Çocuğunuzun Kaba Motor Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz?

Çocuğunuzun Kaba Motor Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz?

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2018

Kaba motor becerileri geliştirmek için bacak, kollar ve gövdedeki büyük kasları olabildiğince çok çalıştırmak gerekir. Bu kasları geliştirebilmeniz için yapabileceğiniz aktiviteler yürümek, koşmak, spor yapmak ve başka fiziksel aktiviteler olarak da sayılabilir. Bu şekilde ince motor becerilerinin ve kaba motor becerilerinin farklı olduğunu anlayabiliriz.

Normal koşullar altında bütün çocuklar vücutlarındaki büyük kasları oyun oynarken ve bedensel hareketlerle geliştirir. Ancak çocuğunuz herhangi bir nedenden dolayı, normal bir çocuğun yapabileceği aktiviteleri yapamıyorsa, bir uzmanın yardımıyla hareket etmesi sağlanmalıdır.

Normal olarak kaba motor becerileri çocukluğun ilk zamanlarında gelişim göstermeye başlar. Bu gelişim bebek ilk kez başını kaldırmaya başladığı zamandan itibaren emeklediği ve yürüdüğü döneme kadar maksimum değerlere ulaşır.

Yürürken, merdivenlerden aşağı inerken ya da yukarı çıkarken, emeklerken, zıplarken, koşarken, kollarını oynatıp, bedenini hareket ettirirken, çocuğunuz bedenini hareket edebilme yetisini kendi kendine kazanır.

Kaslarını kontrol etmeyen, bu doğal süreci yaşamayıp kasları üzerinde kontrol sağlayamayan çocuklar bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilir, koordinasyon eksikliği gibi.

Açık olmak gerekirse, kaba motor becerilerini edinemeyen ya da bu konuda problemler yaşayan çocuklar, okul ortamında problemlerle karşı karşıya gelirler. Sakar olmakla suçlanıp, bu problemler neticesinde dışlanma ve düşük özgüven gibi problemler yaşayabilirler.

Kaba motor becerilerini ve mantığını anlamanın anahtarı, vücudun neler yapabileceğini anlamaktan geçer.

-Erica Patino-

oyuncak köpek ve gülen bebek

Kaba motor becerilerini geliştirmede köşe taşları

Kaba motor becerilerinin gelişimi, çocuk gelişiminde önemli bir evredir ve sadece bebeğinizin yürümeyi öğrenmesinde yararlı olacak bir şey değildir.

Bu becerilerin gelişmesinin önemi yürümenin de ötesine geçmektedir. Kate Kelly, ebeveyn bakım uzmanının dediklerine göre, kaba motor becerileri vücut gelişiminin en önemli unsurudur.

4. ay civarında, bebekler genelde dirseklerinden destek alarak yana eğilebilir ya da kafalarını dik tutabilirler. Zamanla, karınlarının üzerinde kendi kendilerine yuvarlanabilirler. 6. Ayı geçtikten sonra bebekler dik bir biçimde oturabilir ve gövde kaslarını bu şekilde çalıştırabilirler. 7-10 ay civarında ise, emeklemeye başlarlar. 

Böylelikle, kollarındaki kasları kullanabilirler ve dizlerindeki kasların desteğiyle kendilerini kaldırabilirler; ta ki 12 ay civarına kadar, çünkü yavaş yavaş yürümeye başladıkları dönem gelmiştir.

Ancak kaba motor becerilerinin gelişimi burada bitmez. Yürüdükten sonra, çocuklar koşmayı, zıplamayı ve kendilerini kısa süreli de olsa dengede tutmayı öğrenirler.

Çocuğunuzun kaba motor becerilerini geliştirmesinde nasıl yardım edebilirsiniz?

Bunun cevabı oldukça basit: çocuğunuzun özgürce oyun oynamasına izin verin ve kaba motor becerileri kendi kendisine gelişecektir.

Bebeğiniz kafasını tek başına dik tutmayı ya da bedenini döndürebilmeyi öğrenirken, bebeğinizin kendini incitmemesi için sürekli tetikte olmanız gerekir, böylelikle olası bir risk anında ona yardım edebilirsiniz. Bütün bunlar olurken de, çocuğunuza farklı egzersizler yaptırarak bedenini güçlendirmesine yardım etmelisiniz.

Bebeğinizin emeklemeyi öğrendiği dönemlerde, çocuğunuzu alıp yere yüz üstü koyup bir süre bekleyebilirsiniz. Bu şekilde bacaklarını ve kollarını kullanmaya başlayacaktır.

Yavaş yavaş çocuğunuz emeklemeye başlayacak, hatta yürümeye başlayacaktır; bu anlarda çocuğunuzu oyun oynamaya ve eğlenmeye devam etmesi için destekleyici olmalısınız.

Baktığınız zaman hem çocuğunuzun hem de ebeveynlerin eğlenebileceği yüzlerce oyun bulabilirsiniz; hem de bu oyunlar çocuğunuzun vücudunu koordine etmesine yardımcı olacaktır. İşte bazıları:

çıplak ayak yürüyen bebek

Saklambaç oynayın

Yüzünüzü ellerinizle kapatıp ce-ee yapmak bebeğinizi eğlendirmek için yaptığınız ilk oyunlardan biridir. Bebeğiniz büyüdükçe ve yürümeyi öğrendikçe saklambaç oynamak hem eğlenceli ve hem de geliştirici bir oyun haline gelir. Hem de çocuğunuzun koşmaya başlamasına yardımcı olur.

Birazcık dans edin

Dans etmek hem egzersiz için hem de rahatlama ve dinginleştirme için fevkalade bir aktivitedir. Sadece çocuğunuzu dans etmesi için birazcık motivasyon etmeniz gerekmektedir. Müzik ritmi eşliğinde dans etmek her insan için eğlenceli olabilecek bir aktivitedir ve bebeğinizin kaba motor becerilerini geliştirmesinde yararlı olacaktır.

Dans etmek sadece kollarını ve bacaklarını koordine biçimde hareket ettirmesini sağlamaz; aynı zamanda hemen hemen bütün egzersizler gibi iyi olma duygusu verecektir.

Salıncakta sallanmak ve seksek oynamak

İnanılması biraz zor ama salıncakta sallanmak ya da seksek oynamak gibi basit aktiviteler çocuğunuzun denge durumunu ve koordinasyonunu sağlayabilmesi konusunda inanılmaz yardımcı olmaktadır. Çünkü iki aktivitede de çocuğunuzun bedenini hareket ettirirken bacak koordinasyonunu da sağlamasına yardımcı olur.

Genel olarak parka gitmek, bu şekilde tırmanabileceği bir yerler olması ya da atlayabileceği küçük tümsekler olması, bebeğinizin kaba motor becerilerini geliştirebilmesinde oldukça önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lawther, J. D. (1983). Aprendizaje de las habilidades motrices. Paidós.
  • Magalita Armijos. (2012). La Motricidad gruesa.
  • Zausmer, E. (1991). Estimulación del desarrollo de la motricidad gruesa. Síndrome de Down: Hacia Un Futuro Mejor. Guía Para Los Padres.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.