Bebekler Hangi Pozisyonda Uyumalıdır?

Bebekler Hangi Pozisyonda Uyumalıdır?

Son Güncelleme: 02 Mart, 2018

Bebeğinizi sonunda kucağınıza aldınız. Çok uzun zamandır özlemini çektiğiniz o anları yaşamak için artık evinize gitmeye hazır olduğunuzda kafanızda şüphesiz binlerce soru dolaşmaktadır. Bunlardan biri de; “Acaba bebekler hangi pozisyonda uyumalıdır?” sorusudur. Bunu düşünürsünüz çünkü yenidoğan bebeğinizin sağlığını riske atabilecek herhangi bir faktörü göze alamazsınız.

Çok kırılgan görünen ve tamamen bizim yaptıklarımıza bağımlı olan o küçük insanın sağlığını garanti altına alıp alamayacağımız konusunda başarılı olma konusunda kaygılı olmamız gayet normaldir. Bu yüzden herhangi bir risk faktörünü minimum seviyeye indirmek çok önemlidir. Bu durumda bebeğin uykuya doğru yatırılması ve daha huzurlu olmak, ihtiyacınız olan enerjiyi yeniden kazanmak için gereklidir.

Bu konuda, her annenin bebeği uyurken endişe duyduğu iki şey bulunmaktadır. Bunlardan ilki Ani Ölüm Sendromu denen kavram, ikincisi ise reflü kaynaklı problemlerdir.

Bebeklerin Uyuması İle İlgili Risk Faktörleri

uyuyan bebeğinin yanında yatan anne

Ani Bebek Ölümü Sendromu, bir yaşına kadar olan sağlıklı bebeklerde aniden ortaya çıkan ve nedenleri henüz bulunamamış olan bir sendromdur. Otopsi sonrasında bile bu vakaların gerçek nedenleri ortaya çıkarılamamaktadır.

Uzmanlar, “beşik ölümü” olarak da adlandırılan Ani Bebek Ölümü Sendromunun, bebeklerin kalp ya da solunum sistemlerindeki problemlere bağlı olabileceğine inanmaktadır. Yine de bu konuda kanıtlanmış bir veri bulunmamaktadır.

Anneleri endişelendiren diğer bir konu ise bebeklerinin reflü sorunu yaşamasıdır. Ancak bu sorun, bebeklerin sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemesinden kaynaklanan geçici bir problemdir. Bununla birlikte reflü ile ilgili tehlike, bronş aspirasyonu ya da daha anlaşılır şekliyle kusmuğun ciğerlere gitmesi ile boğulma riskinin ortaya çıkmasıdır.

Bebeklerin Uyuması İle İlgili Efsaneler ve Gerçekler

uyuyan bebeğin yüzü

Uzun yıllar boyunca reflü ya da kusma durumlarında boğulmalarını engellemek maksadıyla bebekler için en uygun uyku pozisyonunun yüz üstü yatma şekli olduğuna inanılsa da, bu yatış şekli ani ölümlerde artışlara neden olmuş ve tıbbi bir araştırmanın konusu haline gelmiştir.

Bu nedenle günümüzde doktorlar, bebeklerin sırt üstü yatmalarını tavsiye etmektedir. Bebeklerin yatması ile ilgili bu değişiklik sonrası ani ölüm vakalarında önemli oranda düşüş gözlenmektedir. Bebeğinizi riskten uzak tutacak diğer öneriler ise şu şekildedir:

  • Sert bir yatak seçin ve bebeğinizi yumuşak yüzeylerde uyutmaktan kaçının.
  • Bebeğinizi bir yaşına gelene kadar battaniyeler ya da yorganlarla sarmayın, ayrıca mevsimine uygun bir pijama ile ihtiyaç duyacağı sıcaklığı yakalamanız tercih sebebidir.
  • Bebeğinizin odasının gerekli havalandırma ve uygun sıcaklığa sahip olduğundan emin olun. Bebekleri gereğinden fazla giydirmek vücutlarının fazla ısınmasına yol açabilir.
  • Bebeğinizi sigara dumanından uzak tutun.
  • Basit, tercihen pamuklu yatak takımları kullanın. Beşikte hiç bir koruyucu malzeme kullanmamayı tercih eden kişiler de bulunmaktadır.
  • Bebeğin boyutlarına uygun bir yastık kullanın, yetişkinlerin yastıklarını kullanmaktan kaçının. Bazı yastıklar ufaklıklar için reflü sorunlarına karşı özel  bir eğimle dizayn edilmiştir.
  • Bazı doktorlar bebeklerin yetişkinlerle birlikte uyumasından kaçınılmasını tavsiye etmektedir. Bunun sebebi ise solunum esnasında dışarıya salınan karbondioksidi bebeklerin soluması durumunda bunun onlara vereceği zarardır. Ancak yine de bu konuda herkes kendi kararını verecektir.

Yukarıda saydığımız tavsiyeleri dikkate alırsanız bebeğiniz rahat, konforlu ve aynı zamanda güvenli bir uyku çekecektir. Böylelikle, bebekleri uyurken ve sağlıklı bir biçimde büyürken anne babalar da daha huzurlu hissedeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Guevara, G., & TOLEDO, M. (2011). Reflujo gastroesofágico en pediatría. Revista chilena de pediatría82(2), 142-149.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.