Evcil Hayvanınızı Bebeğinizin Gelişine Nasıl Hazırlarsınız?

Bugünkü yazımızda, evcil hayvanlarınızı bebeğinizin eve gelişi için hazırlamanın öneminden bahsediyor olacağız. Ayrıca, kaçırmak istemeyeceğiniz bazı yararlı ipuçlarını da sizinle paylaşacağız.
Evcil Hayvanınızı Bebeğinizin Gelişine Nasıl Hazırlarsınız?

Son Güncelleme: 16 Temmuz, 2018

Aşağıda, bebeğinizin eve gelişi için evcil hayvanınızı hazırlamanıza yardımcı olacak yararlı ipuçlarını bulacaksınız.

Çocuk sahibi olmak, bebeğinizi eve götürmeden 9 ay önce başlayan bir maceradır. Eğer bu ilk çocuğunuzsa, bu süreç daha yoğun geçiyor olabilir. Hamilelik sürecinin ve bebeğin eve gelişinin heyecanlı geçmesinde etkili olabilecek bir sebep de evde evcil hayvanların varlığıdır. Eğer sizin için de bu geçerliyse, o zaman bebeğinizin eve gelişine evcil hayvanınızı önceden hazırlamak önemlidir.

Yeni anne baba olanların tüm dikkatlerini yeni doğan bebeklerine vermek istemesi çok normal ve olağandır. Ancak, evde evcil hayvanlar da varsa bu bir sorun teşkil edebilir.

Evcil hayvanlarınız artık alışmış oldukları ilgiyi almayacak ve bu davranışlarında değişikliklere sebep olacaktır. Genel olarak, iki durumdan biri gerçekleşir. Evcil hayvanlarınız ya endişeli olur ya da depresifleşir.

Evcil hayvanınız hayatınızdaki bu değişiklikten olumsuz etkilenir

Bir hayvanın yaşam alanında değişiklik meydana geldiğinde, bunu çok hızlı algılar. Kediler ve köpekler söz konusu olduğunda ise, aşırı meraklı hayvanlar olmalarının bir sonucu olarak, korku duymaları çok yaygındır.

Genel olarak, bir hayvanın herhangi bir duruma nasıl tepki vereceğini bilmek imkansızdır – bu konuda sadece varsayımda bulunabilirsiniz. Ancak şu bir gerçek ki, evcil hayvanlarınızı bebeğinizin gelişi için hazırlamak en mantıklısıdır, çünkü bu büyük bir değişiklik teşkil etmektedir.

Amacımız hayvanlarımızı yeni bir bebeğin gelişi konusunda heyecanlandırmak ve onları bu konuda korkutmamak olmalıdır. Evcil hayvanlarınız korkarsa, istemediğimiz bir şekilde tepki verebilir.

kediyi seven el

Bebeğinizin eve gelişi için evcil hayvanlarınızı nasıl hazırlamalısınız?

Bebeğinizin doğumundan çok önce, evcil hayvanlarınızı onlar için beklenmedik olan bu durum için hazırlamalısınız. Bebeklerin sürprizlerle dolu olduğunu ve o eve geldiğinde bir sürü şey ile karşılaşma riskiniz olabileceğini unutmayın.

Bu nedenle, aşağıdaki bahsedeceğimiz tavsiyeleri takip etmenizi öneririz:

Evcil hayvanınız için rahat bir yer ayarlayın

Bu, özellikle evcil hayvanınızın herhangi bir kısıtlama olmaksızın etrafta koşuşturmasına izin veriyorsanız, düşünmeniz gereken ilk şeylerden biridir.

Hayır, bu evcil hayvanınızı bir yere kapatmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, hayvanlarınıza belirli yerlerde uzun süre kalmamalarını öğretmeye çalışmanız gerekir. Hatta evcil hayvanınızın evin içinde hiç gitmemesi gereken alanlar olduğunu öğrenmesi gerekiyor olabilir.

Örneğin, bir kediniz varsa, kedinize bebeğin odasından uzak durmasını öğretmelisiniz. Kedigillerin herhangi bir yüzeye sıçramaya eğilimli olduğunu unutmayın, bu yatkınlık yeni doğan bebeğiniz için tehlike arz edebilir.

Kedinize, bebeğinizin beşiğinde yalanmasının veya uyumasının yasak olduğunu öğretmek özellikle önemlidir.

Köpeklere gelince, onlara sosyalleşmeyi ve hoşgörülü olmayı öğretmelisiniz. Elbette, detaylar köpeğin cinsine ve onunla geçirdiğiniz süreye bağlı olarak değişecektir.

