Bebeklerin Çok Uyuması Normal Mi?

Bebeklerin Çok Uyuması Normal Mi?

Son Güncelleme: 30 Haziran, 2018

Bu makalede, bebeklerin çok uyumasının normal olup olmadığını ele alacağız.

Doğa mükemmeldir ve yenidoğanlarda bu çok bariz bir şekilde görülür. Yaşamın ilk birkaç ayında çocuklar bedenlerinin ihtiyaçlarını içgüdüsel olarak takip ederler.

Dolayısıyla, çocukların bu kadar çok uyumaları büyüme ve gelişmeleriyle çok ilgilidir.

Yeni doğmuş bir bebek, her gün iki ila üç saat arayla 16 ila 18 saat uyur. Genellikle karınları acıktığından ya da bezlerini kirlettikleri için uyanırlar.

Sonra uyumaya devam ederler. Büyüdükçe uyku arasındaki aralıklar artar.

Her çocuğun uyku ritimleri biraz farklı olsa da, genç yaşlardan itibaren bir rutin edinmelerini sağlamak önemlidir.

Bazı bebekler daha fazla uyuyabilir. Bunun nedeni midelerinin daha fazla süt tutmasıdır. Ayrıca daha düşük kilolu çocukların daha sık yemeye ihtiyaçları olacaktır.

Bebeklerin çok uyuması normal mi?

Evet, normal ve  şiddetle tavsiye edilen bir şey. Çok uyumak bebeğinize fiziksel ve bilişsel olarak faydalıdır. Uyku saatleri bir çocuğun gelişimi ile doğrudan ilgilidir.

Bebekler çok uyuduğunda nöronları, organları ve bağışıklık sistemleri güçlenir.

Şimdi, bebeklerin uyku sayesinde elde ettiği diğer avantajları görelim:

  • Uyku besler. Çok uyumak, bebeğin daha hızlı kilo almasını sağlar. Buna ek olarak, dinlendirici uyku küçüğünüzün iştahını teşvik etmeye yardımcı olur.
  • Bilgiyi güçlendirir. Uyurken, bebekler o gün öğrendiklerini akıllarında gözden geçirirler: renkler, şekiller, dokular, yüzler, vb. Bu öğrenme onları bilgi edinmeye ve çevrelerini daha fazla keşfetmeye teşvik eder.
  • Daha fazla uyku, daha uzun boy anlamına gelir. Büyüme uyku saatleriyle ilgilidir, çünkü bu dinlenme döneminde hormonlar aktive olur. Bu nedenle, özellikle gelişim aşamaları sırasında, bir bebeğin uykusuna saygı duymak önemlidir.
uyuyan bebek

Bebeklerin uyku döngüsü

Yetişkinler gibi bebeklerin de derinliklerine bağlı olarak değişen uyku döngüleri vardır. Genellikle, yaşamın ilk aylarında bebekler REM uyku döngüsünde kalırlar. Bu tür uyku sırasında göz hareketi olur.

REM uykusu, beyin aktivitesiyle ilişkilidir. Buradan bebeğin rüya göründüğü sonucuna varılabilir.

Şu anda kanıtlanmış çalışmalar olmasa da, hafızanın bu döngü sırasında güçlendiğine dair işaretler de vardır.

Büyüdükçe bebekler bu tür uykudan daha uzun ve daha derin döngülere geçerler. Üç yıl sonra, uykuları özellikle geceleri düzene girer. Büyüme aşamasında çocuklar 10 saatten fazla uyuyabilirler.

Yeni doğmuş bir bebek, her gün iki ila üç saat arayla 16 ila 18 saat uyur. Genellikle karınları acıktığından ya da bezlerini kirlettikleri için uyanırlar.

Bebeğinizin uykusuna nasıl yardımcı olabilirsiniz?

İlk aşamalarda, bebeğinizin uykusuna katkıda bulunmanın en iyi yolu rahat bir ortam yaratmaktır.

Bunu yapmak için bebeği temiz ve ferah tutun ve onu beslemek için uykusunu kesmemeye çalışın. Acıktığında, kendi başına uyanacaktır.

Birkaç hafta sonra, yeni doğmuş bebeği gece ve gündüze alıştırmak önemlidir. Bu şekilde, her dönemin alışkanlıklarını ayırt etmeyi ve içselleştirmeyi öğrenebilir.

Gün boyunca bebek aktif tutulmalı ve ev aydınlık olmalıdır. Geceleri, karanlık ve sessizlik tavsiye edilir.

Çocuklar büyüdükçe bir uyku rutinine dahil edilmeleri tavsiye edilir; böylece yatağa zamanında gitmelerini teşvik eden sağlıklı ve doğal bir alışkanlık oluşturacaklardır.

Bu rutin yemek yeme, banyo yapma ve her gün aynı saatte yatmadan oluşur.

bebeklerde uyku döngüsü


Bebeğiniz az uyuyorsa ne yapmalısınız?

Bütün bebekler aynı uyku ritmine sahip değildir. Bazıları diğerleri kadar çok ya da sık uyumaz. Yeni doğmuş bebeğinizin uyku döngüsü veya düzeni konusunda şüphe duyduğunuzda, yapılacak ilk şey bir uzmana danışmaktır.

Bebeğin fazla uyumadığını gösteren bazı işaretler vardır. En belirgin semptom, çocuğun günün büyük bölümünde uykulu olmasıdır.

Ayrıca ciltleri soluklaşabilir veya ciddi kilo kaybı yaşayabilirler.

Patolojik bir sorun olup olmadığını değerlendirmek için tüm bu belirtiler çocuğunuzun doktorunu tarafından dikkate alınacaktır.

Uzmanınız, değişiklikler veya takip edilmesi gereken özel tedaviler önerecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cerqueira ACDR, Cardoso MVLML, Viana TRF, Lopes MMCO. Integrative literature review: sleep patterns in infants attending nurseries. Rev Bras Enferm [Internet]. 2018; 71 (2): 424-30. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2016-0480
  • Sleep in infants. Am J Respir Crit Care Med Vol. 198, P15-P16, 2018 ATS Patient Education Series © 2018 American Thoracic Society.
  • Hernández, M; García, C. Estudio sobre los hábitos del sueño en niños. Rev Pediatr Aten Primaria. 2006;8:334-6.
  • Rana, Mandeep, et al. “Sueño en los niňos: fisiología y actualizacion de los últimos conocimientos.” Medicina (B. Aires) (2019): 25-28. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1040545
  • Velayos, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 7-17). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.