Bebeğiniz İçin Bir Uyku Rutini Oluşturmak

Bebeğiniz İçin Bir Uyku Rutini Oluşturmak

Son Güncelleme: 27 Ekim, 2018

Bebeğiniz için etkili, pratik ve keyifli bir uyku rutini oluşturmanıza  yardımcı olması için bu ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

Tıpkı yetişkinler gibi bebekler de büyük ölçüde alışkanlıklarıyla  yönlendirilir. Özellikle uyku söz konusu olduğunda bu daha da doğrudur.

Bir bebeğin hayatının ilk ayları, özellikle dinlenme zamanı açısından ebeveynler için karmaşık olabilir.

Bu ikilem için mükemmel bir çözüm, bir uyku vakti rutini oluşturarak bebeğinizin uyku döngüsünün oluşumuna aktif olarak katılmaktır.

Bu nasıl yapılabilir?

İlk 4 veya 5 ayda bebekler günde yaklaşık 16 ila 20 saat uyur. Sürekli uyumazlar, periyodik olarak beslenmek için sık sık uyanırlar. Ayrıca annelerinin temasını hissetmek de onlar için çok önemli olduğundan ilgi görmek için uyanırlar.

Aylar geçtikçe, bebeğin uyuması gereken saat sayısı yavaş yavaş azalacaktır. 9 aylık olduklarında, günde yaklaşık 14 saat uyuyacaklar.

Çocuğunuzun uyku döngüsünü ailenin geri kalanına uygun hale getirmek için size ve çocuğunuza yardımcı olacak rutinleri geliştirebilirsiniz.

Başka bir deyişle, öngörülebilirlik ve tekrarlama, vücutlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ihtiyaç duydukları istikrarı sağlayabilir.

Uyku vakti rutini oluşturmanın faydaları

Yatmadan önce bir rutin oluşturulmasının önemli nedenlerinden biri, ebeveynlerin bebeklerinin uyku döngüsünü ailenin geri kalanına uygun hale getirmelerine izin vermesidir.

Bu aslında geceleri uyumak ve  gündüzleri de şekerleme yapmak anlamına gelir. Bebekler söz konusu olduğunda gündüz şekerlemeleri çok önemlidir.

uyuyan bebek

Aylar geçtikçe, bebeğin uyuması gereken saat sayısı yavaş yavaş azalacaktır.

İstikrar, bebeğe güvende olduğunu ve sevildiğini hissettiren şeydir.

Mekan ve zaman kavramlarını hala anlamadıkları için alışkanlıklara sahip olmak, her şeyin gerektiği gibi gittiğini bilmelerini sağlayan şeydir. Ayrıca annelerinin onları korumak için orada olduklarını bilmelerini sağlar.

İstikrar ayrıca diğer faaliyetlerin dahil edilmesini de kolaylaştırır. Örneğin, eğer bebek beslendikten sonra uyku zamanı geldiğini bilirse, büyüdüğünde yatağa gitmeden önce dişlerini fırçalama alışkanlığını da ekleyebilecektir.

Uyku vakti rutini nasıl oluşturulur?

Bu kolay bir iş değildir, ancak sabır ve kararlılıkla, bunu başarabileceksiniz. Rutinler oluşturmaya başlamak için mükemmel zaman 6 ila 8 hafta arasındadır.

Bu zamanda oluşturulan rutinler, tahmin edilebilir aktiviteler gerçekleştirirken küçüklüğünüzün daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Uyku vakti rutini oluştururken göz önünde bulundurulması gereken noktalar

  • Bebeğin enerjisini oyunlar için kullanmasına, evin etrafında dolaşmasına veya dans etmesine izin verin. Bu daha sonra uykuya dalmayı kolaylaştırır.
  • Enerjik aktivitelerden daha sakin olanlara doğru ilerleyin.
  • Banyolar, bir bebeğin uyku rutinini oluşturmaya yardımcı olabilecek önemli bir araçtır. Suyun sıcaklığı çocuk için çok rahatlatıcı olabilir. Ayrıca banyodan sonra yatağa gitme duygusu son derece keyiflidir.
  • Olumlu ilişkiler oluşturmaya çalışın. Diğer bir deyişle, uyumak keyifli bir aktivite olmalıdır – ağlamak, bağırmak veya tekmelemek için bir sebep olmamalıdır.
  • Yatmadan önce onlarla konuşun. Onlara hikayeler okuyabilir veya sadece sessizce bir ninni söyleyebilirsiniz. Bebekler için yatmadan önce ebeveynlerinin yanında zaman geçirmekten daha güzel  bir şey yoktur.

Rutinler oluşturmaya başlamak için mükemmel zaman 6 ila 8 hafta arasındadır.

Uyku vakti rutinine bir örnek

  1. Bebeğinize oyun oynatın ve gerginliğini mümkün olduğunca atmasını sağlayın.
  2. Bebeğe sıcak bir banyo yaptırın. Bu aktivite çocuğu çok fazla üzüyorsa, öğleden sonra banyo yaptırmak daha iyidir.
  3. Bebeğinizi besleyin.
  4. Bebeğinizi odasına götürün. Oda, stimülasyon seviyelerini en aza indirgemek için sessiz ve mümkün olduğunca loş olmalıdır.
  5. Bebeğinizle fısıldayarak konuşun. Bir uyku masalı anlatmayı ya da ninni, şarkı söylemeyi deneyebilirsiniz.
  6. Uyuyana kadar bebeği sallayın. Bu işe yaramazsa, çocuğu beşiğe yerleştirebilirsiniz.
uyuyan bebek

Bu kesin çözüm olmasa da, b ebeğin uyku döngüsünü ayarlamaya başlamak için mükemmel bir yoldur.

İlk denediğinizde işe yaramayabilir, ancak zamanla uzun vadede çabanıza değdiğini göreceksiniz.

Bebeğin uyku pozisyonu ve çevresel faktörler (ışık, sıcaklık, yatağın rahatlığı, vb.) gibi düşünmeniz gereken başka yönler vardır.

Ayrıca uykuya dalmalarına yardımcı olarak etkili bulduğunuz diğer rutinleri de kullanabilirsiniz.

Çocukların sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinmesinin önemli olduğunu unutmayın.

Sağlıklı alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olma söz konusu olduğunda, hiçbir yaş çok erken değildir. Her şey sabır ve azim ile sağlanabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.