Çocukları koruyan bazı köpek cinsleri de vardır, hatta onlara bakmak için çocukların beşiklerinin veya yataklarının ayaklarında uyurlar.

Yeni aktiviteler keşfedin

Kedi ve köpeklerinizi bebeğinizin eve gelişi için hazırlamak adına, onlara sizinle baş başa değilken de keyif alabilecekleri yeni aktiviteler bulmanız gerekir. Bu, eğer evcil hayvanınız sizin etrafınızda çok fazla zaman harcıyorsa, özellikle uygulanması gereken bir tavsiyedir.

Yeni bir bebeğin gelişinin, onun başında geçirilecek saatlerce zaman anlamına geldiğini unutmayın. Evcil hayvanınız buna bozulabilir ve kolayca depresyona girebilir.

Evcil hayvanınızın yeni seslere alışmasını sağlayın

Hayvanların çok gelişmiş bir duyma yetisine sahip olduklarını biliyoruz – insanlardan çok çok daha fazla. Evcil hayvanınızın çocuğunuzun ağlama seslerini duyarak uzun saatler geçirecek olması muhtemeldir ve bu da biraz sinir bozucu olabilir.

Evcil hayvanınızın bu seslerden çok korkmasını önlemek için, ağlayan bebeklerin ses kayıtlarını kullanabilirsiniz. Bu iş için yardımcı bir başka hile ise, radyoyu düşük ses seviyesinde sürekli açık tutmaktır. Bu, köpeğinizin veya kedinizin çevresinde daima belirli bir miktarda gürültüye alışkın olmasını sağlar.

Evcil hayvanınızı bebeğinizin odasına alıştırın

Bebeğinizin odasında çok fazla zaman geçiriyor olabilirsiniz. Bu nedenle, bu duruma tüylü aile üyelerinizi önceden hazırlamanızda fayda var.

Sizi orada uzun süre zaman geçirirken görmelerine izin verin. Ayrıca, evcil hayvanınızın farklı bebek ürünlerine de aşina olmasını sağlayın. Hayvanlarınızın bebeğinizin şampuanını ve losyonunu koklamasına, bebeğinizin oyuncaklarının sesini duymasına ve bebeğinizin kıyafetlerini tanımasına izin verin.

Bu sayede, köpeğiniz bebeğinizin evinizin bir parçası olduğunu anlayacaktır.

köpek yenidoğan

Bebeğinizin doğumu ve eve gelişinden sonra

Şimdi, evcil hayvanlarınızı ailenize yeni bir üye gelmesi için hazırlamanın bazı hileleri olduğunu biliyorsunuz. Ancak bebeğiniz evinize geldikten sonra ne yapacağınız hakkında bilgilenmeniz de aynı oranda önemlidir.

Başlangıç olarak, evcil hayvanınızı dışlamaktan kaçının. Evcil hayvanınızla ilgilenmeyi ihmal etmeyin ve ona mutlaka sevgi gösterin. Onu ne kadar çok sevdiğinizi ve ne kadar iyi bir evcil hayvan olduğunu ona hatırlatmak için zaman ayırın.

Bebeğinizi evcil hayvanınızla tanıştırma aşamasında, onları korkutmamak adına yavaş ilerleyin. Azar azar, kedi ve ya köpekleriniz oğlunuzun ve ya kızınızın kokusunun varlığına alışacak.

Bebeğinizle ilk aylar

Öncelikle, evcil hayvanınızın girmesini önlemek için bebeğinizin kapısının girişine bir engel koymak en iyisidir. Yeterince rahat hissettiğinizde, evcil hayvanınızın bebeğinizin odasına sizin eşliğinizde sınırlı bir süre için girmesine izin verebilirsiniz.

Bebeğiniz çok küçükken, onu asla evcil hayvanınızla birlikte yalnız bırakmamalısınız. Kediniz ve ya köpeğiniz bebeğinizi incitmek istemiyor olsa da, çocuğunuza zarar verme ihtimali olacak şekilde ani hareketler yapmasını istemezsiniz.

Evcil hayvanınız genel olarak haşin oyunlar oynayarak büyümediyse, çocuğunuz emeklemeye başlamadan önce onu hazırlamanız gerekir. Bebeğinizin tehlikeyi öngöremeyeceğini unutmayın. Bebeğiniz kedinizi ve köpeğinizi sadece meraktan çekiştirmeye, sıkıştırmaya veya itmeye eğilimli olabilir.

Çocuğunuz emeklemeye başladığında, muhtemelen evcil hayvanınızla güçlü bir bağ geliştirmiş olacaktır. Bununla birlikte, her zaman için aralarındaki etkileşimi düzenli olarak kontrol etmeli ve denetlemelisiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.