Bebeğin hayatında yedinci ay

Bebeğin hayatında yedinci ay
Bebeğin hayatında yedinci ay

Son Güncelleme: 10 Aralık, 2018

Göz açıp kapatıncaya kadar, bebeğiniz yedi aylık olmuştur ve artık biraz daha bağımsızlık talep etmektedir. Belki de, artık kendi başına oturabiliyor ve hatta emekleme evresine geçiyordur.

Ancak, bütün çocukların becerileri aynı hızda gelişmez, bu dönemde annenin cesaretlendirmesi bu beceriler için gereklidir.

Bebeğin yedinci ayında yaşadığı değişiklikler

Boy ve kilo

Bu dönemde genelde, bebekler değişken bir ağırlığa sahiptir. Bunun sebebi, aldığı gıdaların vücudunun gelişmesini sağlaması ve bu gıdalardan fayda sağlamasıdır.

Hayatının yedinci ayında, ağırlığının 7 ila 9.5 kg arasında (yaklaşık olarak) ve boyunun 66 ila 72 cm arasında değişiklik göstermesi normaldir.

Kelimeleri ve sesleri tekrar etmek

İşte artık zamanı geldi! Dil becerilerinin gelişmesi için onu teşvik edin. Onunla etkileşim kurum ve şarkı ve oyunlar paylaşın.

Duyduklarınıza daha çok dikkat edin. Bebeğiniz bazı sesleri ve kelimeleri tekrar ediyor olabilir ve sadece sesli harflerden oluşsalar bile, ilk telaffuzlarını kaçırmak istemezsiniz.

Düşüp kalkmalar

Eğer bacakları belirli bir güce ulaşmışsa, artık emeklemeye başlamak isteyecektir. Ayağa kalkmak için ellerinin veya dizlerinin üstüne dayandığını ve hatta ayaklarının üstüne basmaya çalıştığını göreceksiniz. Eğer böyle bir girişimde bulunmuyorsa, endişelenmeyin, biraz zaman alacak ama mutlaka yapacaktır!

emekleyen bebek

HAYIR deme zamanı

İnanmakta güçlük çekseniz bile, bu gelişim döneminde bebeğiniz reddedilmenin ne olduğunu anlayabilir. Sertçe ve farklı bir tonda “hayır” diyerek bu durumu gözlemleyebilirsiniz.

Tabi artık ilk dişleri de çıktığı için göğüs ucunuzu veya yabancı cisimleri ısırabilir. Deneyip yanılarak öğrenecek!

Bir bebeği yedinci ayında neyle beslemeli?

Altıncı aydan itibaren zaten meyve, sebze, tahıl gibi gıdaları bebeğinizin beslenme düzenine dahil etmeye başlamışsınızdır. Ancak, bu durumda çok fazla değişiklik yapılmaması gerektiğini belirtmeliyiz. Pediyatri uzmanınıza yapacağınız bir sonraki ziyaretinizde de bunu göreceksiniz.

Bebeğin yedinci ayında, bilinmeyene de yer vardır. Bu ayda, çok küçük miktarda ve iyi pişmiş olmak kaydıyla tavuk ve yağsız etleri beslenme düzenine dahil edebilirsiniz.

Bu dönemde, buğday ve mısır gibi glüten içeren iyi öğütülmüş tahıllarla denemeler de yapabilirsiniz. Ayrıca, yumuşak kek, kurabiye veya küçük ekmek parçalarına da yer vardır.

çorba

Tavsiyeler

Bebeğimizin çok hızlı bir şekilde geliştiğine dair bir şüphe yok, bu nedenle, daha fazla bağımsız olma isteğini siz de desteklemelisiniz.

Bu tavsiyelerle bebeğinizin motor koordinasyonunun gelişimini destekleyeceğiniz gibi eğlenebilirsiniz de. Bu tavsiyeleri uygulayın ve bakın nasıl sonuçlar alacaksınız.

  • Yemek yerken bağımsız olması için onu cesaretlendirin. Eline bir kaşık verin ve bir süre kendiniz de göstererek onu yönlendirin.
  • Elinizle ses çıkarmaya çalışın. Aynı zamanda öpücük atmayı veya güzel sesler çıkaran bir oyuncağı da deneyebilirsiniz.
  • Sağlıklı uyku alışkanlıkları oluşturun. Bebeğinizin bu uyku düzenine uyum sağladığını fark edeceksiniz.
  • Bu ayı, onu tek başına uyuması için cesaretlendirerek de değerlendirebilirsiniz.
  • Koordinasyon becerilerini, renkleri ve şekilleri algılayabileceği oyunlarla, okumalarla ve hatta ayna karşısında oynayacağınız oyunlarla destekleyin.
  • Evin bir köşesini bu egzersizler için ayırın ve risk olmadan uygulayabileceğiniz bir alan belirleyin.

Bebeğin yedinci ayı daha çok bağımsızlığını yavaş yavaş kazandığı bir dönemdir. Artık siz de bu durumdan faydalanabilir ve rahatlamak için kendinize zaman ayırabilirsiniz (oyun oynamasını, tek başına yemek yemesini ve hatta ayağını ısırıp eğlenmesini izleyebilirsiniz)

Yemek konusunda ise, pediyatri uzmanınızın tavsiyesi, özellikle ay ay beslenme düzenine ekleyeceğiniz gıdalar konusunda, oldukça önemlidir.

Örneğin, bazı pediyatri uzmanları balık gibi gıdaları beslenme alışkanlığına dahil etmek için bebeğin bir yaşını doldurmasını beklemeyi tercih ederken, bir kısmı da alerjen olabilecek gıdalar için çok daha fazla beklemeyi önermektedir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.