Neden Emzirmek Bazen Kilo Almanıza Neden Olur?

Bazı kadınlarda doğumdan sonra istenmeyen kilo alımına neden olabilen tiroid rahatsızlığı ortaya çıkar.
Neden Emzirmek Bazen Kilo Almanıza Neden Olur?

Son Güncelleme: 24 Ocak, 2021

Emzirme, hamilelik sırasında bizi etkileyen temel değişikliklerden kurtulmaya başladığımız bir dönemdir. Ancak bu vücudumuzdaki değişikliklerin duracağı anlamına gelmez. Bazen emzirmek aldığımız fazla kiloları vermemize yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda kilo almamıza da neden olabilir.

Emzirmenin faydaları arasında bazen kilo almamıza sebep olmasını ekleyemeyiz. Ancak bu olabilecek bir durumdur. Çoğu durumda, enerji harcayabilmemiz ve hamilelikten önceki kilomuza dönmemiz için emzirme önerilir.

Bazı kadınların emzirirken fazla kiloları vermedikleri hatta aksine kazandıkları görülebilir. Bu durumun yaşanması üzücüdür çünkü doğumdan sonra kilo almak hiçbir kadının istemediği bir şeydir.

Tabii ki bu durumun bir açıklaması var, aşağıda emzirmenin, bazı durumlarda, sizi neden şişmanlattığından bahsedeceğiz.

Süt üretimi

Uzmanlara göre süt üretmek, annede önemli derecede kalori harcanmasına neden oluyor. Kadınların, çoğu zaman kilo vermelerinin ana nedeni budur. Süt üretiminde, günlük 500 kcal’den fazla kalori tüketildiği anlaşılmaktadır. 

Buna göre kalça ve uyluk bölgeleri bu üretimde en çok kullanılan yağ depolarıdır. Bu nedenle biriken bu yağların kullanımı ile zayıflama süreci gerçekleşmeye başlar.

Bu emziren kadınlarda aynı şekilde olur. Bu nedenle, birçok anne bu sebepten dolayı emzirmeyi önermektedir.Bazı yönlerden bebeğinizi kilo vermek için emzirmek üretkendir. Ancak bazen durum tam tersidir. Bazı kadınlar emzirirken neden kilo veremez?

Emzirirken kilo alan kadınlar

Yukarıda da anlatıldığı gibi birçok kalorinin, sadece emzirme sayesinde yakıldığı bir gerçektir. Ancak, bu her zaman dış etkenlerle doğru şekilde tamamlanmamaktadır. Yani emziren anne her zaman en iyi şekilde beslenmez.

emzirmek kilo

Yaşamının ilk aylarında küçüğün tamamen uyumadığı bilinmektedir. Bu nedenle anne istediği şekilde dinlenemez. Bu yorgunluğun daha fazla enerji tüketilerek telafi edilmesi gerekir. Bu şekilde, vücut daha fazla kalori ister ve biz de onu memnun ederiz.

Dolayısıyla, emzirmeyi sağlıklı bir diyetle beraber yürütmezsek kilomuzda istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Daha çok açlık ve daha az enerjiye sahip olacağımız bir gerçek. Bu sebepten dolayı insülin ihtiyacımız daha fazla şekerle karşılanacaktır.

Bazen bazı kadınlar kilo almamak için besinleri metabolize edebilir. Ancak birçok kadın kilo vermeyi bırakın kilo alır. Kilo alma aynı zamanda çok sağlıksız beslenmediklerini söyleyen kadınlara da olur. Bu gibi durumlarda endokrin bozuklukları düşünülebilir. Kilomuzu en çok etkileyen bozukluklar, ‘Lancet’ dergisinde yayınlanan bir makalede belirtildiği gibi tiroid ile ilgili olanlardır.

Hamilelik sırasında menstrüasyonun (adet, regl) olmamasına yol açan hormonal değişiklikler meydana gelir. Sonuç olarak, düşük östrojen seviyeleri metabolizmayı yavaşlatır ve sıvının vücutta tutulmasına neden olur.

Postpartum Tiroidit (Doğum Sonrası Tiroidi)

Doğumdan sonra her şey yavaş yavaş normale döner. Bununla birlikte, bazen hamileliğin getirdiği hormonal değişiklikleri daha karmaşık bir bozukluğa dönüşebilir. Bu tür durumlar doğum sonrası kan testleri ile ortaya çıkar. Tiroid iltihabına bağlı olarak ortaya çıkan postpartum tiroidit gibi başlıca süreçler teşhis edilir. 

emzirmek kilo

Çok sık rastlanan durumlardan biri olmasa da annelerin %16’ya varan kısmında görülür. Başlangıçta göreceli bir kilo kaybı görülebilir. Zaten ikinci aşamada, tiroid fonksiyonumuz normalleşebilir veya hipotiroidi haline gelebilir.

Hipotiroidi, depresyondan kilo almaya kadar değişen bir dizi semptom üretir. Bazen hamilelik sırasında bu bozukluğun varlığı, teşhis edilmeden çok önce de mevcuttur. Bu, emzirme döneminde kendini daha net göstermesine neden olur.

Hamilelik sırasında hipotiroidinin kontrol altına alınamaması, emzirmenin sizi şişmanlatmasının ana nedenlerinden biri haline gelir. Bozukluğun, doğumdan bir buçuk yıl sonra kendiliğinden azaldığı anlaşılmaktadır. Bu, emzirmenin sonunda kilo vermeyle ilgili bir beklenti oluşturan sütten kesilme ile aynı zamana denk gelir.

Doğum sonrası dönemde kilo almamak için beslenme şeklinizi düzenleyin

Doğum sonrası kilo alımını tetikleyen koşullar olsa da, çoğu durumda kilo alma sebebi kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır.Doğru, çeşitli ve dengeli bir şekilde beslenmeyi unutmayın. Buna ek olarak, sık sık egzersiz yapmak kilo verme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chaker L., Bianco AC., Jonklaas J., Peeters RP., Hypothyroidism. Lancet, 2017. 390: 1550-1562.
  • Nguyen CT., Mestman JH., Postpartum thyroiditis. Clin Obstet Gynecol, 2019. 62 (2): 359-364.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.