Bebeğinizin Uykusuna Yardımcı Olacak 7 Tavsiye 

Bebeğinizin Uykusuna Yardımcı Olacak 7 Tavsiye 

Son Güncelleme: 22 Mayıs, 2018

Yeni doğan bebekler gece boyunca uyandıkları ve annelerini uyutmadıkları için bir bebeğin ilk aylardaki bakımı anneler için oldukça yorucudur. Yazımızın devamında bebeğinizin uykusuna yardımcı olacak 7 tavsiyeyi sizinle paylaşacağız. Okumaya devam edin. 

Bebeklerin gece boyunca uyumaması bir hayatta kalma mekanizmasıdır. Sürekli tetiktedirler, rahatsız hissettikleri an, aç olduklarında ya da sadece annelerinin yanlarında olduğundan emin olmak için sürekli uyanırlar.

Neyse ki, büyüdükçe uyku döngüleri tıpkı bir yetişkininki gibi yavaş yavaş uzamaya başlayacaktır. Bebeğinizin ilk 6 ayı boyunca pek çok değişikliğe tanık olacaksınız. 6 yaşından itibaren bebekler, gece uykularını daha sürekli ve sessiz hale getiren önemli bir gelişim gösterirler.

Buna rağmen, tüm çocuklar aynı şekilde gelişmez veya davranmaz. Bazıları 6 aydan başlasa da bazısı 2 yaşına kadar gece uykusuna alışamayacaktır.

Bebeğinizin Gece Boyunca Uyumasına Yardımcı Olmak İçin Yapabilecekleriniz

Bir rutin oluşturun:

Uzmanlar, bir program belirlemenizi ve bu programı her gün mümkün olduğunca yakından takip etmenizi öneriyor. Bu, mümkün olan en fazla dinlenme süresini sağlayarak iyi uyku alışkanlıklarının kademeli olarak oluşturulmasına yardımcı olur.

Bebeğinizi uykuya tamamen dalmadan önce beşiğine koyun

Bebeğinizi uykuya tamamen dalmadan önce beşiğine koyarsanız uyandığında yerin farkına varacaktır.
Eğer bebeğinizi odanızda, oturma odasında ya da evinizin başka bir yerinde uyutup beşiğine taşırsanız farkı anlayıp uyanacaklardır.

oyuncak tavşan ve bebek

Bebeğinizi beşiğine koymadan önce son biberonun üstünden zaman geçmesini bekleyin:

Bebeğinizi biberonla doyurduktan ya da emzirdikten sonra hemen beşiğine koymayın. Kusma, gaz ya da sancılara sebep olabilirsiniz.

Bu rahatsızlıkları önlemek için en az 20 dakika bekleyin.

Bebeğiniz gece uyanırsa hemen yanına gitmeyin:

Anneler, bebeklerinin uyandığını fark ederlerse ya da en ufak bir ağlama sesi duyarlarsa genellikle hemen yanlarına giderler. Biraz sabırlı olmanızı, uykuya geri dönmeleri için odanın yanında sessizce beklemenizi öneriyoruz.

Her halükarda, bebeğiniz uykuya geri dönemezse ışığı açmadan onları okşayarak veya onlara şarkı söyleyerek sakinleştirmeye çalışın.

Hepsinden önemlisi, bebeğinizi beşiğinden almayın. Uyumaya devam etmesi gerektiğini anlayabilmesi için beşikte kalmaları gerekir.

Bebeğinizi göğsünüzde uyutmayı deneyebilirsiniz:

Bebeğiniz aç olmasa da göğsünüzdeyken oldukça rahat ve sakin hissedebilir.

Kalp atışlarınızı dinlemek, bebeğinizin sakinleşmesi ve uykuya dalması için en etkili yollardan biridir.

Bebeğiniz sağlıklı ve normal bir kiloda ise, gece beslenmesine gerek yoktur:

yorgun anne

8 aylıktan büyük bebekler sağlıklı ve zamanla kilo alıyorsa, gece beslenmelerine gerek yoktur.

Çoğu zaman, bebekler aç değil, susamışlardır. Onlara biberonla su vermeyi deneyebilirsiniz. Biberonu emerken rahatlayabilir ve uykuya geri dönebilirler.

Gün boyunca yeterince uyumasını sağlayın:

Bu yaşlarda gün içindeki kısa uykular çok önemlidir. Gün içinde daha az uyursa, bebeğinizin gece daha iyi uyuyacağını düşünmeyin.

Her zamanki saatte yorgun hissetmelerini engelleyebileceği ve yorgunluk da uykuya dalmayı zorlaştırabileceği için bunu yapmanız tavsiye edilmez.

Bebeklerin rahat bir ortamda ve sıcak kontrollü bir odada uyuması önemlidir. Çocuğunuzun rutininde herhangi bir değişiklik yapmadan önce, iyi uyku alışkanlıklarının güçlü bir temel oluşturacağını bilmelisiniz ki, gelecekte çocuğunuzun sağlığı olumsuz yönde etkilenmesin.

Bu etkiler arasında uykusuzluk, baş ağrısı, ruh halindeki değişiklikler, konsantrasyon eksikliği ve hatta iştahsızlık sayılabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.