Çocuğunuzu Doğumdan Sonra Neden Yıkamamalısınız?

Çocuğunuzu Doğumdan Sonra Neden Yıkamamalısınız?

Son Güncelleme: 05 Ekim, 2018

Bebeğinizi doğumdan sonra hemen yıkamak ya da yıkamamak gerektiğiyle ilgili birçok teori vardır. Fikirler çok farklı ama bilimsel kanıtlar tek bir cevap veriyor. Bu cevabı duymak ister misiniz?

Araştırmalara göre, verniks kazeoza ismi de verilen bebeği anne karnında koruyan kremi yok etmemek için yeni doğan bebeğinizi yıkamamalısınız. Bu, cildi kaplayan, yağlı beyaz maddeye bazen “peynir” de denilir.

Peki bu neden önemlidir? Şimdi size söyleyeceğiz!

Verniks Kazeoza ve Önemi

Verniks kazeoza, peynir ya da kreme benzeyen ama kuru olan bir maddedir.

Fetüsün yağ bezelerinin salgılarının ölü deri ile karışımından oluşur. Ayrıca içerisinde su, saç parçaları, E vitamini ve proteinler de vardır.

lavaboda bebek

Birçok neonatolog (yeni doğan bebeklerin gelişimi, hastalıkları ve tedavilerini çalışan tıpçı), verniksin yeni doğan bebeğin dış dünyayla temasında onu korumaktan sorumlu olduğunu savunmaktadır. Ayrıca, enfeksiyonlara karşı da bariyer görevi görür.

Bu maddenin ayrıca, çocukların çok hassas olduğu kuruluk ve dermatite karşı koruyucu bir görev yaptığı da söylenmektedir. Ve doğum sırasında da doğum kanalından geçişi kolaylaştırır.

Doğum, her şeyin başlangıcını temsil eder. Şu anın mucizesi ve geleceğin umududur.

-Anonim-

Verniks kazeoza, vücut sıcaklığını düzenlemeye ve ne kadar ironik gözükse de derinin temiz kalmasına yardım eder. Bu, vücudu UV zararlarından koruyan güçlü bir antioksidandır.

Yeni Doğan Bir Bebeğin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Bebeğinizin hayatındaki ilk günlerde, temel hijyen uygulaması sıkça bez değiştirmektir.

Bebekler kirli doğmaz ve annelerinin kollarına yerleştirildiğinde, doğuma katılan neonatolog ve hemşireler tarafından kan kalıntıları temizlenmiş olur. Göbek bağı ve vernix de dahil olmak üzere diğer her şey sizle birlikte eve gitmelidir.

Yeni doğan bebeklerin başlarının sünger ya da şampuanla yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca sıcak suyla dolu bir küvete konmaları ya da kulaklarının temizlenmesi de gerekmez.

İlk günlerde sadece bebeğinizi emzirdikten sonra minik ağzını temizlemeli, bezini değiştirmeli ve altını ıslak mendille silmelisiniz.

Mekonyumu (bebeğin ilk kakası) temizlemek biraz zor olabilir. Bir havluyu sıcak suya batırarak kirli bölgede birkaç dakika tutun. Bunu yaptıktan sonra, deriyi tahriş etmeden bölgeyi temizlemek daha kolay olacaktır.

Bebek İlk Banyosunu Ne Zaman Yapmalıdır?

yıkanan mutlu bebek

Bebeğin ilk banyosu, birlikte doğduğu verniksin artık gerekli olmadığı birinci haftadan sonra yaptırılmalıdır. Ayrıca bu zamandan itibaren pislik, dışkı ve idrar da kötü kokmaya başlar.

Bundan önce hijyen, sadece ön ve arka tarafı ılık ve ıslak bir havluyla temizlemeyi içerir.

Annelere: “Bugün çocuğuna banyo yaptırmalısın.” denecek spesifik bir gün yoktur. Herkes bebeğinin hijyeni için bunun gerektiği zamanı belirleyebilir.

Bununla birlikte, verniksin ilk birkaç gün boyunca bebeğin üzerinde kalması gerektiğini tekrar vurgulamak isteriz. Bebeğin bezleri ve kıyafetleriyle sürtünmesi, yok olana kadar emilmesini kolaylaştırır.

Bebeğinizi Doğumdan Sonra Neden Yıkamamalısınız?

Bu yazımızı, bebeğinizi doğumdan sonra onu “temizlemek” amacıyla yıkarsanız ve verniks kazeozanın yok olmasına sebep olursanız ortaya çıkabilecek bazı problemlerden bahsederek bitirmek isteriz.

Bu durumda, aşağıdakiler meydana gelebilir:

  • Onu antimikrobiyal bir bariyerden mahrum bırakmış olursunuz
  • Onu, vücuda deriden girebilecek olan enfeksiyon ve patojenlere maruz bırakırsınız.
  • Alerjilere karşı erken yaştan itibaren hassas olur
  • Şimdi ya da gelecekte dermatit olabilir
  • Cildi nemli tutan doğal maddeyi kaldırmış olursunuz
  • Sürtünmeye maruz kalabilir. Verniks kazeoza, kolayca çıkmaz ve cildi sürtmek çok ciddi hasarlar oluşturabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.