Biberon sterilizatörleri

Anneler bebeklerini emziremediği veya bu şekilde tercih ettikleri için toplumumuzda biberon kullanımı oldukça yaygın. Emzik ve biberon kullanımı hijyen gibi önemli bir konuyu da beraberinde getiriyor. İzlenmesi gereken bazı ipuçları var.
Biberon sterilizatörleri

Son Güncelleme: 20 Temmuz, 2018

Bebeğinizin dünyaya gelişinin neşesiyle birlikte, alınması gereken birtakım sorumluluk ve önlemler de ortaya çıkar. Bu sorumluklar arasından en önemlilerinden biri de emzik ve biberonların sterilize edilmesidir.

Dünya Sağlık Örgütü bebeğin hayatının ilk aylarında emzirmenin önemine dikkat çekiyor. Ancak, bazı anneler emzirmemeyi tercih etmekle birlikte bazılarıysa fizyolojik faktörler nedeniyle emziremiyor. Bu noktada, biberon kullanımını da beraberinde getiren süt tozunu kullanmaya başlıyorlar.

Biberonları sterilize etmek gerekli midir?

Bunun cevabı, evet, biberonları sterilize etmek gerekiyor. Doğduklarında bebeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu da, enfeksiyon, kusma veya ishalin önlenmesi için gerekli savunma sistemine sahip olmadıkları anlamına geliyor. Bu nedenle, biberonların sterilize edilmesi oldukça önemli bir hal alıyor.

Kullandığınız biberon ve emzikleri sterilize etmenin birçok farklı yolu var. Her biri verimli olmasının dışında her bünyenin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebiliyor.

Bu aletleri elinize almadan önce, ellerinizi su ve sabunla yıkamanız oldukça önemli. Bu şekilde, elinizden bakteri geçmesini engellemiş olursunuz.

Biberon sterilizatörü çeşitleri ve ipuçları

İşte biberonları sterilize etmek için kullanılan en yaygın yöntemler:

1.    Kaynar suyla biberonların kaynatılması

Bu yöntem, hem en ekonomik hem de herkesin yapabileceği türdendir. Tek yapmanız gereken bir kapta su kaynatıp  şişe, biberon ve emzikleri içine atmak. En ekonomik yöntem olmasına rağmen, en hızlısı olduğunu söyleyemeyiz.

Bu geleneksel yöntemler kullanılırken, biberonların en az 20 dakika kaynar suda kalması gerekir. Biberonlar sterilize edildikten sonra hemen kullanılmalıdır. Aksi taktirde, sterilizasyon etkisini kaybederler.

sterilize etmek

2.   Buharlı elektrikli biberon sterilizatörü

Buharlı elektrikli biberon sterilizatörleri piyasada farklı seçeneklerle mevcut. Dört ila altı biberon kapasiteli olarak, farklı aletler bulabilirsiniz. Aynı anda birden fazla biberonu sterilize edebildiğinden, oldukça kullanışlıdırlar.

Elektrikli biberon sterilizatörlerini kullanmak oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken biberonları aletin içine sokup başlat düğmesine basmak. Sterilize etme işlemi sonlandığında, biberonlar bu işlemin yapıldığı aynı yerde saklanabilirler.

3. Mikrodalga fırın için biberon sterilizatörleri

Bu türden bir aparat, biberon sterilize etme seçenekleri arasında oldukça popüler ve pratiktir. Kullanmak için, biberonları yıkamalı ve sterilizatörün içine koymalısınız. Daha sonra biraz su ekleyip mikrodalga fırınınızın içine koymalısınız.

Bu ürünler oldukça hafif ve ekonomiktir. İki ila altı biberon olmak üzere kapasiteleri değişiklik göstermektedir. Ayrıca, emzik ve diğer bebek eşyalarının sterilize edilmesi için de kullanılabilirler. Düşük maliyetli olan bu ürünleri kullanmak için tek ihtiyacınız olan şey bir mikrodalga fırındır.

Bu aletleri elinize almadan önce, ellerinizi su ve sabunla yıkamanız oldukça önemli. Bu şekilde, elinizden bakteri geçmesini engellemiş olursunuz.

4. Kimyasallarla biberonların sterilize edilmesi

Soğuk sterilizatör olarak bilinen bir tableti soğuk suda çözdürüp sterilize etme işlemini başlatın. Bu yöntemin kötü tarafı ise, uzun sürmesi. Yaklaşık 30 ila 60 dakika süren bir süreç.

Ancak, kullanımı kolay ve sık seyahat eden aileler için iyi bir seçenek. Elektrik bağlantısı gerektirmediği gibi herhangi bir risk de taşımıyorlar. Çünkü, işlem soğuk suyla yapılıyor.

5. Kendini sterilize eden biberonlar

Bu tür ürünler, elinizde bilindik sterilizasyon aletleri yoksa oldukça pratiktir. Kabın sterilize edilmesini gerektirmeden biberonları sterilize etme seçeneği sunuyorlar. İçine su koyuyorsunuz, daha sonra mikrodalga fırına yerleştirip biberonunuzun sterilize olmasını bekliyorsunuz. Hem maliyetli değil, hem de sizi büyük bir dertten kurtaracak.

biberon

Biberon sterilizatörlerinin temizlenmesi ve saklanması için ipuçları

Biberon sterilizatörlerini saklarken emin olmanız gereken şey, aletin dibinde su kalmamasıdır. Biberonlar ve emzikler sterilize etmek için aletin içine konulmadan önce, iyice kurutulmalıdır. Çünkü nemli ortamda bakteriler çoğalır.

Aleti kullandıktan sonra, aleti kaldırmadan önce soğuduğundan emin olana kadar beklemeniz gerekir. Ayrıca, içindeki suyu boşaltıp temiz ve kuru olduğundan emin olun ve fişini çekmeyi de unutmayın.

Haftada bir kez, sterilizatörün parçalarını ve kapağını detaylı bir şekilde temizlemenizi öneriyoruz. Aynı şekilde, sterilizatörün dışında alkole batırılmış bir pamuğu gezdirmek de faydalı olacaktır. Kablo ve prizin plastik kısmını da unutmayın.

Son olarak, ayda bir kez su ve sirke karışımı hazırlamanızı öneriyoruz. Sterilizatörün içine bu karışımı döküp çalıştırın. Sirke, dezenfektan görevi görür ve böylece derinlemesine temizler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rutala WA., Weber DJ., Disinfection, sterilization, and antisepsis: an overview. Am J Infect Control, 2016. 44: 1-6.
  • Zulauf KE., Green AB., Nguyen BA., Jagdish T., et al., Microwave generated steam decontamination of N95 respirators utilizing universally accessible materials. mBio, 2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.