Yenidoğan İçin Hazırlıklar: Hangi Bebek Kıyafetleri Alınmalıdır?

Yenidoğan İçin Hazırlıklar: Hangi Bebek Kıyafetleri Alınmalıdır?

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2018

Doğum yapacağınız tarih hızlı bir şekilde yaklaşıyorsa, artık küçük bebeğiniz için bebek kıyafetleri satın almayı düşünmenin vakti gelmiştir. Bir çok anne ya hiç kullanmayacağı ya da bebeğine küçük gelecek bir sürü şey satın alır. Bunun size de olmasının önüne geçmek için, Ben Anneyim olarak size vereceğimiz aşağıdaki ipuçlarını okuyun. Bunu kaçırmak istemezsiniz!

Hatırlamanız gereken ilk şey, bebeklerin çok hızlı büyüdüğüdür. Doğum ağırlığını 5 ay içinde ikiye katlarlar ve ilk doğum günlerine ulaştıklarında ise ağırlık olarak üç katına çıkarlar.

Bu bilgiyi akılda tutarak, ihtiyacınız olandan daha fazla kıyafet satın almamaya çalışın. İşleri dengede tutmaya çalışın. Aksi takdirde, aldığınız her kıyafeti yalnızca bir kez kullanırsınız ve sonra bebeğinize küçük gelmeye başlar.

Ayrıca, arkadaşlarınız ve ailenizin, bebek doğmadan önce veya doğduktan sonra size birçok yeni bebek kıyafeti vereceğini unutmayın. Bebeğinizin alacağı giyim hediyelerinin çoğu muhtemelen yenidoğan büyüklüğünde olacaktır.

İhtiyacınız olmayan eşyaları satın almaktan kaçınmak için bebeğinizin ölçümlerini ve yaklaşık doğum ağırlığını dikkate alın. Kadın Doğum Uzmanınız size yaklaşık bir değer verebilir. Buna göre alışveriş yapın.

bebek kıyafetleri ve hamile kadın

Yenidoğan için bebek giysileri seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Seçtiğiniz bebek kıyafetlerinin giyilmesi ve çıkarılması kolay olmalıdır. Bebekler genellikle başlarından geçmesi gereken kıyafetler giydirilirken huysuzlanırlar. Sadece “hoşunuza gitmesi” veya marka isimlerine dayanarak kıyafet seçmek yerine, bebeğinizi rahat ettirecek kıyafetleri tercih edin. Küçük bebeğiniz bir moda defilesi yapmakla ilgilenmeyecek.

Çıtçıt ya da düğmeleri olan giysileri tercih edin. Bu şekilde, tek yapmanız gereken, bebeğinizi giysinin üstüne yatırmak, kollarını ve bacaklarını sokmak ve çıtçıtlarını oturtmak olacak. Kıyafetini başından geçirmek zorunda kalmayacağınız için bebeğiniz çok daha mutlu olacaktır.

Ayrıca, bebeğin kıyafetini çıkarmadan, bezini değiştirebilmeniz için üretilmiş çıtçıtlı pijamalar ve eşofmanlar da vardır. Ayrıca göğüsten çıtçıtlanan badiler, tişörtler ve pijamalar da vardır. Bunlar mükemmel seçeneklerdir.

Bazı hastaneler, bebeğinizin ilk günlerinde kumaş boyalarından dolayı herhangi bir olumsuz reaksiyon vermemesi için beyaz renkli kıyafetler satın almanızı önerir.

Fermuarlar, geniş aplikeler, ince lastikler, kayışlar veya dantelleri olan kıyafetlerden kaçının. Bunlar bebeğiniz için rahatsız edici olabilir ve cildine zarar verebilirler.

Yenidoğan için kıyafet seçerken kumaşlara da dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin cildiyle doğrudan temas halinde olacak kıyafetler %100 pamuk olmalıdır. Sentetik kumaşlardan mümkün olduğunca uzak durun. Eğer bebeğinizin cildine temas edeceklerse özellikle uzak durun.

Bu günlerde, ekolojik bebek kıyafetlerini “bio pamuk (bio cotton)” adıyla satan birçok giyim markası var. Bunlar harika bir seçenek olacaktır!

