Bebeğin yaşına göre tavsiye edilen süt miktarı

Ebeveynler her zaman bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve normal bir şekilde gelişmesi konusunda oldukça endişelidir. Bu sebeple, sürekli olarak bebeklerinin yaşlarına göre ne kadar süt vermeleri gerektiğini merak ederler.
Bebeğin yaşına göre tavsiye edilen süt miktarı

Son Güncelleme: 18 Temmuz, 2018

Eğer bebeğinizi bebek formülü veya biberonla anne sütü ile besliyorsanız, o halde yaşına göre ne kadar süt verilmesi gerektiğini de bilmelisiniz. Kaç aylık olduğuna göre belirlenen standart bir miktar olsa da, bu durum bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir.

Bebeğinizin yaşına göre anne sütü miktarı

İlk altı ay boyunca, bebeklerin anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. Biberonla beslenmediği taktirde, verdiğiniz anne sütü miktarından emin olamazsınız. Ancak, aşağıdaki bilgileri aklınızda tutmanızda da fayda var.

Genelde göğüslerin biri veya ikisi tek seferde tamamen boşalır. Besleme yaklaşık 10 dakika sürer, çünkü bebeklerin sütü tüketmesi yaklaşık 5 dakika ve 5 dakika da sütten son sütü almakla geçirir. Ayrıca, bazı bebeklerin diğerlerine göre daha hızlı emdiği de düşünülmektedir.

Bebeğin yaşına göre tavsiye edilen süt miktarı

Eğer üvey anneyseniz veya sağlık sebeplerinden dolayı bebeğinizi emziremiyorsanız, bebek formülü imdadınıza yetişecektir. Ancak, eğer anne sütünü biberondan alıyorsa, ne kadar verdiğinizi kontrol etmeniz gerek.

İlk haftalarda, bebeği o istediğinde beslemeniz önemlidir. Yani, yeni doğan bebeğinizin istediği miktarda ve zamanda.

Öte yandan, büyüdükçe, sağlıklı kilosunun korunması için verdiğiniz anne sütü veya bebek formülü miktarını kontrol etmeniz gerek. Bu nedenle, uzmanlarca tavsiye edilen miktarların ne olduğunu bilmeniz işinize yarayacaktır:

0 ila 2 aylık bebekler için

Genelde, 3 ila 4 saatlik aralıklarla 2 ila 4 ons tüketmelidir. Bazı anneler ise 4 ila 5 saat aralık verebilir. Eğer gerekirse, beslemek için bebeğinizi uyandırabilirsiniz.

3 ila 6 aylık bebekler

Bu dönemde, bebekler her öğünde yaklaşık olarak 4 ila 6 ons tüketirler. Geceleri uyku süresinin uzaması mümkündür. Hatta bazıları bütün gece uyuyabilir. Eğer sizin çocuğunuzda da durum buysa, beslemek için uykusunu bölmemelisiniz.

süt emen bebek

7 ila 12 aylık bebeklerin beslenmesi

Bu dönemde 3 ila 5 biberon tüketebilir. Bu miktar her öğünde 8 onsa eşittir. Eğer diğer gıdaları tüketmeye de başlamışsa, öğünler arasında daha uzun boşluklar bırakabilirsiniz.

12. aydan itibaren pediyatri uzmanınızın onayıyla birlikte bebek formülünden inek sütüne geçiş yapabilirsiniz. Bu sütün miktarı günde 2 bardak olabilir. Ayrıca, öğünlerde yoğurt ve peynir ile de takviye yapabilirsiniz.

Bebeğin yeterli miktarda beslendiği nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzun yaşına göre tavsiye edilen doğru süt miktarını verdiğinizi bebeğinizin bazı hareketlerinden anlayabilirsiniz. Yeterli miktarda süt aldığının işaretlerinden biri ağzını kapatması ve şişeyi uzattığınızda ittirmesidir.

Ayrıca, beslenme bittiğinde uykuya dalabilir. Artık vücudu rahatlamış görünecektir. Bir diğer işaret ise, kilo alımı, bezini ne kadar ıslattığı ve bağırsak hareketleridir. Bu, günde 3 ila 4 kez gerçekleşmelidir.

 “İlk haftalarda, bebeği onun isteğine göre beslemeniz önemlidir. Yani, yeni doğan bebeğinizin istediği miktarda ve zamanda”

Bebek formülünün verilmesi

Farklı durumlara göre çocukların alışması gereken üç farklı türde bebek formülü vardır. Aşağıda bulabilirsiniz:

  • Kullanıma hazır: Bu süt oldukça pratiktir, çünkü hazırlık gerektirmez. Ancak piyasadakilere göre daha pahalıdır.
  • Sıvı ve konsantre: Sıvı sütün bir kısmını aynı miktarda suyla karıştırmanız gerekir.
  • Toz: 2 ons suyu bir kaşık süt tozu ile karıştırın. Bu süt en çok tavsiye edilen çeşittir. Çünkü açıldıktan sonra daha uzun bir süre saklanabilir ve ayrıca en ucuz olanıdır.
  • Özel ihtiyaçları olan çocuklar için de özel bebek formülleri mevcuttur. Örneğin reflüsü olan bebekler veya prematüre veya düşük kilolu bebekler için. Ayrıca, soya fasulyesi bazlı, hipoalerjenik veya kalp hastalığı olan bebekler için de özel formüller bulabilirsiniz.

Bu sütler anne sütü ile benzer besin ögeleri içerir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin gelişimine katkıda bulunurlar. Ayrıca vitamin ve mineral de içerirler.

biberondan süt içen çocuk

Süt tozuna alerji semptomları

Alerjinin bazı işaretleri arasında, yüz ve anüs bölgesinde kızarıklık ve döküntü sıralanabilir. Ayrıca ishal veya kabızlık sorunu yaşayabilir.

Bazı durumlarda ise, bebek rahatsız hissedebilir ve beslendikten sonra ağlayabilir, öğünlerden sonra kusabilir. Bazen, gece uyumakta zorluk çekebilir. Eğer bu semptomlardan biri veya birkaçını fark ederseniz, sütü bırakmanız ve pediyatri uzmanınıza danışmanız tavsiye edilir.

Bebeğinizi yaşına göre tavsiye edilen miktarlarda beslemek, ebeveynler olarak ilk önceliklerinizden biri olmalıdır. Bu nedenle, yeterli bilgi sahibi olmalı ve her zaman pediyatri uzmanınıza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lázaro  A, Martín B. Alimentación del lactante sano. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP. 287-295.
  • Organización Mundial de la Salud / Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. 2010. ISBN: 978-92-75-33094-4.
  • Tewari, Angela & Meyer, Rosan & Fisher, Helen. (2007). Soya milk and allergy: indications and contraindications.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.