Çıplak ayaklı çocuklar, faydaları nedir?

Her gün en azından bir süreliğine evde çıplak ayakla dolaşmak çocuğunuzun dengesini böylece vücut şeklini iyileştirmesine katkıda bulunur.
Çıplak ayaklı çocuklar, faydaları nedir?

Son Güncelleme: 15 Temmuz, 2018

Doğdukları andan itibaren, bebeklere, keskin eşyalar, mikrop, pislik ve diğer dış tehditlerden korunmaları için ayakkabı giydirilir. Ebeveynlerin bu endişesi mantıklı olsa da, çocuğunuzun çıplak ayakla geçirdiği vakitten alabilecekleri faydaların da önüne geçer.

Genelde, ebeveynler çocuklarının sürekli olarak ayakkabı giymesi konusunda ısrarcıdırlar, çünkü çıplak ayakla dolaşmanın faydalarından bihaberdirler. Eğer dışarı çıkmak istediklerinde ayakkabıları yoksa, o zaman evde kalmak zorundadırlar.

8 ila 9 aylık sürece kadar, bebeklerin ayak tabanlarının avuç içlerine göre daha hassas olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, ayaklarının okşanması hem dokunma duyarlılığını hem de nörolojik gelişimini etkiler.

Çocukların neden çıplak ayakla dolaşmasına izin vermeliyiz?

Çocuklar günün belli zamanlarında çıplak ayakla dolaşmalıdır. Böylece, çevrelerinde daha güvenli bir şekilde vakit geçirebilirler. Burada demek istediğimiz, sadece iyi bir duruş ve denge ile yürümek değil, aynı zamanda yerle doğrudan temas sağlanmasıyla duygusal bir güven hissinin yaratılmasıdır. Diğer bir deyişle, ayak tabanıyla yere basmak aşinalık duygusuyla birlikte güven hissi verir.

1. Ayak gelişimini destekler

Çocuklar her gün zamanlarının bir kısmını çıplak ayakla geçirmelidir. İnanması güç olsa da, bu durum ayak gelişimini destekler. Bu bağlamda, çıplak ayaklı olmak, doğal bir ayak basma şekli (ne çok öne ne çok arkaya dönük) geliştirmelerini sağlar.

Ayağını arkaya doğru basanlar, topuklarına fazla güç uygulayanlara denirken, öne basanlar ise ayaklarının ön kısmına daha fazla baskı uygulayanlara denir. Unutmayın ki, ayağımızı basma şeklimiz dansa kadar birçok şeyi etkileyebilir. Bu nedenle, bu duruma dikkat edilmelidir.

Çıplak ayakla yürümek, parmaklarını sıkabilme yeteneğini geliştirir ve ayak kemik ve eklemlerinin düzgün gelişmesini sağlar. Daha sonra ayakkabı kullanırken, gelişimleri için daha faydalı olacaktır.

2. Doğayla doğrudan temas kurmasını sağlar

Çocuklar plajda çıplak ayakla dolaşırken, çok hoş ve hatta tatmin edici bir özgürlük hissi duyarlar. Bunun sebebi, aynı milyonlarca yıl öncesinde olduğu gibi, insanoğlunun çıplak ayakla yürüyüp algılarını en iyi şekilde geliştirirken yaşadığı hissi yaşamasıdır.

bebek ayağı

3. Sinir sistemi uyarılır

Öte yandan, çıplak ayakla yürürken çocukların sinir sistemi uyarılır ve vücut farkındalığı artar. Çıplak ayakken, sinir uçları ve baskı noktaları beyne sinyal yollayarak, bulundukları alanda ne seviyede olduklarını ve nasıl hareket etmeleri gerektiğini daha iyi anlarlar.

4. Yaralanmaya daha az meyilli olurlar

Çocuklar çıplak ayakla dolaşırken bacaklarının alt kısmı ve ayak bilekleri güçlenir, bunun sonucunda yaralanmalar azalır. Ayrıca, eklemler ve ayak kasları da güçlenir.

5. Alan algısı gelişir

Çocukların çıplak ayaklı olmasının bir diğer faydası ise, çevrelerini algılama şekillerini ve çevreleriyle olan ilişkilerini geliştirmesidir. Etrafındaki nesneleri daha iyi ayırt edebilir ve bu da olası tehlikelere karşı daha dikkatli olmasını sağlar.

Bebekler ne zaman ayakkabı kullanmalıdır?

Bazı ebeveynler erken yaştan itibaren bebeklerine ayakkabı giydirse de, en iyisi çorap ve patik hariç bir şey giydirmemektir. Çünkü ayakları hala gelişim sürecindedir ve serbestçe hareket edebilmelidir. Öte yandan, arada bir ayakkabı giydirmekte bir sakınca yoktur. Annelerin de dediği gibi “sadece fotoğraf için”. Daha sonra ilk adımlarını atmaya başladığında, özellikle dışardayken daha uzun süreliğine giyebilirler.

Bebekler sadece yürürken ayakkabıya ihtiyaç duyarlar, öncesinde değil. Onun yerine, çorap ve tabanı yumuşak ayakkabılar kullanabilirler.

bebek ayakkabısı

Hayatının ilk yıllarında ayakkabıları nasıl olmalıdır?

12 ila 15. aydan itibaren, çocuğunuz yürümeye başladığında ve ayakkabı kullanması gerektiğinde ayaklarına uygun bir ayakkabı seçmelisiniz. Eğer çocuğunuz giydiği ayakkabıyı rahat bulmadığını gösteriyorsa, en rahatını bulana kadar değiştirmeniz gerekir. İşte doğru ayakkabıyı ararken dikkate almanız gereken bazı özellikler:

  • Ayakkabı ayağı korumalı ve saklamalıdır, ancak dış uyaranlardan tamamen izole etmemelidir. Yani çocuk kendi dengesini, hareketini ve duruşunu kontrol edebilmeli ve ayakkabının tabanı zemin ile ideal bir temas halinde olmalıdır.
  • Ayakkabı doğal malzemelerle üretilmiş olmalıdır. Bu, ayağın terlemesini ve alerjileri önler.
  • Ayakkabı tabanları kaydırmaz ve esnek olmalıdır. Böylece çocuğunuz yürürken ayağını bükebilmelidir.
  • Ayakkabının parmak kısmı yuvarlak şekilli ve geniş olmalıdır. Böylece parmaklarını serbestçe hareket ettirebilir. Ayakkabı ve çocuğunuzun parmağı arasında 5 ila 15 milimetrelik bir boşluk olmalıdır.

Çıplak ayakla yürümek pis bir şey değil, aksine doğal ve bebeğinizin fiziksel gelişimi için gereklidir. Tabii ki, uç durumlardan da kaçınılmalıdır. Ne ayakkabıyla ne de çıplak ayakla çok zaman geçirmemelidir. İyi bir denge kurarak faydalarını görebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hedge, BM. Barefoot walking and running. Journal, Indian Academy of Clinical Medicine z Vol. 15, No. 1 z January-March, 2014. [Online] Avaiable at: http://medind.nic.in/jac/t14/i1/jact14i1p7.pdf
  • Ingkatecha, Onwaree. (2012). Barefoot Running. Journal of Sport and Exercise Science. 9.
  • Hollander, Karsten & van der Zwaard, Babette & de Villiers, Elbe & Braumann, K-M & Venter, Rachel & Zech, Astrid. (2016). The effects of being habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents aged 6-18 years: Study protocol for a multicenter cross-sectional study (Barefoot LIFE project). Journal of Foot and Ankle Research. 9. 10.1186/s13047-016-0166-1.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.