Bebeğimle kaç aylıkken plaja gidebiliriz?

Bebeğimle kaç aylıkken plaja gidebiliriz?

Son Güncelleme: 14 Kasım, 2018

8. aydan itibaren, çocuğunuzu plaja götürmenizi tavsiye ediyoruz. İspanya Pediyatri Derneği uzmanları 3 yaş altının, çocukların Ultra Viyole ışınlara karşı en hassas oldukları dönem olduğunu belirtiyor.

Eğer kendi kendinize bebeğimi kaçıncı aydan itibaren plaja götürebilirim diye soruyorsanız, bunun cevabı 8 aylık olduğundadır. 6 aylıktan küçük çocukların güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması ve güneş koruyucu sürmemesi gerekiyor.

İspanya Pediyatri Derneği’nin bir açıklamasına göre bu yaştan önce ciltleri oldukça incedir ve cildin kendini koruma mekanizması yeterince gelişmemiştir.

Uzmanlar ayrıca saat 12 ve 17 arasında güneşe maruz kalınmaması gerektiğini, her zaman güneşten korunmak için önlemler alınması gerektiğini ve güneş altında geçirilen sürenin zamanla arttırılması gerektiğini tavsiye ediyor.

Bunun yanı sıra, güneş kremlerinin doğru şekilde kullanılması gerektiğinin yanı sıra, bebeğin cildinin korunması için başka önlemler de alınması gerekiyor.

kumsalda oturan bebek

Plajda bebeğinizin cildini korumak için öneriler

İspanya Pediyatri ve Temel Bakım Derneği (SEPEAP) bebeğinizin cildinin güneşten korunması için aşağıdaki tavsiyeleri veriyor:

• Hayatının ilk 18 yılnda 15 faktörlü güneş koruyucu krem kullanması önemlidir.

Bu basit önlemle cilt kanseri riski yüzde 78’e kadar azalmaktadır.

• Saat 12 ve 17 arası çocukları güneşe maruz bırakmaktan kaçının.

• Eğer çocuğunuz açık bir cilt rengine veya saça sahipse ve renkli gözlüyse o halde 15 faktörden fazla bir güneş koruyucu krem kullanmalıdır.

• Evden çıkmadan 30 dakika önce güneş kremini sürmeli ve her iki saatte bir tekrarlamalısınız.

• Güneşin daha fazla olduğu yerlerde, şapka ve gözlük kullanmalıdır.

Işık korunumunu destekleyin

Bir diğer pediyatri makalesine göre, kıyafetler güneş ışınlarından korunmak için en iyi yol. Bu nedenle, bol, nefes alan pamuklu kumaştan yapılmış uzun kollu ve paçalı kıyafetler giymesi faydalı olacaktır. UV ışınlarının geçişini kolaylaştırdığı için ıslak kıyaferden kaçının.

Her zaman yedek kıyafet bulundurun. Ayrıca, boynunu, kulaklarını, alnını, burnunu ve gözlerini koruyan geniş bir şapka takması da önemli. Yanınızda şemsiye bulundurun ve gölgede vakit geçirmeye çalışın.

Belli bir yaştan itibaren, güneş gözlüğü kullanımı ultra viyole ışınların geçişini engellediği gibi kıyafetleri için de eğlenceli bir aksesuar olabilir.

Bu önlemler sadece yazın havuz veya plaj kenarında değil, ayrıca dışarıda yapılabilecek her türlü aktivite için de geçerlidir.

güneş gözlüğü takmış bebek

Su, kum ve karın ultra viyole ışınları yansıttığını unutmayın. Radyasyon bulutlardan geçebildiği için, bulutlu günlerde bile kendinizi ve çocuğunuzu korumanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Kendini güneşten koruma yolları şunlardır:

  • Özellikle gün ortasında olmak üzere uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçının.
  • Açık alanlarda gölgede durun veya şemsiye kullanın.
  • Suya dayanıklı (eğer değilse, sık sık yeniden uygulayın) ve 15 veya fazla faktörlü güneş koruyucu krem ve losyon kullanın.
  • Geniş şapkalar takın.
  • Güneşli bölgelerdeyken, kollarınızı ve bacaklarınızı iyi kapatan kıyafetler tercih edin.
  • UV filtreli koyu güneş gözlükleri takın. Bu, gözleri çevreleyen narin dokuyu koruduğu gibi erken yaşta katarakt olmayı da önler.
  • Her durumda, yaz mevsiminde güneşte geçirilen sürenin zamanla arttırılması da tavsiye edilmektedir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.