Bebeklerde Renal Pyelektazi: Belirtileri, Tespiti ve Tedavisi

Bebeklerde Renal Pyelektazi: Belirtileri, Tespiti ve Tedavisi

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2018

Bebeklerde renal pyelektazi, esasen renal pelvisin hafif kasılmasıdır. Bu duruma kalikslerin genişlemesi de eşlik edebilir. İdrarı böbrekten üst idrar kanalına taşıyan huni benzeri anatomik yapı, yani idrarı mesaneye taşıyan tüp şekline dönüşür.

Bazı durumlarda, akışın engellenmesine neden olur. Sonuç olarak, vücutta artan baskı vardır ve pelvisin boyutu artar.

Bebeklerde renal pyelektazi vakalarının sayısı değişmektedir. Kız çocuklarının böbrek anormalliği geliştirme olasılığı erkeklere göre daha düşüktür. Bununla birlikte, çoğu erkek bebekte, 6 aydan sonra sorun kaybolur.

Bu nedenle, bebeğin cinsiyetine bakılmaksızın, teşhis ve tedaviyi gerçekleştirmek için sorumlu bir tutum gereklidir.

Sıklığı nedeniyle, bebeklerde renal piyelektazi ile annenin hastalıkları veya aldığı ilaçlarla bir ilişki kurmak zordur.

Bebeklerde renal piyelektaza nedenleri nelerdir?

Bebeklerde renal piyelektaza neden olabilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Reflü: idrar böbreğe geri döner.
  • Üriner sistemde tıkanıklık.
  • Üst idrar yolu, çok dar veya tıkanmış tüplerden oluşabilir.
  • Erken doğum.
  • İdrar yolu enfeksiyonu.

Ayrıca başka tetikleyiciler de olabilir. Çoğunlukla, bebeklerde renal piyelektazi, genel halsizlik ve nörolojik problemlerden kaynaklanır.

bebek pyelektazi

Bebeklerde renal pyelektazi belirtileri

Bu belirtilerden bazılarını fark ederseniz, çocuğunuzu hemen doktorunuza götürmeniz önemlidir, çünkü renal pyelektazi yaşıyor olabilir.

Çocuğun ateşinde belirgin bir artış ve karın bölgesinde ağrı olup olmadığını gözlemleyin. Ek olarak, çoğu durumda idrar akışı kesilebilir.

Bu belirtiler sadece sonraki aşamalarda veya komplikasyonlar ortaya çıktığında görülür. Bu nedenle, hızlı hareket etmek önemlidir.

Bebeklerde renal pyelektazi nasıl tespit edilebilir?

Bebeklerde renal pyelektazi, ultrason ile tespit edilir ve böbrekteki genişleme derecesine göre sınıflandırılır. Örneğin, pyelektazi derecesi hafif (10 milimetreden az), orta (11 ila 15 milimetre arasında) ve şiddetli (15 milimetreden fazla) olabilir.

Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde, çocuğun böbreklerini etkileyen pek çok durum gelişebilir. Bu nedenle, ultrason dahil olmak üzere düzenli muayenelerin yapılması gerekmektedir.

Böbrek piyelektazisi olan birçok bebeğin organları üzerinde daha fazla baskı ve azalmış işlevsellik görülür. Komplikasyonlar ortaya çıkarsa, böbreklerde dokuların iltihaplanması olan piyelonefrit oluşabilir.

Bebeğinizde bu belirtilerden birini bile fark ederseniz, ev tedavilerine başvurmayın. Tam tersine, hemen bir hastaneye giderek uzman doktorların çocuğu muayene edip teşhis koymasını bekleyin.

Bebeklerde renal piyelektazi çoğunlukla genel halsizlik ve nörolojik problemlerden kaynaklanır.

Ameliyat ne zaman gerekli olur?

Üst idrar yolunun anormal bir yapı sistemi göstermesi ve ilaçla tedavi edilememesi durumunda ameliyat yapılması gereklidir. Renal pelvisin dinamik büyümesinde, hem sağ hem de sol tarafta güçlü bir artış yaşanması durumunda bu yönteme başvurulur.

Bebekte komplikasyon varsa, bazı durumlarda ameliyat düşünülür. Bu önlemler, idrar atımını serbest bırakan reflü etkisini ortadan kaldırarak çocuğu kurtarmak için kullanılır.

pyelektazi tedavisi

Bebeklerde renal pyelektazi tedavisi

Ne yazık ki, bebek doğmadan önce sorunu çözmeye yardımcı olacak sihirli bir reçete yoktur. Bununla birlikte, ultrason çekilmesi çocuğunuzun muzdarip olabileceği çeşitli rahatsızlıklara hazırlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.

Hamilelik sırasında tedavi yapılmamasının nedeni, fetüsün ölümü dahil, olumsuz sonuçlara yol açabilmesidir.

Çocuk büyüdüğünde, organları değişebilir. Sonra, her şey yerli yerine oturabilir ve hastalık belirtileri ortadan kaybolur.

Bebeğinizi çocuk doktoruna götürmek önemlidir. Bebeklerde renal piyelektazinin tüm nedenleri belirlendikten sonra, bir tedavi belirlemek uygun olacaktır. Çoğu durumda, tedavi, ilaç almak ve fizik tedavi hareketleri yapmaktan ibaret olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.