Çocuğunuz Bebek Bezi Kullanmayı Ne Zaman Bırakmalı

Çocuğunuz Bebek Bezi Kullanmayı Ne Zaman Bırakmalı

Son Güncelleme: 27 Şubat, 2018

Çocuk gelişiminin evreleri vardır. Hadi gelin bugün çocuğun bebek bezi kullanımını bırakması gereken evreyi konuşalım.

Lazımlık eğitimi, çocuğumuzun hayatının ilk yıllarında yüzleşmesi gereken meydan okumaların (ve gelişimlerin) en önemlilerinden biridir.

Her iki ebeveyn ve çocuk lazımlık eğitimine katılmalıdır; ama bu konudaki en önemli şey, eğitimi doğru zamanda uygulamaktır.

Lazımlık eğitimi neden bu kadar önemli?

Bebek bezleri bebeğinizin en çok kullandıkları malzeme haline gelirler. Bu bezler, doğumdan sonra kullanılan ilk aksesuardır. Hatta, bebeğin güvenliği “vücudunun bu yeni parçası” etrafında şekillenir bile diyebiliriz.

Lazımlık eğitimine, özellikle gelişimlerinin ilerleyişi açısından yanlış bir zamanda başlanırsa, bebek bezi kullanmamaya alışmaları zor olur.

Buna rağmen, bu süreç bir kere başladığında çocuk, vücudunun işleyişi ve o vücudun kontrolü hakkında bilgilenmeye başlayacağı otonomi evresine adım atmış olur.

Lazımlık eğitimi çocuğunuzun sosyal ve duygusal açıdan yeni evreye girmesinin ilk adımıdır. Hayatlarında kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan bir özneyi kaybederken aynı zamanda da yeni bir özgürlük duygusu kazanırlar.

Lazımlık eğitimi ne zaman başlamalı?

lazımlıkta oturan bebek

Çocuk gelişimi sürekli devam eden bir evredir. Şunu anlamalısınız ki ebeveynlerin fazla uzatmadan ve detaylarda boğulmadan büyük değişiklikler yapmaları gerekebilir.

Ebeveynler olarak farkına bile varmadan büyümelerine yardım ettiğimiz gibi bazen de onlara zarar verebiliriz.

Eğer çocuğumuzun bebek bezini bırakması gereken doğru zamanı belirleyemezsek, ufaklığımızın yetişkin olacağı zamana kadar kendisine eşlik edebilecek duygusal ve sosyal zorluklar meydana getirebiliriz.

Çocuğumuzun lazımlık eğitimine başlayacağı zamanı doğru belirleyebilmek için aşağıda bulunan maddeleri inceleyelim:

  • Çocukta biyolojik ya da psikolojik bir bozukluk olmadığı durumlarda, lazımlık eğitimine başlamak için en doğru zaman 18-24 ay aralığıdır.
  • Bebek, kendi vücudunu kontrol edecek nörolojik olgunluğa erişmiş olmalıdır.
  • Bezlerindeki ıslaklık gibi değişiklikleri fark edebilmeliler.
  • Islak bezin kendilerine verdiği rahatsızlığı fark etmeliler.
  • Banyo kullanımı konusunda ebeveynlerini taklit etmek istemeliler.

Eğer saymış olduğumuz bu kriterleri çocuğumuzda gözlemleyebiliyorsak; lazımlık eğitimi teknikleri üzerinde çalışmaya başlayabilir ve bebek bezi kullanımlarına adım adım son verebiliriz.

Örneğin, bu aşamaya hazır olup olmadıklarını görebilmek için onlara bol miktar sıvı içirip birkaç saat bekleyebilir ve çişleri geldiğinde nasıl davrandıklarını gözlemleyebiliriz.

Belki de bize, bezlerine dokunmak, belirli bir yüz ifadesi takınmak ya da belirli bazı vücut hareketlerini tekrarlamak gibi bir işaret vereceklerdir. Bu tarz işaretler çocuğun deneyimlediği olayın farkında olduğunu ama hala bebek bezi kullanmasının normal olmadığını bildirir.

beyaz çarşafta yatan bebek

Eğer çocuk, çişi ya da kakası geldiğini kendi kendine algılayabiliyorsa, büzgen kaslarını (anüs kasları) kontrol edebileceğini açıklayabiliriz.

Ne var ki farkındalık olmadan bu tarz herhangi bir kontrol de olamaz.

Çocuk henüz hazır olmadığı aşamalara asla zorlanmamalıdır. Örnek olarak, çiş eğitiminin ilk evresinde, çocuk çiş ihtiyacı geçip bezini ıslattığında olayı algılamaya başlar.

Daha ileri aşamalarda çişlerini yaparken bize söylemeye başlarlar. Ve bir sonraki aşama da çiş yapmadan önce bizi uyarmaları olur. Çocuğun bu üç aşamayı da yaşamasından sonra bez kullanımını bırakıp lazımlık eğitimine başlayabiliriz.

Bu sürecin yavaş ama devamlı olduğunu aklınıza not edin. Konuyla ilgili onlara ilgi gösterip, size verdikleri işaretleri doğru okumaya çalışın ve onları tatlı sözleriniz ve davranışlarınızla teşvik edin. Gelecekteki büyük ilerlemeleri teşvik etmek amacıyla bu konudaki her  küçük başarısını ödüllendirin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.