeyen bebekler

Dünya Sağlık Örgütü (The World Health Organization – WHO) bebeklerinizi 6 aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslemenizi tavsiye ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün görüşüne göre ancak o zaman bebeğinizin beslenme düzenine yeni tatlar eklemelisiniz.

Bebeğinizin yaşına uygun ve yemesi güvenli olan yiyecekleri seçin. Bebeğinizin dişlerinin henüz çıkmadığını ve yiyeceklerini çiğneyemediğini unutmayın.

Bebeğinize bu aşamada püre, sebze ezmesi, ezilmiş elma ya da armut, havuç suyu gibi sağlıklı seçenekler sunmanızı tavsiye ediyoruz.

Yemek yemeyi reddeden bebeğim hakkında bir uzmana danışmalı mıyım?

Bu noktada tekrar belirtmemizde fayda var; önce konunun nedeni ile ilgilenelim. Bebeğinizin yemeyi reddetmesi konusunda hemen paniğe kapılmaktansa öncelikle reddedişinin nedenine odaklanalım.

Yemeyi reddetmesi tesadüfi ve tekrarlanmayacak bir durum olabilir. Ya da belki de o anda kendisine sunulan yiyeceğin hazırlanışı ve sunuluşu ile ilgili bir durumdur.

Tabii ki, gözleminiz sonucunda bebeğinizin bir sağlık problemi olduğunu düşündüğünüz durumlarda ya da sağlık problemi olmadan da çok uzun süreli yememe durumlarında bir doktora başvurmanız doğru olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.