Bebeğinizi uyuturken yaptığınız 6 hata

Dinlenmek herkes için gereklidir. Bu yüzden, bebeğinizi uyutmak ve daha sakin olması için ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Bebeğinizi uyuturken yaptığınız 6 hata

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2018

Bebeğinizin uyku düzenine baktığınızda, bazen doğru mu yapıyorum acaba diye düşünebilirsiniz. Her zaman doğru olmayabilir, ancak düzgün bir uyku düzenine sahip olması önemlidir. Bu yazıda, bebeğinizi uyuturken yapılan en yaygın hataları anlatıyoruz. Uyku vakti özel bir andır. Sizlere, bebekler uyutulurken en çok yapılan hatalar üzerinden bulduğumuz bazı ipuçlarıyla, bebeğinizi uyutmanın mümkün olduğunca kolay ve sorunsuz geçmesine yardımcı olmak istiyoruz.

Eğer ilk kez anne olmuşsanız, mutlaka kendi kendinize acaba bu anı kolaylaştırmak için yapabileceğim bir şey var mı diye sormuşsunuzdur. Bebekler uyutulurken yapılan ve tekrarlanmaması gereken hataların ne olduğunu bilmeniz oldukça önemlidir.

uyuyakalmış bebek

Ona dinlenmeyi öğretin

Uyumak, o konuda bilgi sahibi oldukça rutin olmaktan çıkmaz.

Bir çocuğa uyumayı öğretmek çok kolay olmasa da, gereklidir. Kaliteli uyku, çocuğun hayat kalitesini arttırdığı gibi, başka faydalar da sağlar:

  • Rutin ve düzen alışkanlığı kazanır. Ne olacağını bilmek ve olayları ilişkilendirmek çocuğun hayatına düzen katar. Yatağa gideceği anda hangi adımları takip etmesi gerektiğini bilerek duygu durumunuzu yapacağınız eyleme göre ayarlarsınız. Böylece, eğer uykuyu sükunet ile ilişkilendirirsek, bebeğiniz bu yeni rutini tekrar ederken sakinleşecektir.
  • Bebeğin bağımsız olmasını kolaylaştırır. İyi uyku ilk önce beşiğinde sonra yatağında olmak üzere bebeğinize tek başına uyuması için gerekli olan emniyet hissini verir. Ona, sürekli olarak annesine bağımlı kalmadan tek başına dinlenebilmeyi öğretirsiniz. Ayrıca, bu durum bağımsız olma duygusunu da geliştirecektir.
  • Size zaman verir. Bebeğiniz uyku rutinini içselleştirmeyi öğrendiğinde, kendinize biraz zaman ayırabileceksiniz. Çünkü, daha erken uyuyacağı için dinlenebileceksiniz.

 “Alternatif duraklar olmadan hiçbir hayat dayanılır değildir”

 -Publio Ovidio Nasón-

Bebeğinizi uyuturken yaptığınız 6 yaygın hata

İlk olarak hata yapıyor olmanız bir sorun değil. Durumu değiştirip iyileştirmek için hiçbir zaman geç değildir. Sabırlı olun. Tavsiye ettiğimiz her şey bebeğiniz için de geçerli, o yüzden kendinize güvenin. Bebeğinizi herkesten iyi tanıyorsunuz.

  • Uyku vaktini ertelemek. Rutinler oldukça önemlidir, bu nedenle gün içinde ani değişiklikler yapmaktan kaçınmalısınız. Bebeğinizin her gün yaklaşık olarak aynı vakitte uyumasını tavsiye ediyoruz. Bazı istisnalar olabilir, ancak düzenli bir zaman çizelgesi oluşturmaya çalışın.
  • Bebeği sallayarak uyutmak. Stresli olduğu anlarda bebeğinizi sallamak rahatlamasına yardımcı olur. Ama durum normal ise tek başına uyumasını öğrenmeli. Bunun amacı, uyumak için sallanmaya bağımlı olmasının önüne geçmektir.
  • Etrafında çok fazla uyaran olması. Beşik oyun yeri değil, uyku yeridir. Bu yüzden etrafında çok fazla uyaran olması bebeğinizi harekete geçirir. Bir ayıcık veya rahatlatıcı bir ses yardımcı olabilir, ancak sanki bir oyun parkıymış gibi görünmemelidir. Sakinlik aranmalıdır.
ayısıyla uyuyan bebek
  • Sessiz bir rutin yaratmamak. Yatağa gitmeden önce bebeğinizi sakinleştirecek aktiviteler yapmalısınız. Banyo, masaj, sessizlik… Uyku vaktiyle ilişkilendirebileceğiniz her şey.
  • Ağlar ağlamaz beşiğinden almak. Bebeğiniz ağlarken onu teselli etmemek elbette iyi bir şey değildir, ancak en ufak bir seste beşiğinden almak da öyle. Onu rahatlatıp beşiğine yakın bir yerde durabilirsiniz, ancak sakin olarak algılamasını istediğimiz ortamdan onu çekip çıkarırsanız, bu rutini öğrenmesi zorlaşacaktır. Ağlama ve teselli arasında iyi bir denge kurmalısınız.
  • Uyuduğunuz yeri değiştirmek. Bebekler uyuduğunuz yeri bilmek isteyecektir. Her zaman aynı yeri. Eğer bir beşikte, bir yatakta bazen de koltukta yatıyorsanız bu rutini öğrenmesi zorlaşacaktır. Sakin, rahat ve huzurlu hissetiği bir ortam yaratmaya çalışın.

Eğer daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, linke tıklayın. Bir de size verdiğimiz tavsiyeleri uygulamaktan kaçınmayın, size yardımcı olacaklar!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.