Eğer yün tercih edecekseniz, kaşındıran veya hav çıkaran kumaşlardan uzak durduğunuzdan emin olun. Bebeğiniz bu küçük havları soluyabilir ve solunum problemleri çekebilir. % 100 merinos yünü en iyi seçenek olacaktır.

Alerjileri önlemenin iyi bir yolu, küçük bebeğinizin giysilerini nötr sabunla yıkamaktır. Ninelerimizin geri dönüştürülmüş yağ ile yaptığı eski tip sabunları da kullanabilirsiniz.

yenidoğann minik ayakları

Ya bebeğim yaz aylarında doğarsa?

Yaz ayları, özellikle yenidoğanlar için çok sıcak olabilir. Yenidoğanların vücut sıcaklığını iyi ayarlayamadıklarını unutmayın.

Yenidoğanların sıklıkla ayaklarının üşüdüğünü de aklınızdan çıkarmayın. Bu telaşa neden olacak bir şey değildir. Aslında, yaygın inanışın aksine, yaz aylarında bebeğinizin ayaklarını örtmeye gerek yoktur. Yenidoğanı aşırı giydirmekten kaçının. Yenidoğan bebekler terlemez, bu nedenle aşırı sıcak tutulmamaları gerekir.

Ayrıca klimalı binalara girdiğinizde kullanmak için yanınızda bazı pamuklu şapka ve hafif battaniyeler bulundurmanız iyi bir fikirdir.

Yaz günü doğmuş bebeğiniz için bir kıyafet arıyorsanız, burada unutmamanız gereken birkaç öğe var:

  • Pamuklu tulumlar
  • Tişört ve şort setleri
  • Sıfır kollu elbiseler
  • Kısa kollu elbiseler
  • Hafif yaz şapkaları
  • Beşik için hafif örtüler
  • Jarse ya da muslin battaniyeler

Bebeğimi kışın bekliyorsam ona ne almalıyım?

Bebeğiniz kış aylarında doğmuş olsa bile, onu aşırı giydirmemeye dikkat etmelisiniz. Ama evet, tabii ki onu sıcak tutmak istiyorsunuz. Ani sıcaklık değişimlerinin yenidoğan bebekler için iyi olmayacağını unutmayın.

Ayrıca, sıklıkla bir dışarıda (soğuk) bir içeride (ısıtılmış ortam) vakit geçirmeye hazırlıklı olmanız gerektiğini de unutmayın. Yanınıza, bebeğinize kolayca giydirip çıkartabileceğiniz sıcak tutan bir şey aldığınızdan emin olun. Bu şekilde, nerede olursanız olun, küçük bedeninin vücut ısısını koruyabilirsiniz.

Ayrıca bebek bezi değişikliklerinde de bebeğinizi sıcak tutmak önemlidir. Bebek bezi değiştirme süresini daha hızlı hale getirmek için, bacaklarında çıtçıtlar bulunan pantolonları seçin.

Bebek bezi değişimleri sırasında tamamıyla çıkarılması gereken tek parça kıyafetlerden kaçının. Yapmak isteyebileceğiniz son şey, özellikle de hava soğukken, bebeğinizin bezini değiştirmek amacıyla onu tamamen soymaktır.

Dışarıda olacaksanız ve sıcaklık düşükse, bebeğiniz için yanınıza bir şapka aldığınızdan emin olun.

Rüzgarlı bir günse, dışarıdayken bebek arabasının üzerine bir yağmurluk örterek rüzgardan etkilenmesini önlemelisiniz.

Kışın doğan bebeğiniz için alışverişe çıktığınızda, aşağıdaki öğeler listenizde bulunmalıdır:

  • Uzun kollu pamuklu tulumlar
  • Uzun kollu tişört ve pantolon takımları
  • Sıcak tutan pamuklu bereler
  • Çorap ve patik
  • Sıcak tutan bir ceket
  • Sıcak tutan battaniyeler

Son bir tavsiye …

Bir kez daha, küçük bebeklerin vücut ısısını düzenlemekte zorlandıklarını hatırlatalım. Vücut yağları düşük seviyededir ve çok az hareket ederler. Bebeğinizi her zaman kendi giydiğinizden bir kat daha fazla giydirmek gibi bir kural koyabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.