Bebek Mamasını Saklamak İyi Bir Fikir Midir?

Bebek mamasının nasıl saklanacağı sorusu birçok ebeveyn arasında yaygın bir sorudur. Bunu yapmanın birçok yolu vardır ve bunların hepsi çok kolaydır. Önemli olan, çocuğunuzun sağlığını korumak için gerekli önlemleri almaktır.
Bebek Mamasını Saklamak İyi Bir Fikir Midir?

Son Güncelleme: 10 Haziran, 2019

Neredeyse her anne, bebek mamasını saklamanın iyi bir fikir olup olmadığını merak eder. Bebek mamasının taze olması daha tercih edilen bir durum olsa da besleyici özelliklerini kaybetmeden bebek mamasını saklamak için de çeşitli yollar vardır. Bebek mamalarını üç aya kadar saklayabilirsiniz, fakat bebeğinizin sağlığı için her zaman doğru önlemleri almalısınız.

Çocuğunuzun sağlığını korumak için bakterilerin yayılmasından kaçınmak çok önemlidir. Bebeğinizi direkt olarak mamanın saklandığı kaptan beslemeyin. Onun tükürüğündeki bakteriler orada kalır ve kolayca çoğalırlar. Eğer mamayı saklıyorsanız ve bebeğinizi doğrudan kaptan beslerseniz zararlı bakterilerin üremesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Bebek mamasını saklamak iyi bir fikir midir?

Bebek mamasını saklamak, size hem zaman kazandıracak hem de tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Bunun için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır.

Sadece gerektiği kadar alın

Çocuğunuzun yiyeceği kadar porsiyonlar ayırmak çok önemlidir. Bir kaşıkla o an ihtiyacınız olan miktarı alın ve geri kalanı temiz ve iyi kapanan bir kapta saklamaya devam edin. Bu tür bir önlem alarak, mamanın mikroplanmasını önlemiş ve bir sonraki seferde de hala iyi durumda olacağını garanti etmiş olursunuz.

bebek mamasını saklamak

Eğer kaşığı kaba koyduysanız ve bebeğiniz geri kalanını yemek istemiyorsa, kalan mamayı atmanız daha iyi olacaktır. Bu sayede, bir kez daha, bebeğinize gelecekte bu mamayı vererek onu hasta edecek bakterilerin yayılmasını önlemiş olursunuz.

Temiz bir yerde muhafaza edin

Mamanın olduğu kap ya da kavanoz açılmadıysa temiz bir yerde oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Yüksek sıcaklıkta olan yerler, bakterilerin yayılmasına ve mamanın bozulmasına sebep olur. Eğer mamayı sakladığınız kaplar nemliyse, bu durum bebeğinizi hasta edebileceği için hemen atmanız en iyisi olacaktır. Yeni ürünler almaya devam ettikçe bunları kilerinizin arka tarafına koymanızı ve daha önce alınmış olanları da tarihi geçmeden tüketilmesi için ön tarafa çekmenizi öneririz.

İki ya da üç gün saklayın

Püre, çorba ya da herhangi başka bir mama olan bir kap açıldıktan sonra buzdolabında iki ya da üç gün saklanabilir. Bu da ancak kapağı çok iyi kapatılmışsa ve mama mikroplanmamışsa yapılmalıdır. Bu yüzden, her zaman için bebeğin o an yiyeceği kadarını alıp gerisini saklamak en iyisi olacaktır. Püre, bebek maması ya da çorba hazırlarken bu gıdaları iki saatten uzun süre oda sıcaklığında bırakmayın. Bakteriler çok hızlı yayılır.

Eğer evde hazırlıyorsanız, bebek mamasını saklamak için kullanacağınız kabı, sıcak su ve sabunla iyice temizleyin. Ayrıca, mamayı dondurmadan önce soğumasına izin vermek de önemlidir. Buz kalıpları mamaları dondurmak için idealdir: En iyi koruma için streç filmle kaplayın. Donduktan sonra parçaları, farklı günlerde kullanacağınız porsiyonlar olarak saklamak için daha büyük kaplara alın.

Dondurulmuşsa üç aydan daha fazla saklayabilirsiniz

Dondurulmuş gıdalar, üç aydan fazla beklememelidir. İçeriğini ve dondurduğunuz tarihi hatırlamak için kaplara etiket yapıştırın. Yeni ezilmiş meyveler hemen dondurulmalıdır fakat bu durum sebzeler için geçerli değildir. Meyveler için, vitaminleri korumak ve meyvenin kahverengiye dönmesini önlemek için üzerine birkaç damla limon suyu sıkın. Sebzeleri ise dokusunu korumak için donmamış haldeyken ezin.

buzdolabının önünde duran kadın

Mamayı nasıl çözdürmeliyim?

Mamayı çözdürmek söz konusu olunca, zararlı bakterilerin oluşumundan kaçınmak için mamayı 48 saatten fazla buzdolabında tutmamaya özen göstermelisiniz. Başka bir seçenek de kabı bir miktar kaynamış suyun içine koymaktır. Eğer mikrodalga kullanıyorsanız mamayı iyice karıştırın. Bir mamayı çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın ve buzdolabınızı ideal koruma ve hijyen için temiz tutun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.