Bebek Sahibi Olan Anne Babalar Kaç Saat Uykusuz Kalır?

Bebek Sahibi Olan Anne Babalar Kaç Saat Uykusuz Kalır?

Son Güncelleme: 07 Haziran, 2018

Birçok kişi, aileye yeni bir üye katıldığında ebeveynlerin ne kadar uykusuz kalacağını merak ediyor ve son zamanlarda yayınlanan çalışmalar bu şaşırtıcı sayıyı ortaya koydu.

Bir ebeveyn olma macerasına çıkıldığında uyku son derece değerlidir.

Bir bebeğin hayatının ilk aylarında, yorgunluktan gözlerinin altı kararmış ebeveynleri ve yarım kalmış ev işlerini görmek çok yaygındır.

Bunun nedeni bebeğin sirkadiyen ritmini henüz kurmamış olmasıdır. Gündüz vaktinin ışığı ve gecenin karanlığı tarafından yönetilen 24 saatlik bir döngüye alışmak zorundadır.

Peki, yeni bebek sahibi olan anne ve babaların kaç saat uykusuz kalacağını hiç merak ettiniz mi?

Bu sorunun cevabına odaklanmadan önce uykunun yetişkinler ve çocuklar için neden çok önemli olduğunu gözden geçirelim.

Uykunun faydaları

Bilimin verilerine göre, insanların her gece en az 7 saat uyumaları gerekir. İşte vücudumuzun doğru şekilde dinlenmesinin avantajlarından sadece birkaçı:

  • Hastalıklardan sakınmamıza yardım eder: Uyuduğumuz zaman, bağışıklık sistemimiz kendini yeniler. Bu şekilde, kendimizi tehditlere karşı daha iyi savunuruz.
  • Kalp hastalığını önler: dinlenme sırasında kan basıncı önemli ölçüde azalır. Ek olarak, damarlar yağ ve şekerden temizlenir.
  • Spor performansı ve cinsel enerjiyi geliştirir: bunun nedeni egzersiz sonrasında ortaya çıkan küçük yırtınmaların uyku sayesinde onarılmasıdır. Aynı şekilde, dinlenme, cinsel enerjinin yenilenmesini sağlar.
  • Stresle mücadele eder: Dinlenirken, akıl günlük rutinin yüklerinden kurtulur: iş, borçlar ve yükümlülükler. Böylece, uyandığında kişi kendini daha fazla rahatlamış hisseder ve problem çözme konusunda daha yaratıcı olur.
  • Daha iyi beslenmemize yardım eder: Düzgün dinlenmediğimiz zaman, daha az miktarda leptin hormonu üretilir. Bu da diğer etkilerin yanı sıra, iştahı azaltır.
yenidoğanlarıyla yatakta aile

Yetersiz dinlenmenin sonuçları

Diğer taraftan, iyi dinlenmemek, bir kişinin genel sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. En yaygın sağlık etkileri şunlardır:

  • Kötü ruh hali
  • Düşük entelektüel ve fiziksel performans
  • İştahsızlık
  • Gündüz yorgunluğu
  • Mikrop ve bakterilere karşı daha az korunma

Bir bebek ne kadar uyur?

Ebeveynler uykusuz kalırken 6 aylıktan küçük bebeklerin günde 16 ila 20 saat arasında uyuması çelişkili gibi gelebilir.

Bunun nedeni, bebeklerin beslenmek ve annelerinin şefkatini hissetmek için her birkaç saatte uyanmasıdır.

Mantıken bu, annenin bebeği emzirmek için uyanmasına neden olur. Genel olarak, aynı zamanda babanın da gece boyunca uyuyamamasıyla sonuçlanır.

Bununla birlikte, bazı araştırmalar, kadınların bebeğin hayatının ilk aylarında babalardan daha fazla uykusuz kaldığını göstermektedir.

Altı aylıktan küçük bebekler genellikle günde 16 ila 20 saat uyumalarına rağmen, bütün bu süreyi bir defada uyumazlar. Beslenmek için birkaç saatte bir uyanırlar.

Diğer taraftan, altı ay sonunda, bebeğin uyku alışkanlığı değişecek ve ailenin geri kalanına adapte olacaktır.

Bu aşamadan itibaren geceleri beş, altı ve hatta yedi saat uyumaya başlayacağını göreceksiniz.

Büyüdükçe, gece beslenmeleri için uyanma sıklıkları giderek azalacak. Bir yaşına geldiklerinde günde 11 ila 14 saat uyurlar.

bebeğine sarılmış uyuyan anne

Bebek gelince anne babası ne kadar uykusuz kalır?

Birkaç yıl önce, Valencia Üniversitesi’nde düzenlenen Pediatrik Uyku Tıbbında Gelişmeler Konulu VII. Konferansı Konferans’ta Quiron Valencia Hastanesi Pediyatri ve Uyku Birimi başkanı Gonzalo Pin, endişe verici bir gerçeği açığa çıkardı.

Bu araştırmacı ve Avrupa Uyku Kalitesi Enstitüsü üyesi tarafından yürütülen çalışmalara göre, ebeveynler çocuklarının hayatlarının ilk 12 ayında yılda yaklaşık 700 uyku saatini kaybediyor.

Bu, gecelik ortalama 2 saattir.

Ebeveynler, çocuklarının hayatlarının ilk 12 ayında yılda yaklaşık 700 uyku saatini kaybederler.

Bu nedenle, gece başına 8 saat uyuma tavsiyesini düşünürsek, bu% 25’lik bir kaybı temsil edecektir. Evet, anne babalar bu dönem boyunca uyumaları gereken sürenin çeyreğini kaybediyor. Şaşırtıcı, değil mi?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu durum annelerde daha yaygındır , çünkü çocuk her uyandığında onu beslemekle sorumludur.

Bu nedenle hayatlarının bu dönemlerinde ebeveynlerin ne kadar uykusuz kaldığını değerlendirirken annenin en çok etkilenen kişi olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Öyleyse, ebeveynliğin güzel ama yorucu bir deneyim olduğu sonucuna varabiliriz.

Bunu mümkün olan en iyi şekilde deneyimlemek için size tavsiyemiz, sorumlulukları eşinizle birlikte paylaşmanızdır. Bu şekilde, günlük görevler dayanılmaz bir yük haline gelmez.

Tabii ki, çocuğunuz uykuya daldığında siz de dinlenmeye çalışmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.