Bebeğinizin Beşiği Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Bebeğinizin Beşiği Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Son Güncelleme: 05 Şubat, 2019

Bebeğinizin beşiği güvenli ve rahat olmalıdır. Çocuk doktorları, beşiklerin geniş, konforlu, onaylanmış ve sağlam olmasını önerir. Şekli, bebek için güvenli olduğu sürece önemli değildir.

Bebeğinizin odasını düzenlemek çok heyecan verici olabilir. Birçok anne-baba, odayı dekore etmek için çok uğraşır.

Bununla birlikte, bir beşik seçmeye gelince, belirli güvenlik standartlarına uymak gerekir. Çocuğun güvenliği için birkaç konuyu akılda tutmak önemlidir.

Örneğin, bebeğinizin beşiği, odanın aşırı sıcak veya soğuk olmayan bir alanına yerleştirilmelidir. Cereyana maruz kalmaması için pencerelerden uzağa yerleştirilmesi gerekir. Beşik, bir tablonun altına veya rafların yanına konmamalıdır.

Düşebilecek eşyaları bebeğinizin yatağından uzak tutmanız önemlidir. Oyuncaklar da beşiğin dışında tutulmalıdır.

Akılda tutulması gereken bir başka şey, beşikte kullanılmış vernik ve boyadır. Toksik olmadığından emin olmalısınız.

Bebeğinizin beşiği güvenli olmalı

Bebeğinizin beşiği güvenli olmalıdır. Bunun için beşiğin en derin noktası ile korkuluğun en yüksek noktası arasında en az 60 santimetre yükseklik olmalıdır.

çocuğunuzun beşiği

Parmaklıkları varsa aralarındaki ayrım 4.5 ile 6.6 santimetre arasında olmalıdır. Bu, bebeğin başını veya herhangi bir uzvunu parmaklıkların arasına sokmasına engel olur.

En az ikisi kilitlenebilen iki veya daha fazla tekerleği olabilir.

Beşik lateks, visko-elastik veya diğer malzemelerden yapılabilir. Kalınlığı 8 ila 15 santimetre arasında olabilir.

Yatak ile yatağın kenarı arasında 2 santimetreden daha büyük bir boşluk olmamalıdır.

Yatak ayrıca sert olmalı. Bu, bebeğinizin yatağın içine batmasını önleyecektir. Ayrıca nefes alabilir ve dayanıklı olmalıdır.

Yatak, beşiğe kıyasla uygun bir boyutta olmalıdır. Küçük bir yatak, bebeğin kollarını veya bacaklarını sıkıştırabilir.

Çocuk doktorları ayrıca yatağın üzerine bir koruyucu geçirmenizi tavsiye eder. Toz akarına karşı ve hipoalerjenik örtüler alabilirsiniz.

2 yaşına kadar yastık önerilmemektedir çünkü boğulma riskini arttırmaktadır. 2 yaşından sonra düz yastıklar kullanabilirsiniz.

Beşik yerleştirme

Bebeğinizin beşiği, asla üstüne düşebilecek nesnelerin etrafına yerleştirilmemeli ya da bebek için risk oluşturabilecekleri için kurdelelerle süslenmemelidir. Çocuğun incinmesini önlemek için oyuncaklar beşik dışında tutulmalıdır.

Ebeveynler çocuğun onlarla aynı odada mı yoksa farklı bir odada mı uyuyacağına karar vermelidir. Bazı ebeveynler bebeğin hayatının ilk aylarında aynı yatakta birlikte uyumayı tercih eder.

Bebeğin ilk aylarda anne-babalara yakın uyuması çok önemlidir. Bu, çocuğun boğulması, kusması veya ateşlenmesi gibi bir sorun durumunda ebeveynlerin çocuğa hızla müdahale etmesini sağlayacaktır.

Bebek monitörleri kullanacaksanız, kablosuz olanları kullanmak en iyisidir. 2004 ve 2010 arasında, Birleşik Devletler güvenlik komisyonu, monitör kablolarıyla boğulmuş yedi bebek bildirimi almıştır.

“Hayallerindeki çocuğun doğması için bedenimin bir beşik olduğunu göreceksin.”

-Laura Victoria, şair, gazeteci ve Kolombiyalı diplomat-

Nevresimler da önemlidir. İki yaşından önce yastıklardan kaçınmak aynı zamanda ani ölüm sendromu riskini de azaltabilir.

İdeal olarak, çocuk ayarlanabilir bir örtü ile örtülmüş bir şilte üzerinde uyumalıdır.

Beşikte battaniye ve yumuşak peluş hayvanların kullanımından da kaçınılmalıdır.

Cilt temasını kolaylaştıran beşikler de vardır. Çocuk artık beşiğe ihtiyaç duymadığında sandık, çekmece veya masa gibi çocuk mobilyalarına dönüşebilen başka tasarımlar da mevcuttur.

Ebeveynler, beşiğin uluslararası güvenlik standartlarını karşıladığından emin olmalıdır. Bebeğin yatağa yerleştirildiği zaman uyuma şeklini izlemek de önemlidir.

Uzmanlar, şekerleme yaparken ve gece uyurken bebeği sırt üstü yatırmanızı önerir. Bu özellikle çocuk bir yaşından küçük olduğunda tavsiye edilir.

Bebek biraz daha büyüdüğünde ve vücudunu çevirebilecek hâle geldiğinde, ona biraz daha özgürlük verebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.