Biberonları Temizleme Yöntemleri

Bakteriler ve diğer mikroorganizmaları uzak tutmak için bebeklerimizin kullandığı biberonları temiz tutma yöntemlerini bilmek çok önemlidir. Bunlar çocuk sağlığına zarar verebileceklerinden, biberonların her seferinde temizlenmesi çok önemlidir.
Biberonları Temizleme Yöntemleri

Son Güncelleme: 30 Temmuz, 2018

Biberonları temizlemek için kullanılan yöntemler zaman içerisinde değişim göstermiştir. Her ne kadar çocukların sağlığını korumak için onların biberonlarının ve diğer eşyalarının doğru bir biçimde hijyeninin sağlanması gerekli olsa da, konu ile ilgili aslı olmayan söylentiler ve çok da doğru olmayan bilgilerin yaygın bir biçimde bulunduğu da görülmektedir.

Bu nedenle, bebeklerin biberonlarını temizlemek için doğru yöntemleri bu yazımızda sizler için özetleyeceğiz. Ayrıca bu temizlik işlemini yapabilmek için çeşitli ipuçları da vereceğimiz için endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmayacaktır. Bu aşamada tek bilmeniz gereken şey, bu hedefe basit bir biçimde ulaşabileceğinizdir. Bu yüzden, temizlik konusunu bir saplantı haline getirmeniz için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

Biberonları Temizlemek İçin Yöntemler

Biberonların, biberon uçlarının ve emziklerin bebeklerin sağlığı için uygun bir biçimde temizlenmesinin gerekli olduğu bir gerçektir. Özellikle ilk aylarda bebeklerin bağışıklık sistemleri oldukça zayıftır.

Biberonların temizliği için temizleyici malzemeler, fırçalar ve diğer maddeler gibi piyasada bulunabilecek olan ve oldukça popüler olan çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Ancak bunların hepsinin gerçekten kullanışlı olduklarını ve tavsiye edildiklerini söylemek zor olacaktır.

Bu yüzden, biberonların temizliği için asla sizi hayal kırıklığına uğratmayacak bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Bunların ne kadar kolay olduklarını hemen fark edeceksiniz. Bunların dışında endişeye kapılmanızı ve pahalı malzemelere para harcamanızı gerektirecek herhangi bir durumla karşılaşmayacaksınız.

Su, Sabun ve Fırça İle Temizlemek

Bu yöntem en geleneksel ve efektif temizlik yöntemidir. İdeal şartlar altında bebek sütünü içtikten hemen sonra biberonu yıkamanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde biberonda herhangi bir partikül kalmamasını ve temizliğin çok daha kolay olmasını sağlayabilirsiniz.

bebek biberon ve anne

Bu işlemi yapmak için öncelikle ellerinizi çok iyi bir biçimde yıkamanızı tavsiye ediyoruz. Daha sonra yumuşak ve seyreltilmiş bir sabunla biberonu temizleyin: Biberonu yıkamak için sıcak ya da ılık suya ve özel bir fırçaya ihtiyacınız olacaktır. Biberonun her parçasının – uç kısmı ve ana gövdesi – her defasında yıkanması gerekmektedir.

Biberonu yıkarken özellikle kenar kısımlarına, emzik ucuna ve her türlü çıkıntılı bölümlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu bölgelerde oluşabilecek süt kalıntıları, bakteri oluşumuna neden olabilir.

“İdeal şartlar altında, bebek sütünü içtikten hemen sonra biberonu yıkamanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde biberonda herhangi bir partikül kalmamasını ve temizliğin çok daha kolay olmasını sağlayabilirsiniz.”

Temizlik İşlemine Zarar Veren Hatalar

Çok kolay gibi görünen bu işlem, eğer bazı konular dikkate alınmazsa istemediğimiz bir şekle dönüşebilir. Her ne kadar biberonu iyi bir biçimde yıkasak da, aşağıda sıralanan hataları yaparsak kirlenmesine neden oluruz:

  • Biberon su ve sabun ile yıkandıktan sonra onu sıradan bir mutfak havlusu ile kurutmamalısınız. Çünkü mutfak havlusu, bakterilerin en fazla ürediği ve yayıldığı malzemelerden biridir. Seçilebilecek en uygun yöntem biberonun suyunun iyice süzülmesini beklemek ve sonrasında kağıt havlu ile kurulamak olacaktır.
  • Biberonun parçalarını yıkayıp kuruladıktan sonra bir araya getirme aşamasında ellerinizin mutlaka temiz olmasına çok dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, biberonun kirlenmesine neden olan biz oluruz.
  • Son olarak anne ve babaların dikkat etmeleri gereken diğer önemli bir konu da biberonu yıkadıkları suyun içilebilir su olmasıdır. Musluk suyunun yeterince temiz olmadığı durumlarda, en azından bebeğin ilk altı ayı süresince biberonun kaynamış su ile yıkanması tavsiye edilmektedir.
bebek ve biberon

Sterilizasyon

Biberonları ve parçalarını steril hale getirmek için iki yöntem bulunmaktadır: Bunlardan ilki kaynamış su, ikincisi ise bu işlem için üretilmiş özel elektrikli aygıtlardır. Bunun yanında, biberonların hangi sıklıkla dezenfekte edilmeleri ve steril hale getirilmeleri gerektiği uzmanlar tarafından belirlenmektedir. Bu konuya ilişkin öneriler Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İspanya Pediyatristler Birliği ve Amerikan Pediyatristler Akademisi tarafından paylaşılmıştır.

Yukarıda belirtilen kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalarda, sterilizasyon işlemi ile biberonun su, sabun ve fırça ile yıkanması arasında herhangi bir ayrıma gidilmemiştir. Eğer anne ve babalar bebeklerinin kullandıkları biberonlar için ekstra önlem almak ve daha hijyenik bir şekilde kullanmalarını sağlamak isterlerse, bunun için doğru zaman biberonun ilk alındığı zaman ve daha sonra da her hafta sadece bir kez bu işlemi yapmak olacaktır.

Çocuğun özel bir problemi olması ya da prematüre olarak doğmuş olması gibi durumlarında, büyük ihtimalle doktorunuz bu konu ile ilgili size açıklayıcı bilgi verecektir. Kısacası, hijyen için bu şekilde ekstra önlem almak bir zorunluluk değildir.

Yukarıda da gördüğümüz üzere, biberonları temizlemenin yöntemlerini, düzgün bir biçimde sabun ve temiz su ile yıkamak, bir fırça ile iyice temizlemek ve uygun bir biçimde kurulamak olarak özetleyebiliriz. Bunların yanında elbette yetişkinlerin de her zaman için el hijyenlerini uygun bir biçimde sağlamış olmaları gerekmektedir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.