Bebekle Dışarıya Ne Zaman Çıkmaya Başlanır?

Temiz havayı solumak ve açık havanın keyfini çıkarmak her zaman iyidir. Bununla birlikte, birçok anne ve baba bebeklerini kısa bir yürüyüş için dışarı çıkarmanın ne zaman uygun olacağını sık sık sormaktadır. Bu yazımızda sizlere, sık rastlanan bu belirsizliğe ilişkin tüm detayları sunacağız.
Bebekle Dışarıya Ne Zaman Çıkmaya Başlanır?

Son Güncelleme: 17 Ağustos, 2018

Ufaklıklar aileye katıldıklarında, anneleri onlarla birlikte güzel bir akşamüstü gezintisi yapmayı çok isterler. Ayrıca dışarıya çıkıp büyükbaba ve büyükanneyi, amcaları ya da arkadaşları ailenin yeni bireyiyle birlikte ziyaret etmek her zaman için çok hoş bir davranış olmuştur. Bu tür durumlarda en fazla karşılaşılan soru ise bebekle birlikte ne zaman dışarıya çıkmaya başlamanın uygun olacağıdır.

Bebeklerin bağışıklık sistemleri halen gelişmeye devam etmektedir. Bu nedenle, özellikle ilk haftalar süresince bebekler, dış dünyada bulunan zararlı mikroorganizmalardan daha fazla etkilenebilirler.

Bu sorunun farkında olan anneler, bebekleri ile yürüyüşe çıkmaya karar verme konusunda oldukça temkinli olma eğilimi içerisindedirler. Genellikle bebeğin ilk günlerinde, doktora gitmek haricinde bebekle birlikte dışarı çıkmak istemezler.

Bebeklerle birlikte ne zaman dışarıya çıkılabileceğine ilişkin sorular, çocuk doktorlarının en sık karşılaştıkları arasında bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şu şekildedir.

Evden Bebekle Birlikte Ne Zaman Çıkmaya Başlanır?

Her ne kadar bu konuya karşı çıkanlar olsa da, bebekler genellikle doğduktan sonra hastaneden ayrıldıkları ilk günden itibaren dışarıda yürüyüşe çıkarılabilir. Bu durum, elbette profesyonel bir uzmandan aksi yönde bir öneri yoksa geçerlidir.

Yürüyüş aktivitesi, her ne kadar gerekli olmasa da, hem anne hem de bebek için oldukça faydalıdır. Eğer anne kendini hapsedilmiş ve içinde bulunduğu durumdan çok bunalmış gibi hissediyor ve bu nedenle temiz hava almaya ihtiyaç duyuyorsa, kısa bir yürüyüş kadar iyi bir alternatif bulunmaz. Bu arada, bebek için de temiz havaya çıkmak ve dış dünya ile bir temas sağlamak faydalı olacaktır. Eve geri döndüğünüzde bebeğin daha sakin ve huzurlu olduğunu fark etmekte gecikmezsiniz.

Arabasında uyuyan bebek

Bebek İçin Doğru Bir Yer Seçin

Bebekle birlikte evden dışarıya çıkmak için en uygun alanlar ferah ve mümkün olduğunca az gürültülü olan yerlerdir. Aksi takdirde bebek, özellikle sesten ya da etraftaki çok sayıda insanın konuşmalarından rahatsız olacaktır. Bu yüzden bebeği alışveriş yapılan yerlere götürmemeye özen gösterin.

Her ne olursa olsun bebek sigara dumanından uzak tutulmalıdır. Benzer şekilde hava şartlarına karşı da çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu bağlamda, soğuk, rüzgarlı ve elbette yağmurlu günlerde bebeği dışarı çıkarmamaya dikkat etmek gerekir.

Yürüyüş Süresi

Bebeği yürüyüş için dışarı çıkarmak deyince tüm günü dışarıda geçirmenin oldukça sağlıksız olacağının altını çizmek gerekir. Daha çok güneşin çok kuvvetli olmadığı zamanlarda kısa yürüyüşler şeklinde gezintiler tercih edilmelidir. Aynı zamanda annenin de çok çabuk bir biçimde yorulacağını akıldan çıkarmamak önemlidir. Aylarca süren hareketsizlik, bebek arabası ve bebek çantasının ağırlığı ile birleşince uzun bir yürüyüş pek de zevk alınacak bir aktivite olmayacaktır.

Profesyonel bir uzmandan aksi yönde bir öneri olmadığı sürece bebekler, genellikle doğduktan sonra hastaneden ayrıldıkları ilk günden itibaren dışarıda yürüyüşe çıkarılabilir. 

İhtiyacınız Olan Eşyaları Yanınızda Bulundurun

Bebeği dışarıya yürüyüşe çıkarmak, bu süre içerisinde ihtiyaçlarının olmayacağı anlamına gelmez. Bebeklerin hayatlarının ilk günlerinin uyumak, yemek yemek ve altını kirletmekle geçtiği unutmamanız gereken bir gerçektir. Bu nedenle, ihtiyacınız olabilecek her şeyi bir çantaya koymanız gerekecektir: Biberon, battaniye, havlu, sıcak giyecekler ve elbette bezler atlanmaması gereken eşyalardır. Ancak elbette her yerde bebeğin altını değiştirecek değilsiniz.

Eğer yakınlarda bir tuvalet bulunuyorsa ya da bir mağazanın tuvaletine girme imkanınız varsa, bu durumda bebeğin bezini değiştirin. Eğer böyle uygun bir durum yoksa, bir an önce eve dönmek en uygun seçenek olacaktır.

Anne bebeğini arabada taşıyor

Bebekle Evden Çıkmaya Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk altı ay süresince bebek, güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Eğer bebekle evden dışarı çıkmaya karar verirseniz, güneşli bir gün seçin, ancak aynı zamanda bebek arabasının üstünü örtmeyi de unutmayın. Ayrıca bebeğin üstünü de bir battaniye ile örtmeniz doğrudan güneş ışınlarının ulaşmasına engel olacaktır.

Diğer taraftan, böcek ısırıklarına karşı da çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Bebeğin cildine böcekleri engelleyici madde sürme şansınız olmayacağından, tüm yolculuk boyunca üstünü kapatmanız tavsiye edilmektedir. Ancak çok kalın bir şekilde örtüp çocuğun pişmesine de neden olmayın: Genel olarak bebekler, yetişkinlerin soğuktan korunmak için gereksinim duydukları kıyafetlerden bir miktar daha fazlasına ihtiyaç duyarlar.

Son olarak, bebeğin sağlığına potansiyel tehdidin sadece açık havadan gelmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Hasta insanlarla temas kurmaktan özenle kaçının. Ayrıca bebeği tutan ve ona dokunan hem siz hem de diğer aile bireylerinin ona dokunmadan önce ellerinizin temiz olduğundan mutlaka emin olun.

Hijyen konusunda takıntı seviyesinde alışkanlıklara sahip olunmaması gerekliyse de, her annenin küçük bebeklerinin sağlığının ne kadar hassas olduğu konusunda bilinçli olması önemlidir. Bebekle birlikte dışarı çıkma konusuna karar verdiğinizde, bebeğin vücudunun bakteri ve mikroplarla başa çıkmaya hazır olduğunu düşünüyorsanız daha rahat ve sakin olabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.