Bebeklerde Meme Reddi Neden Olur?

Meme reddi genelde prematüre bebeklerde görülür. Biraz sabır ve bilgiyle, bu durum aşılabilir.
Bebeklerde Meme Reddi Neden Olur?

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2019

Birçok bebek doğrudan memeden beslenmede sıkıntı yaşayabilir. Meme reddi de yaşanabilecek problemlerden biri.

Bazen bebekler, meme emerken annelerine istemeden zarar da verebilir. Bu duruma özellikle prematüre bebeklerde rastlanır. Annenin memesinde acı hissetmesi normaldir.

Bu durum, prematüre bebeğin daha süt emecek güce gelmemiş olmasından kaynaklanır ve meme reddi sendromu olarak adlandırılır.

Bu sorunu yaşayan bebeklerin, meme emme sürecini mümkün olduğunca bölmemek gerekir. Hiç ememeyen çocuklar için şırınga kullanılabilir.

Yazımızda meme reddi sorununa ve çözüm yöntemlerine daha yakından bakacağız.

Meme reddi nedir ve neden olur?

Bebeğin anneden süt emmeye direnç göstermesine meme reddi denir. Bebeklerin daha kolay emebildikleri için biberonu tercih etmesi de meme reddi kapsamında sayılır.

Bu problem genelde bebeğin hem meme hem de biberonla beslendiği durumlarda olur. Birçok anne, başka çareleri olmadığı için biberon kullanmaya başlıyor. Bebeğin emerken kafası karışıyor ve memeyi reddetmeye başlıyor.

şırıngayla mama yiyen bebek

Genelde, doğumun ardından annelerinden ayrılan bebeklerde bu sorun görülüyor.

Mastiti olan anneler de bebeklerini emzirmekten çekinebilir, bu da biberon kullanımı ve meme reddine giden bir başka yoldur. Mastit zamanında tedavi edilmezse annenin süt üretimi durabilir.

Nasıl önleyebilir ya da düzeltebilirsiniz?

Bebeğinize emzik ya da biberon vermeyi olabildiğince erteleyerek meme reddinin önleyebilirsiniz. Mümkünse hiç kullanmayın ama en azından ilk 6 ayda vermemeye çalışın.

Eğer işe tekrar başlamanız ya da bebeğe başkalarının bakması gibi nedenlerden dolayı biberon kullanmaya mecbursanız sütü yavaş akıtan bir çeşidini tercih edin.

Başka bir seçenekse bebeğinizi şırıngayla beslemektir.

Şırıngayla besleme yöntemi

Bebeğinizi şırıngayla besleyebilmeniz için işinize yarayacak bir yöntem vereceğiz:

  • Bebek beslemek için uygun şırınga 60 cm ya da daha küçük olmalıdır.
  • Orta parmağınızı bebeğin damağına koyun ve emmeye başladıktan sonra parmağınızın yerine şırıngayı yerleştirin.
  • İşlemi kolayca yapabilmek için annenin iki elini birden kullanabileceği rahat bir pozisyonda oturuyor ve bebeğin de sakin olması gerekiyor.

Bu yöntem, prematüre bebekler ya da emzikle memeyi karıştıran bebekler için çok uygundur. Sabırlı ve kararlı olursanız meme reddi durumunu düzeltebilirsiniz.

Daha önce de dediğimiz gibi uzmanlar biberon ve emzikleri kullanmamanızı söylüyor ve bebek sakinken emzirmeyi denemenizi öneriyor.

Yeterince süt akışı olmayacağından endişeleniyorsanız emzirmeden birkaç dakika önce göğüs pompası kullanabilirsiniz.

yenidoğanı emziren anne

Ne zaman göğüs pompası kullanmalı?

Bebeğin emdiğinden daha fazla süt ürettiği için memelerini fazla dolu hisseden anneler göğüs pompası kullanabilir. Bu durumlarda ağırlığı azaltmak için göğüslerin boşaltılması gerekir.

Bu sayede babalar da emzirme sürecinin bir parçası olabilir. Fazla çıkan sütü biberona döküp bebeği besleyebilirler.

Yazımızda gördüğünüz gibi meme reddi sorununun etkili çözümleri var ancak biraz sabırlı olmak gerekiyor.

Burada verdiğimiz bilgilerle bebeğinizi sorunsuzca emzirebileceğinizi umuyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bandara, Sandya & Nyqvist, Kerstin & Musmar, Samar & Procaccini, Diane & Wang, Shu-Fang. (2012). Use of Alternative Feeding Methods in the Hospital. Journal of human lactation : official journal of International Lactation Consultant Association. 28. 122-4. 10.1177/0890334412437706.
  • National Health and medical Research council (2012). Infant Feeding Guidelines. Canberra: National Health and medical Research council.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.