Bebeğinizin Hıçkırığını Geçirmek İçin İpuçları

Bebekleri hıçkırık tutması çok yaygındır ve annelerin buna endişelenmesi de. Aşağıdaki yazımızda, bebeğinizin hıçkırığını birkaç dakika içinde geçirmenin yollarını öğrenin.
Bebeğinizin Hıçkırığını Geçirmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 14 Temmuz, 2018

Küçük bir çocuk dünyaya getiren her kadın her gün sayısız zorlukla karşılaşır. Bu zorluklardan biri de bebeğin hıçkırığını geçirmeye çalışmaktır.

Hıçkırık küçük bebeklerde çok yaygın olarak görülür, özellikle de yeni doğanlarda. Bir çocuğun hayatındaki ilk 6 ayda hıçkırık krizleri çok sık gerçekleşir.

Bununla beraber, bunun tekrar tekrar yaşanması, ciddi bir sorunun işareti olmak zorunda değildir.

Hıçkırık nedir?

Hıçkırık, diyaframın kesik kesik ve istemsiz hareket etmesidir.

Bu hareket düzenli aralıklarla meydana gelir. Bir insanı hıçkırık tuttuğunda, akciğerleri şiddetli ve kesintili şekilde hava verir ve böylece hıçkırık sesi ortaya çıkar.

Bebeklerde hıçkırığın olası sebepleri nelerdir?

Bebeklerde hıçkırığın en yaygın sebepleri aşağıdaki gibidir:

1. Pilor çevresindeki kas halkasının az gelişmesi

Çocuğunuzu hıçkırık tutması, pilor çevresindeki kas halkasının az gelişmiş olmasından kaynaklanabilir.

Bu kapakçık, yemek borusu ile mide arasındaki bağlantıdan sorumludur. Eğer kapakçık tamamen gelişmediyse, tamamen kapanamıyor olabilir ve bu da hıçkırığa sebep olur.

Bu durum, bebeklerin ilk aylarında yaygın olarak görülür. Öte yandan, endişe etmeye gerek yoktur.

Küçük bebeğinizin sinir ve sindirim sistemi gelişmeye güçlenmeye devam etmektedir. Çocuğunuzun hıçkırık sorunu zamanla geçecektir.

2. Hazımsızlık

Çocuğunuzun karnı doyduğunda, midesi diyaframına baskı yapar. Bu yüzden, hıçkırık tutması, hazımsızlığın yaygın bir belirtisidir.

yatan bebek

3. Ağlamak

Çocuğunuz uzun süre boyunca ağlarsa, bu da hıçkırık tutmasına sebep olabilir. Bu durum, çocuğunuzun çığlık atmak için fazla hava yutmasından kaynaklanır.

Yani eğer bebeğiniz uzun süre ağladıktan sonra hıçkırmaya başlarsa şaşırmayın. Aynı durum çocuğunuz hızlıca yemek ya da süt yutarsa ya da kusarsa da gerçekleşebilir.

Bebeğinizi hıçkırık tutmasını nasıl önlersiniz

Bu faydalı tavsiyeleri uygulayarak bebeğinizi hıçkırık tutmasını önleyebilirsiniz:

  • Ani sıcaklık değişimlerinden kaçının. 
  • Banyo yaptırdıktan sonra bebeğinizi iyi kurulayın ve soğuk havayla temas etmesine izin vermeyin.
  • Besleme sürelerinin arasını çok açmayın. Eğer bebeğiniz huzursuzsa ya da çok açsa hızlı şekilde yutkunur ve bu da onu hıçkırık tutmasına sebep olur.
  • Eğer çocuğunuz beslenirken ağlarsa ya da huzursuz olursa, onu sakinleştirmek için pozisyonunu değiştirmeniz gerekir. Ayrıca bebeğinizin geğirmesini sağlamalısınız.
  • Bebeğinizi bir ağlama krizi esnasında emzirmeyin. Önce onu sakinleştirin ve sonra beslenmesine izin verin.
  • Bebeğinizin memeyi doğru tutunduğundan emin olun. Yanlış tutunma, hıçkırığa yol açabilr.
  • Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız, bebeğinizin yaşına uygun bir şişe emziği kullandığınızdan emin olun.

“Bir insanı hıçkırık tuttuğunda, akciğerleri şiddetli ve kesintili şekilde hava verir ve böylece hıçkırık sesi ortaya çıkar.”

Bebeğimin hıçkırığını nasıl geçirebilirim?

Hıçkırığı geçirmeye dair birçok söylenti ve strateji vardır. Çocuğunuza yardım edebilmek için denenmiş ve doğrulanmış bazı teknikleri öğrenmek için aşağıdakileri okuyun.

1. Masaj yapın

Hıçkırık tutması, çocuğunuz için çok rahatsız edici olabilir ve bu yüzden çocuğunuz ağlamaya başlayabilir. Eğer bu durum gerçekleşirse, ağlaması sadece düzensiz nefes almasına sebep olacağı için, çocuğunuzun ağlamasını durdurmaya çalışmalısınız.

Sırtına ve karnına hafifçe masaj yapmak bebeğinizi rahatlatacak ve hıçkırığının geçmesine yardımcı olacaktır.

2. Çocuğunuzun beslenme hızını kontrol edin

Çocuğunuz çok acıktığı için acele ederek emebilir. Eğer çocuğunuzu hıçkırık tuttuysa, onu önce sakinleştirip sonra emzirmeniz daha doğru olacaktır.

Başka bir yöntem de emzirirken düzenli olarak durup bebeğinizin geğirmesini sağlamaktır. Emzirmeden sonra en az 10 dakikanızı çocuğunuzu rahatlatmak için geğirmesini sağlamaya ayırmalısınız.

yüzüstü yatan bebek

3. Su içirin

Eğer bebeğiniz sadece emiyorsa, ona arada sırada birkaç çay kaşığı su vererek sırtına hafifçe vurabilirsiniz.

Eğer bebeğiniz daha büyükse, su yerine bir kaşık şeker de kullanabilirsiniz.

4. En iyi pozisyonu bulun

Bebeğinizi dikey bir şekilde oturtmak hıçkırığını geçirmek için geğirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, sağdan sola hafifçe hareket ettirmek de gaz çıkarmasını sağlar.

Çocuğunuzun burnunu hiçbir zaman tıkamamaya dikkat etmelisiniz. Bu tekniğin altında yatan sebep, çocuğunuzun hıçkırığını geçirmek için nefesini tutmasını sağlamaktır.

Öte yandan, bu bebeğinizi rahatlatmayacaktır. Aksine, sadece onu korkutacak ve çaresizce ağlamasına sebep olacaktır. Bu yüzden, bu strateji sadece işleri daha kötü bir hale getirir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hıçkırığı gerçekten geçirmeye yarayan birkaç ipucu vardır.

Bununla beraber, kaçınmamız gereken başka stratejiler de vardır. Yapılacak en iyi şey, böyle bir durumla karşılaşıldığında hazırlıklı ve bilgili olmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.