Çocuğumun Yeterince Uyuduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Çocuğumun Yeterince Uyuduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2018

Hayatının ilk birkaç ayında bebeğiniz sıkça uyanır. Bunun sebebi midesinin çok küçük olması ve bu yüzden 2 ya da 3 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duymasıdır. Doğal olarak, bunu bilmeyen ebeveynler çocuklarının yeterince uyuyup uyumadığını merak ederler.

İyi haber şu ki, zaman geçtikçe bebekler büyür ve uyku süreleri de gittikçe uzar. Bu yolda bize de çok iş düşer ve bebeğimizin ihtiyacı olan uykuyu alması için uygun ortamı yaratmamız gerekir.

Rahat bir beşik ya da yatak olması, loş ışıklı bir oda ve rahat ettirecek bir oda sıcaklığı, çocuğumuzun iyi uyuması için önemli faktörlerdir. Ayrıca çocuğunuz uyumadan önce evinizin sessiz olması ve onları fazla uyaracak oyun sesleri olmaması da önemlidir.

Yaşa uygun önerilen uyku saatleri

Çocuğumuzun yaşına uygun olarak doğru miktarda saat boyunca uyumasına dikkat etmemiz önemlidir. Bu bir kere de gerçekleşmeyebilir ama bebek ya da çocuk bunu gün boyunca birkaç kerede tamamlayabilir.

  • Yenidoğanlar: günde en az 16 saat.
  • 3 ila 12 ay arası: 15 saat.
  • 1 ila 2 yaş arası: 14 saat civarı.
  • 2 ila 5 yaş arası: 13 saat.
  • 5 ila 9 yaş arası: 10 saat.
  • 14 ila 18 yaş arası: en az 9 saat.

6 aylık olduklarında bebekler gün içinde daha az uyumaya başlar, bu yüzden de gece uyku süreleri artar. Yeni anne baba olanlar için harika!

Bununla birlikte, tüm çocukların farklı olduğunu ve bu yüzden uyku ihtiyaçlarının da farklı olacağını unutmamalıyız. Bazı çocuklar daha fazla uyurken bazıları az uyur.

Eğer yine de çocuğunuzun yeterince uykusunu almadığını düşünüyorsanız, bunun potansiyel sebeplerini bulmalı ve bir an önce bir çözüm geliştirmelisiniz.

uyuyamayan aile

İşaretlere dikkat edin

Bebeklerin gösterdiği yorgunluk işaretlerine karşı her zaman tetikte olmalısınız. Eğer bebeğiniz yorgunsa gözlerini ovuşturur, kaş bölgesinde kızarıklık olur, parmağını emer ve esner. Yani, bu işaretlerden herhangi birini görürseniz bebeğinizi bir an önce yatırmayı denemelisiniz.

Kaçınmanız gereken bir şey ise onu kollarınıza alıp uyutmaya çalışmaktır. Bu her ne kadar iyi niyetle yapılan bir hareket olsa da aslında bebeğinizin uyandığında tek başına uyumayı öğrenmesini zorlaştırır. Bu şekilde annesinin onu kucağına almasına bağımlı hale gelir.

“Eğer yine de çocuğunuzun yeterince uykusunu almadığını düşünüyorsanız, bunun potansiyel sebeplerini bulmalı ve bir an önce bir çözüm geliştirmelisiniz.”

Bebeğim sık sık uyanıyorsa ne yapmalıyım?

Belki siz de bebeğinizin uzun şekerlemeleri sırasında uyandığını ya da uyurken huzursuz olduğunu ve çok ağladığını fark etmişsinizdir. Bu, onun bir uyku döngüsünden diğerine geçmede sorun yaşadığını ama tamamen uyanamadığını gösteriyor olabilir.

Bu gibi bir durumda yapmanız gereken onu beşiğinden alarak uyandırmamak ve ona biberonunu vermemektir. Yalnızca sessizce odasına girin ve her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edin ve elinizle ona dokunarak onu sakinleştirin.

Bunu yaparak, onu tamamen uyandırmaktan kaçınmış olursunuz. Eğer onu uyandırırsanız tekrar uykuya dalması daha da zorlaşır. Eğer bu önerileri takip etmezseniz çocuğunuz uyku bozuklukları yaşayabilir.

ayıcıkla yatan kız

Çocuğunuzun yeterli derecede uyuması için iyi alışkanlıklar

Çocukları her gün aynı saatte yatırmak ve kaldırmak ve onları kendi başına uyumaya teşvik etmek daha özgüvenli olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca uyku bozukluklarını önlemek için de harika bir ilk adım olacaktır.

Çocukların sayfaları boş olan birer defter gibi dünyaya geldiğini ve bizim de onların davranışları ve kazandıkları deneyimlerle bu sayfaları doldurmaktan bir derece sorumlu olduğumuzu fark etmemiz gerekir.

Bir anne bir şeylerin ters gittiğini ve çocuğunun yeterince uyumadığını fark ederse, bebeğine öğrettiği rutinleri analiz etmeli ve doğru düzen kurup kurmadığından emin olmalıdır.

Ebeveynler çocuklarının fiziksel ve ruhsal durumlarının iyi olmasından sorumludur. Bu yüzden çocuklarının doğru şekilde gelişmesini etkileyebilecek her şeyle ilgili dikkatli olmalıdırlar. İyi bir uyku düzenine sahip olmak, sadece çocuğun değil ailenin de sağlığına katkıda bulunacaktır.

Eğer tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuzun hala yeterli uykuyu almadığını düşünüyorsanız size en iyi önerileri verebilecek bir uzmana gitmeniz iyi olacaktır. Uykunun çocuk gelişiminde çok temel bir olgu olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.