Bebekler için 4 Süt Çeşidi

Eğer anne emzirmekte zorlanıyorsa, bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek birkaç süt ürünü bulunmaktadır. Bu yazımızda, çocuğunuzu emzirmek için bir seçenek listesi sunacağız.
Bebekler için 4 Süt Çeşidi

Son Güncelleme: 03 Ekim, 2018

Bebekler için farklı süt çeşitleri vardır. Bunlar arasında en önemlisi çeşitli besin ve sindirim özellikleri olan anne sütüdür. Ancak bilmeniz gereken başka alternatifler de vardır.

İnek sütü en yaygın, bol ve erişilebilir olan seçenektir. Aynı zamanda protein bakımından da zengindir. İnek sütü, endüstriyel bir seyreltme işlemi ile olabildiğince anne sütüne benzer hale getirilir.

Bu seyrelti sadece ilk ay boyunca kullanılmalıdır. Daha sonra, yavaş yavaş sütün iki, suyunsa bir kısmına yükselecektir. Son olarak, 6. ayda bebeğe saf süt verebilirsiniz.

Bebekler için Süt Çeşitleri

Piyasada bebekler için farklı özellikte pek çok çeşit süt bulunmaktadır. Her biri bebeklerin en özel ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Şimdi size en popülerlerinden bahsedeceğiz:

1.Keçi Sütü

Bebeğe keçi sütü vermeden önce, süt mutlaka seyreltme işleminden geçmelidir. Aynı zamanda bruselloz adı verilen ondülan ateş, ham sütün sindirilmesi halinde kolayca yayılır. Bu nedenle, tüketmeden önce sütü kaynatmak her zaman tavsiye edilir.

2. Peynir altı suyu

Bazı uzmanlar suni laktasyonda kullanımını önermektedir. Bu serum% 10’u şeker olmak üzere %25 su, % 25 koyun sütü ve% 50 koyun protein tozundan oluşur.

Genellikle inek sütünden daha fazla protein ve aynı miktarda, hatta daha az, laktoz içerir. Bakterilerin yayılmasını önlemek için özel olarak dikkat etmek gerekir, bu nedenle iyi kalitede kalması için korunması çok önemli bir rol oynar.

biberon

3. İnek Sütü

İnek sütünden elde edilen birkaç çeşit süt vardır, bunlar:

  • Yoğunlaştırılmış süt: Çok az miktarda vitamini olmasına rağmen, suni laktasyon için tavsiye edilir. Yaz mevsiminde saklaması sakıncalı olduğundan taze olarak tüketilmelidir. Genel bir kural olarak, kaynatılmış su ve yoğunlaştırılmış sütü eşit miktarda birleştirmelisiniz. Bebek sütü çeşitleri arasında en az yaygın olanıdır.
  • Süt tozu: Süt, Krause yöntemi gibi farklı yöntemlerle buharlaşır. Buharlaştırma işlemi vitaminlerin kaybolmasına sebep olur dolayısıyla şeker eklemek gerekir.

Tam yağlı süt, ancak doktorunuz onay verdikten sonra kullanılmalıdır. Bu süt çeşidi yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bebekler yaşlarına bağlı olarak doğru şekilde sindiremeyebilirler.

4. Özel Sütler

Prematüre, alerjisi olan ya da işlenmiş veya tam yağlı inek sütünde bulunan yüksek miktardaki yağı tolere edemeyen bebekler için soya sütü önerilebilir.

Soya sütü bitki bazlıdır ve bebeği çok iyi besler. Böylece, kolik ve diğer mide rahatsızlıklarından korunacaktır.

Bazı çocuklar, doğdukları andan itibaren süt proteinlerine karşı alerji geliştirebilirler. Böyle bir durumda, süt proteini içermediği için hipoalerjenik sütleri tüketebilirsiniz.

“Tam yağlı süt tozu yağlıdır. Bebekler yaşlarına bağlı olarak doğru şekilde sindiremeyebilirler. ”

Prematüre veya düşük kilolu doğan bebekler için doktorunuz yüksek kalorili ve mineraller içeren özel formüller yazacaktır. Çünkü ortalama bebeklerden daha fazla ihtiyaçları vardır.

Pirinç nişastası ile kalınlaştırılmış diğer formül sütler, sürekli olarak reflü rahatsızlığı olan ve gerektiği kadar kilo almayan bebekler içindir.

5. Anne Sütü

Anne sütünü tabii ki markette bulamazsınız. Ancak, konu bebek beslenmesi olunca anne sütünden bahsetmemek olmaz.

Anne sütü her şeyiyle tam tek süt çeşidi olarak tanımlanır. Anne sütü, bebeğin doğum anından altı aya kadar ihtiyaç duyduğu tek besindir.

bebek emzirmek

Anne sütünün özelliklerinden biri, yağ ve şeker oranının ikiye bir olmasıdır. Bu oran bebeklerin beslenmesi için mükemmeldir.

Annenin ürettiği süt, sindirime yardımcı olan bir dizi madde içerir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi aynı zamanda bebeğin hastalıklara karşı savunmasında yardımcı olacak bağışıklık kazandırıcı maddeler içerir.

Bebeklerimizin sağlığı ve esenliği söz konusu olduğunda, daima en iyi seçenekleri aramalıyız. Beslenmeleri şansa bırakılabilecek bir şey değildir, bu yüzden en iyi seçenek için her zaman bir uzmana danışmalısınız.

Neyse ki, piyasada her çocuğun ihtiyacına göre pek çok süt alternatifi bulmak mümkündür. Gerektiğinde, herhangi bir nedenden dolayı anne sütü kesinlikle bir seçenek değilse, bu alternatifleri değerlendirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Academy of Pediatrics. Choosing an infant formula. Septiembre 2020.
  • Asociación Española de Pediatría. Leches de crecimiento, una opción complementaria en la dieta después del primer año. Enero 2020.
  • Harton A, Myszkowska-Ryciak J. Types of Milk and/or Its Substitutes Given to Children (6–36 Months) in Nurseries in Poland: Data from the Research and Education Project “Eating Healthy, Growing Healthy”. Int. J. Environ. Res. Public Health 2018, 15, 2789; doi:10.3390/ijerph15122789.
  • Unicef UK. A guide to infant formula for parents who are bottle feeding. The Health Professional’s Guide. 2-19. [Avaiable online].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.