Bebeğin çıkarmasını önlemek için ne yapmalı?

Bebeğin yediklerini çıkarmasının sağlığı veya gelişimi üzerinde bir etkisi yoktur. Ayrıca, 12 aylık olmadan tedavi gerektirmeden ortadan kaybolurlar. Bu yazımızda, bu çıkarmaları nasıl önleyebileceğinizden bahsedeceğiz.
Bebeğin çıkarmasını önlemek için ne yapmalı?

Son Güncelleme: 31 Ekim, 2018

Özellikle hayatının ilk aylarında bebeğin yediklerini çıkarması oldukça yaygındır. Genelde bebeklerin %40’ında yemek yedikten sonra görülür. Çıkarırken salgıladığı sıvı genelde küçük miktarda süt içerir. Çoğu salya ve mide sıvısından oluşur.

Bebeklerin çoğu 12 aydan veya daha erken bir süreden itibaren böyle bir sorun yaşamaz. Ayrıca, yediklerini çıkarmasının sağlığı veya gelişimi üzerinde bir etkisi yoktur.

Ancak, bazı bebekler o kadar çok çıkarır ki, bu durum gelişimlerine de etki eder. Bu sebeple, sık çıkaran bebeklerin kilosu sık sık ölçülmelidir.

Çıkarmasının sebebi alerji veya belli gıdalara olan entolerans değildir. Bebeklerde oldukça yaygındır ve ek tedavi gerektirmez.

Ancak, bebeğin yediklerini çıkarmaması için bazı ipuçları da vardır. Yazının devamında bulabilirsiniz.

Bebeklerin yediklerini çıkarmalarının sebepleri

Bebeklerde, çıkarmanın iki ana sebebi vardır: Bebeğin sindirim sisteminin yeterince gelişmemesi ve sıvıya dayalı beslenme alışkanlığı. Ancak, bunun sebebi başka faktörler de olabilir. Aslında, bu bütün çocuklarda görülen kaçınılmaz bir durumdur.

Yediklerini çıkarmanın ana sebebi yemek borularının kötü koordinasyonudur. Bu organın görevi gıdayı küçük bağırsağa göndererek saklanmasını sağlamaktır.

Normalde, bu eylem mide ve yemek borusu arasındaki kardiya kası ile gerçekleştirilmektedir. Kasıldığında, bu kas gıdanın tekrar ağza gitmesini önler.

Ancak, bebeklerde bu kas henüz iyi çalışmaz. Bunun sonucu olarak da, kısmen açık kalabilir ve yuttuğu süt tekrar ağzına gelebilir.

Çıkarma sorunu, bu kasın artık düzgünce kasılabildiği, gıdayı mideyi götürüp geçişi kapattığı noktada kendiliğinden geçer.

biberon

Bebeklerin yemeklerini çıkarmamaları için ne yapmalı?

Bazen bebekler normalden fazla çıkarırlar. Özellikle biberonla besleniyorlarsa. Bunu önlemek için aşağıdaki tavsiyelere bir göz atın:

  • Yemek yedikten sonra, bebeğiniz emerken yuttuğu havayı çıkarmak için geğirmelidir.
  • Her defasında büyük miktarlarda süt vermekten ve midesini doldurmaktan kaçının.
  • Yemek sırasında geğirebilmesi için aralar verin.
  • Süt akımının doğru olması için özellikle sağ göğsünüzü kullanın.
  • Bebeğinizi çok acıkmadan besleyin. Böylece, büyük miktarda hava yutmasının önüne geçmiş olursunuz.
  • Eğer biberonla besliyorsanız, sütü hafifçe katılaştırmak için yoğunlaştırıcı maddeler ekleyebilirsiniz, böylece daha az çıkarır.
  • Sütten kesilirken katı gıdaların verilmesi genelde çıkarmasını engeller.
  • Anti-reflü sütünü veya normalde kullandığınız süte yoğunlaştırıcı eklemeyi deneyebilirsiniz.
  • Sindirimi başlarken, bebeğinizi çok hareket ettirmekten ve onunla oynamaktan kaçının.
  • Çocuklara meyve suyu vermemek daha iyidir. İçindeki asit oranı gastrik reflüye sebep olabilir.

 “Bebeklerin çoğu 12 aydan itibaren yemek çıkarma sorunu yaşamaz.”

Ne zaman endişelenmelisiniz?

Çoğu durumda, korkmanıza gerek yoktur. Ancak, aşağıdaki semptomlar görüldüğünde dikkat edilmelidir:

  • Bebeğin gelişim problemleri varsa.
  • Öğünler arasında çok fazla ağlıyorsa.
  • İyi uyuyamıyorsa.
  • Enfeksiyonu varsa.
  • Çıkarmalar sıksa ve yanında ishal de görülüyorsa.
  • Ateşi varsa.
  • Çıkardığında gıda parçaları da varsa.
kusma

Çıkarma ile kusma nasıl ayırt edilir?

Çıkarmanın aksine, kusmada midedeki gıdaların aniden çıkması görülür. Çıkarma ve kusma arasındaki farkı iyi bilmek gerekir, çünkü kusma daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilmekle birlikte dehidrasyona yol açabilir.

Genelde, arada sırada kusması, başka semptomlar eşlik etmiyorsa sizi endişelendirmemelidir.

Kısacası, bu tavsiyelerle, özellikle bebeğinizin gelişim problemi varsa, yediklerini sık sık çıkarmasının önüne geçebilirsiniz. Bir anne olarak, eğer bebeğiniz fazla miktarda süt çıkarıyorsa veya çıkarma çok şiddetli oluyorsa, bir pediatri uzmanı ile görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.