Bebeğinize En İyi Şekilde Bakmanın Yolları

Bebeğinize En İyi Şekilde Bakmanın Yolları

Son Güncelleme: 31 Mayıs, 2018

Bu makalemizde sizlere, bebeklerinize olabilecek en iyi şekilde bakmanın yollarını anlatacağız. Anlatılan bilgiler ile bebeğinizin temel ihtiyaçlarını devamlı olarak ve tam manasıyla karşılayabileceksiniz.

Bebek bakımının ana hatları

Çocukların hayatlarının ilk yılları psiko-motor ve davranışsal gelişimleri açısından çok önemlidir. Bu nedenle hayatlarının bu önemli evresindeki bazı parametrelerin özel bir ilgi ile karşılanması gerekmektedir.

Bebeklerin memeden emzirilmeleri

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation – WHO) bebeklerin bağışıklık sistemlerinin gelişimi için memeden emzirilmeleri gerektiğini açıklıyor. Anne sütü, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra vitaminli ve kuvvetli besin içeriği ile bebeğin anatomik gelişimine de katkı sağlıyor.

Yeterli beslenme

Yeni doğmuş bir bebeğin midesi çok ufak olduğu için bebekler her iki ya da üç saatte bir az miktarda meme emmelidir. Bu zaman aralıklarına uyulduğunda, bebeğin sağlıklı beslenmesine ve büyümesine fayda sağlanmış olunur.

Memeden emzirilen bebeklerde, verilen sütün tadına özen gösterilmelidir. Emzirme dönemindeki kadınların, sütlerinin tadını bozup bebeklerinin reddetmesine neden olmamaları için, kuşkonmaz, enginar ve alkollü sert içki tüketmemeleri gerekmektedir.

Bebek, anne sütünü reddettiğinde annesinin birkaç saat bekleyip tekrar emzirmeyi denemesi en iyi yoldur.

emzirilen bebek

Bebeğinizin vücut ısısını düzenleyin

Bebeğinizi beşiğine yatırmadan önce çarşafı 20 derece olacak şekilde ısıtın. Bebekler üşüdüklerinde genellikle ağladıkları için bu uygulamanız ağlamasına çözüm olabileceği gibi, soğuk almasını da engeller.

Yeni doğmuş bebeklerde cilt bakımı

Bebeklerin ciltleri son derece hassas olur ve bu nedenle de doğdukları andan itibaren ciltlerine özel ilgi göstermeniz gerekir. Bebeğinizin tenine değecek her tür giyim eşyasının önceden yıkanması ve iyice temizlenmesi tavsiye edilir.

Pamuklu, keten ve yünlü kıyafetler bebekler için çok kullanışlıdırlar. Bu saydığımız içerikteki kıyafetler özellikle 0 ila 4 yaş arası çocukların ciltlerini rahatsız etmezler.

Pamuklu, keten ve yünlü kıyafetler teri emebildikleri için de çeşitli alerjileri önlemiş olurlar.

Çocukların hayatlarının ilk yılları psiko-motor ve davranışsal gelişimleri açısından çok önemlidir.

Bebeğinizin cildini nemlendirin ve temizleyin

Bebeğinizin bezini düzenli olarak değiştirerek onun hassas bölgelerini temiz tutar ve rahatını bozmamış olursunuz.

Bebeğinizin altına temiz bir bez bağlamadan önce onun genital bölgesini nazik bir şekilde temizlemeniz ve o bölgeyi nemlendirmeniz cildinin tahriş olmasını engelleyecektir.

Uygun ayak giyimi

Emeklemeye başlayan bebeklerin ayaklarına sağlam yapılmış ama aynı zamanda da esnek ya da yumuşak olan ayakkabı ve patiklerin giydirilmesini tavsiye ediyoruz. Bu özelliklere sahip ayakkabı ya da patikler ile bebeğin ayağında oluşabilecek şişlik ya da yara izleri engellenmiş olur. Bebeklerin emekleme dönemleri eşsiz bir deneyimdir ama bu evrede ebeveynler, olabilecek her türlü kazayı engellemek adına bebeklerini çok dikkatle izlemelidirler.

Bebeğiniz bir aylık olduğunda tırnaklarını kesin

Bebeklerin tırnaklarının kesilip kesilmemesi çeşitli karşıt görüşleri barındıran bir konudur. Birçok uzman, bebek en azından bir aylık olana kadar tırnaklarını kesmemenizi tavsiye eder. Bebeğinizin tırnaklarını, kıyafetinize takılmaya başlamadan önce kesmenizi tavsiye ediyoruz.

Bebeklerin tırnaklarının banyodan hemen sonra kesilmeleri önerilir. Hareket etmemesi için bebeğinizi bir havluya sarın ve tırnaklarını düz bir şekilde kesin. Bebeğiniz havluya sarıldığı halde yeterince sabit durmuyorsa,aynı işlemi o uyurken de deneyebilirsiniz.

tırnağı kesilen bebek

Bebeğinizi sallayıp sarsmaktan kaçının

Hiçbir şartta bebeğinizi sallamayın. Küçük bebeklerin sert bir şekilde sallanmaları beyin ya da omurgalarında zarara yol açabilir.

Bazı ebeveynler sadece nasıl tepki vereceklerini merak ettikleri ya da eğlenmek istedikleri için bebeklerini hızlı bir şekilde sallarlar. Şunu çok iyi bir şekilde anlamalısınız ki, bebek vücudu, kaslar gelişinceye kadar bu tarz sert hareketleri kaldırmaz.

Makalemizde bahsettiğimiz bu küçük bilgiler birçok kazayı ve endişe verebilecek durumu engelleyebilir. Bu bilgiler çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerine katkı sağlayacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.