Bebeğinize Öğretebileceğiniz En İyi 6 Oyun

Bebeğinize Öğretebileceğiniz En İyi 6 Oyun

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2018

Bu yazıda, bebeğinizle oynamaya başlayabileceğiniz en keyifli oyunların birkaçından size bahsedeceğiz. Haftalar geçtikçe ve bebeğiniz büyüdükçe, beraber oynayabileceğiniz oyunlar da değişecektir.

Gelişimlerinin her evresinde beraber farklı ve yeni bir oyun oynama şansını yakalayacaksınız.

Ebeveynler olarak bizim görevimiz oyun oynadıkları süre boyunca onlara fayda sağlamaktır.

Bebekler çok fazla dikkat ve ilgiye ihtiyaç duyduklarından anne baba olmak her şeyden öte çok büyük bir zaman ve efor yatırımıdır. Ebeveynlerin tek görevi yalnızca bebeği temizlemek ve beslemek değildir.

Oyunlar, bebeğin gelişimini sağlama açısından en etkili aktivitelerdir.

Oyunların bebeklere sağladığı temel faydalar

Oyunları bebeklerin günlük hayat rutinine dahil etmenin sayısız faydası vardır.

Bebekler oyunlar sayesinde kendiliğinden öğrenirler. Oyunlar onlara çevrelerini öğrenme ve başkalarıyla daha kolay iletişim kurma imkanı sağlar.

Ayrıca oyunlar onlara duygusal bağlantı kurma, hislerini ve ihtiyaçlarını ifade etme konusunda yardımcı olur.

baba çocuğun altını temizliyor

Bu oyunları uygulamaya koyabilmek için çoğu durumda tek ihtiyacınız olan biraz zamandır.

Bu yazıda çocuğunuzun yaşına göre oynayabileceğiniz en iyi oyunların birkaçı hakkında işinize yarayabilecek bilgiler bulacaksınız.

Bebeğinizle oynayabileceğiniz oyunlardan birkaçı

El çırpma (0-3. ay arası)

Küçükler için el çırpıldığında ortaya çıkan ses en basit ve en keyif veren oyunlardan biridir. Bu oyunu oynarken en sevdikleri şarkının melodisine eşlik ederek el çırpabilirler.

Oyunu çocuğunuz için daha ilgi çekici bir hale getirmek istiyorsanız ona ellerini daha yumuşak bir biçimde çırpması konusunda yardımcı olabilirsiniz. Bu onlara ellerini konumuna göre yönlendirmeyi öğretecektir. Çok kısa zaman içinde kendi başlarına el çırpmayı başaracaklar. 

Dans partneri (ilk aydan itibaren)

Müzik tüm hisleri uyarır ve bir kişinin ruh halini değiştirebilir. Bu sebeple, bebeğinizle birlikte dans edip değişik ritim ve stillerle eşlik etmek ikiniz için de keyif verici bir aktivite olabilir.

Bebeğinizi kollarınızın arasına alıp müziğin ritmine göre hareket edebilirsiniz. Yumuşak hareketlerle başlayın ve bebeğiniz büyüdükçe daha karmaşık hareketler de kullanabilirsiniz.

Hareket ne olursa olsun bebeğinizi aniden sarsmaktan kaçının.

Uçan bebek (6. ay ve sonrası)

Bebeğinizi havaya doğru tutmak o kafasını kendi başına nasıl dik tutacağını öğrendikten sonra deneyebileceğiniz eğlenceli aktivitelerden biridir.

Ona bir helikopter, bir roket ya da bir süper kahramanmış gibi davranabilirsiniz. Bu aktivite şüphesiz ki küçük çocuğunuzun gülmesini sağlayacaktır.
Bu aktivite aynı zamanda onun hayal gücünü uyararak kafasını dik tutmasından sorumlu kasların kuvvetlenmesini sağlayacaktır.
Bu çocuğunuzun psikomotor becerilerini uyarmanızı sağlayacak günün herhangi bir saatinde uygulayabileceğiniz bir oyundur.

İki bebek (3-6. ay arası)

Ayna karşısında oyun oynamak bebeğinize birçok fayda sağlar. Bu onlara kendilerini tanımayı öğrenme konusunda yardımcı olur.

Bu oyunu oynamaya ikiniz karşılıklı yüz ve vücut hareketleri yapmaya başlayıp daha sonra bunları ayna karşısında yapmayı deneyerek başlayabilirsiniz.

anne çocuğuyla oynarken

Bu oyun sayesinde çocuğunuz gördüğü şeyin aslında bir yansıma olduğunu anlamaya başlayacaktır. Ayna oyunu bebeğinizi aynaya yakınlaştırıp uzaklaştırarak daha keyifli bir hale getirilebilir.

Ayna karşısında oyun oynamak aynı zamanda beynin olgunlaşma sürecine de katkı sağlar. Koordinasyon becerisi ve hareketler arası duyarlılığı ince bir şekilde ayarlamalarına yardımcı olur.

Bu oyunun diğer bir önemli özelliği özgüvenin oluşumunu teşvik etmesidir. Bunu başarabilmek için bazı oyuncaklar da kullanabilirsiniz.

Organizasyon oyunu (6. ay ve sonrası)

Boş bir ayakkabı kutusu gibi boş ve içi kolay doldurulabilir bir kutu kullanarak çocuğunuza objeleri istedikleri zaman içine koyma ve dışarı çıkarma konusunda yol gösterebilirsiniz.

Oyun, çocuğun onları taklit etmesini teşvik etmek amacıyla anne ve babanın yol göstermesi ile başlamalıdır.

Bu oyunu daha keyifli bir hale getirmek için eğlenceli yüz ve vücut hareketleri yaparken kutunun içini boşalttıktan sonra tek tek objeleri geri koyabilirsiniz.

Bu aktivite aynı zamanda çocuğunuzu oynadıktan sonra oyuncaklarını toplaması konusunda teşvik edecektir.

Bebeğiniz büyüdükçe oyun gelişebilir ve çocuğunuza objeleri renk ve boyutlarına göre gruplandırmayı öğretebilirsiniz.

oyuncaklarıyla oynayan çocuk ve anne

Bebek nerede? (4-12. ay arası)

Yalnızca çok az insan bebeklerin gülüşüne dayanabilir. Bu herkes tarafından bilinse de herkes içn en eğlenceli olan oyunlardan biridir.

Bu oyun bebeğinize kendi suratının yerini fark etme konusunda yardımcı olur. Çocuklar genellikle yalnızca gözlerini kapatmanın görünmez olmak için yeterli olduğunu düşünürler.

Bu eğlenceli oyunlar şüphesiz ki tüm ailenin gündelik hayatını daha keyifli bir hale getirecektir.

Gün geçtikçe bu oyunlar bebeğinizin gelişimi için teşvik edici ve öğretici aktiviteler olacaktır. Bu oyunlar aynı zamanda çocukla ebeveynler arasında güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.