İlk Defa Anne Olanlar için Temel Rehber

İlk Defa Anne Olanlar için Temel Rehber

Son Güncelleme: 11 Mart, 2018

Eğer ilk defa anne olacaksanız, hamilelik ve doğum sırasında size yardımcı olup, kendinizi biraz da olsa tecrübeliymiş gibi hissetmenizi sağlayacak bazı bilgileri aklınızda tutmanızın faydası olur.

Annelik konusunda önceden ne kadar bilgi edinebilirsek, bu bilgilerin gelecekteki faydalarını da o kadar deneyimleyebiliriz.

Bebeğinizin doğumuna hazırlanırken# doğumla ilgili beklentilerinizden dolayı oluşan endişelerinizi azaltabilecek bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

İlk defa anne olmanın imkansız bir görev olmadığını fark edeceksiniz.

İlk defa anne olmak

Bir kadının, ilk defa anne olacağında endişeli olması son derece normaldir. Bebek doğup eve gelmeden önce yapılması gereken hazırlıklar çok çeşitli olabilirler.

Bu hazırlıklar aynı zamanda çok yorucu da olabilirler. İşte bu nedenle şu an okumakta olduğunuz “İlk defa anne olanlar için temel rehber” i hazırladık

Sakın endişelenmeyin, bir kere işin temelini kaptığınızda geriye kalanlar çok kolay olacak. Bu konuda görmezden gelmenin zor olduğu bazı konu başlıkları vardır.

Doğuma hazırlanmak

  1. Doğum sonrasındaki ilk hafta tüketmek üzere çeşitli yiyecekler hazırlayın ve onları dondurun. Bu hazırlık, ilk haftanızda oluşacak yeniliklere alışma evrenizi kolaylaştırmanız adına iyi bir strateji olur. Hazırlayıp dondurabileceğiniz birçok lezzetli seçenek mevcut:
    • püre ve yoğurt çeşitleri
    • smoothies(sıvı meyve püreleri)
    • yıkanmış meyveler
    • sandviçler
    • salatalar (sossuz)
    • yıkanmış taze sebzeler
      meyve suyu ve meyveler
  2. Bebeğinizin kıyafetlerini hazır edin
    İlk defa anneliği tadan biri olarak, bebeğiniz için büyük ihtimalle birçok kıyafet çeşidi hazırlamışsınızdır bile. Eğer henüz buna vakit bulamadıysanız, ilk fırsatta, bebeğinizin doğduktan 6 aylık olacağı zamana kadar giyebileceği yeterli miktarda giysiyi hazır edin. Neden mi? Bebeklerin çok çabuk büyüdüklerini aklınızdan çıkarmayın. Aynı zamanda, bazı bebeklerin diğerlerinden daha büyük boyutlarda doğduklarını da unutmayın. Tabii ki, alacağınız yeni kıyafetleri yıkayın ve mümkünse plastik poşetlere sarıp öyle kaldırın. Aynı yıkama işlemini çarşaflar, havlular, bezler, doldurulmuş pelüş oyuncak hayvanlar gibi bebeğinizin doğrudan temas edeceği her nesneye uygulayın.
  3. Bebeğin temel bakım ve temizlik malzemelerini toparlayıp hazır edin

– Mama ve biberonlar. Bebeğinizi memeden emzirmeme durumunda, ilk birkaç gün içerisinde en çok ihtiyaç duyacağınız malzemeler bu ikisidir.

– Bebek bezleri. İlk birkaç gün içerisinde ihtiyaç duyacağınız bez sayısı 8 ila 12 arasında olabilir. Buna rağmen, bebekler çok hızlı büyüdüğü ve ilk alınan bezler kısa sürede onlara küçük geldiği için, çok fazla sayıda bebek bezi almayın. Birkaç gün içerisinde daha büyük boy bezlere gereksinim duymaya başlayacaksınız.

  Bebeğiniz için kişisel temizlik ürünleri. Bebek şampuanı, ıslak bezler, sabunlar, bebek pudrası, tırnak makası, bebek banyo lifi, losyonlar ve kremler, vs…

Pişik ve tahrişler için krem. Bebek bezleri arada sırada bebeğinizin cildinde ufak tefek abrazyonlara sebep olabilirler. Doğru kremi kullandığınızda tahriş olan bu bölgeleri iyileştirmek çok kolaydır. Bu tarz kremleri evinizde her zaman bulundurmayı adet haline getirin.

– Bebek çantası. Bu çanta, bebeğinizin dünyaya geldiği andan itibaren en çok ihtiyaç duyacağınız, vazgeçilmez malzemedir. Cüzdanınıza veya kendi çantanıza sığdıramayacağınız, bebeğinizin her an ihtiyaç duyabileceği bütün bu temel malzemeleri alabilecek boyutta ve kolay temizlenebilen malzemelerden yapılmış bir çanta seçmenizi tavsiye ederiz.

bebek için gerekli eşyalar

Hayatınız boyunca kullanabileceğiniz tavsiyeler

  1. İhtiyaç duyduğunuzda etrafınızdaki kimselerden yardım istemeye çekinmeyin. Çoğunlukla her şeyi kendi başımıza yapmak istediğimizin farkındayız. Buna rağmen, bu süreçte alacağımız az biraz yardım, özellikle yeni bir anne olarak bize çok yardımcı olur.
  2. Kendinize karşı dürüst olun. Limitlerinizi fark etmeyi öğrenin. Bebeğinizin her bakımdan size muhtaç olduğunu, ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için ise sizin sağlığınızın yerinde olmasının çok önemli olduğunu unutmayın. Kendinizi ihmal etmeden hem ufaklığınızla hem de kendi bakımınızla ilgilenebilmeniz çok önemlidir.
    annesini öpen kadın
  3. Bebeğinizin uyuduğu her fırsatı değerlendirin ve siz de uyuyun. Çoğu zaman dinlenmektense diğer işlerinizi yapmayı tercih edebilirsiniz ama dinlenmeye öncelik vermenin önemli bir konu olduğunu unutmayın.
  4. Her zaman dengeli olmaya çalışın. Bütün işleri aynı anda, tek seferde halletmeyi denemeyin. Anneliğe, yüz metre yarışı gibi değil, bir maratonmuşçasına yaklaşın.
  5. Fırsat bulduğunuz her an, stres atıp kafanızı dağıtmak adına kendinize vakit ayırın.

Fiziksel olarak zinde olmanızın sizin için en önemli şey olduğunu unutmayın. Olabildiği kadar dinlenmiş ve zinde olmanız, her ne kadar anneliğin ilk birkaç gününde zor olsa da, çok önemlidir.

Zaman geçtikçe, günlük rutinleriniz hem bebeğiniz hem de sizin için kolaylaşacaktır ve bebeğinizle aranızdaki bağ her geçen gün daha da kuvvetlenecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.