Bir Yaşına Kadar Bebeklerde Kilo Gelişimi

Bebeğinizin doğumunun üzerinden sadece bir yıl geçti. Ancak kilosunda ve vücut gelişimindeki değişim size inanılmaz geliyor. Bu yazımızda sizlere, bebeğin değişiminde çok önemli bir yere sahip olan bu sürece ilişkin tüm detayları aktarmaya çalışacağız.
Bir Yaşına Kadar Bebeklerde Kilo Gelişimi

Son Güncelleme: 12 Ekim, 2018

Bebeklerin yaşamlarının ilk yılında aldıkları kilo ve gösterdikleri gelişimin hızı şüphesiz ki inanılmaz boyutlardadır. Doğum esnasında ufaklıkların ortalama kilosu 3 kg. civarında bulunmaktadır. 12 ayı doldurduklarında ise yaklaşık 10 ila 11 kg. aralığında bir ağırlığa ulaşmaktadırlar.

Bu periyot içerisinde çocuklar birçok fiziksel değişim geçirirler. Her ne kadar çocuğun gelişim süreci aslında daha yeni başlıyor olsa da, bu aşamada ağırlığının ve vücut görünüşünün nasıl çok hızlı bir biçimde artıp geliştiğini rahat bir biçimde gözlemleme şansına sahip oluruz.

Bu durumu da dikkate alarak, aşağıda sizlere ufaklığın kilosu ile ilgili olarak ay ay neler bilmeniz gerektiği konusunda tüm detayları sunuyoruz. Bu bilgiler ışığında siz de, bebeğinizin aldığı besin maddelerinin yeterli olup olmadığını ve genel sağlık durumunun çocuk doktorlarının önerdikleri standartlar içerisinde bulunup bulunmadığını takip edebilirsiniz.

Ay Ay Bebeklerin Kilo Durumu

İnsan hayatında en fazla büyüme hızına ulaşılan dönem, dördüncü ay ile bir yaşın bitimi arasında geçen zaman diliminde gerçekleşmektedir. Doğum anından 12 ayın dolmasına kadar geçen zaman içerisinde bir çocuğun kilosu yaklaşık olarak ortalama 3 katına çıkmaktadır.

Ancak bunun yanında gelişim ve büyümenin ay ay değişkenlik gösterdiğini de belirtmek gerekir. Yani bu süreç içerisinde sabit bir büyüme hızından bahsetmek mümkün değildir. Hatta bu periyotta birkaç ay bebeğin kilo kaybettiği bile görülebilir. Bu durum kesinlikle normal bir durumdur.

Bu nedenle, bebeğin kilo durumunu sağlıklı bir biçimde takip edebilmek için bu dönemi gruplara ayırarak incelemek yerinde ve faydalı olacaktır. Bu sayede bebeğinizin gelişim ve değişimi ile ilgili daha net bir fikir sahibi olma şansını yakalayabilirsiniz.

Bebek emerken annesine bakıyor

Doğumdan Sonraki İlk Hafta Bebeğin Kilosu

Hayatının ilk günlerinde bebeğin kilosu artmaz, tam tersine azalır. Bu kilo verme sürecinde bebek yaklaşık olarak %10 seviyelerinde bir kilo kaybına uğrar. Bazı anne ve babalar bu durum nedeniyle endişe duyarlar ancak aslında bunun oldukça normal bir gelişme olduğunun altını çizmek gerekir.

Bu ilginç durumun temel olarak iki nedeni bulunmaktadır: Birincisi, bebeğin hamilelik süresince biriken idrarı ve mekonyum adı verilen ilk dışkının atılmasından kaynaklanan kilo azalmasıdır. İkinci neden ise, bebeklerin midelerinin yalnızca 5 cm civarında bir büyüklüğe sahip olmasıdır. Bu nedenle bebeğin alabileceği besin miktarı da doğal olarak azalacaktır.

Bebeğin kilo kaybı doğumundan sonraki 15’inci günden itibaren sona erecektir. Bu günden sonra bebek aşamalı olarak kilo alma sürecine girecektir.

İlk Ay Süresince Ne Olur?

Bebeğin ilk ayı boyunca ortalama kilo artışı yaklaşık olarak günlük 20 gr. düzeylerinde gerçekleşmektedir. Bu durum, bebeğin midesinin daha fazla beslenmesiyle yavaş yavaş büyümesi sonucu ortaya çıkar. Elbette bebeğin daha fazla beslenmesi de anne vücudunun daha fazla süt üretmesi ile doğrudan bağlantılı bir durumdur.

“İnsan hayatında en fazla büyüme hızına ulaşılan dönem, dördüncü ay ile bir yaşın bitimi arasında geçen zaman diliminde gerçekleşmektedir.”

2 İla 5’inci Aylar Arasında Haftalık Olarak Kilo Artışı

İkinci aydan itibaren bebeklerin haftalık ortalama 130 gr. civarında kilo aldıkları gözlemlenmektedir. Bu durum, günlük 15 ila 20 gr. ya da aylık yaklaşık 600 gr. kilo almaları anlamına gelmektedir.

Bu periyot oldukça önemli bir zaman dilimine işaret etmektedir. Çünkü bu dönem içindeki bebeklerin beslenme kaynakları yalnızca anne sütü ya da bunun mümkün olmadığı durumlarda ise yapay sütlerden karşılanmaktadır.

Altıncı Ay Gelir ve Bebek Yağ Depolamaya Başlar

Fiziksel görünüş anlamında bakıldığında altıncı ay bir bebeğin hayatındaki en güzel periyotlardan biri olarak kabul edilebilir. Bunun nedenleri arasında bebeğin beşinci aydan itibaren kalori almaya başlaması, altıncı aya girdiğinde ise yüzdesel olarak en yüksek yağ oranına sahip olması bulunmaktadır.

Bu durumun çok doğal olduğunu, aslında bebeğin gerçekten doğru bir biçimde ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde beslendiğine yönelik güzel bir işaret olduğunu belirtmek gerekir. Bu aşamadan sonra artık bebek beslenme düzenini takviye edecek yeni yiyeceklerle tanışmaya başlar. Bebeğin dokuzuncu aya ulaşana dek aylık ortalama 500 gr. civarında kilo aldığı görülmektedir.

Doktor bebeği tartıyor

9’uncu Aydan İlk Doğum Gününe Kadar Geçen Zaman Aralığı

Sanki ilk doğum günü fotoğrafları için kendini hazırlıyormuş gibi bir bebek, ilk yaşını doldurma aşamasında kilo alma hızını doğal bir biçimde azaltır. Yani bu dönem içinde çocuğun kilosu, daha önceki aylara göre daha az bir biçimde artar. Bu artış yaklaşık olarak ortalama aylık 200 ila 250 gr. aralığına denk gelmektedir. Ancak bunun yanında, çocuğun bugüne dek başarılı ve sağlıklı bir süreçten geçtiğini ve ağırlığının ilk doğduğu günlere göre yaklaşık olarak üç katına çıktığını görürüz.

Son olarak, bebeğin büyümesindeki temel etmenlerin iyi beslenme, iyi dinlenme ve sizin ona sunacağınız tüm sevginizin bir bileşimi olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Eğer çocuğun normal olarak kabul edilen değerler dışında bir gelişim gösterdiğini ve bu durumun çocuğun sağlığını etkilediğini gözlemlerseniz, hemen bir çocuk doktoruna başvurma konusunda kesinlikle tereddüt etmeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.