Çocuğunuzun Görsel Gelişimini Tetiklemenin Yolları

Çocuğunuzun Görsel Gelişimini Tetiklemenin Yolları

Son Güncelleme: 15 Kasım, 2018

Bebeğiniz ile beraber oyun oynarken onun en sevdiği oyuncağı saklamanız görsel gelişimine katkı yapmak adına harika bir yol olur. En sevdiği oyuncağını bir tarafı gözükecek şekilde saklarsanız bebeğinizin onu kısa sürede bulmasını sağlamış olursunuz.

Küçük bebekler için etraflarındaki her şey keşfedilecek yeni gizemlerdir. Ve bir bebeğin görsel yetisini arttırmak için çabalamak, hayatındaki yeni deneyimlere şahit olmak da her ebeveynin mutlaka yaşaması gereken çok güzel bir görevdir.

Yeni doğmuş bebeklerin en iyi işleyen duyuları koku alma ve dokunma duyularıdır. Bunun ile birlikte görme yetileri henüz oldukça kısıtlıdır. Yeni doğan bebeğiniz etrafındaki dünyayı algılayabilse de gözleri ile herhangi bir nesne ya da kişiye odaklanmakta zorlanır.

Bebeğiniz iki yaşına gelene kadar devam edilmesi gereken görsel uyarımlar siz ebeveynleri için de heyecan verici bir uğraşı olacaktır. Bu uğraşılarınızda kullanabileceğiniz rengarenk nesneler bebeğinizin görsel gelişimine katkı yapacaklardır.

Bebekler şekilleri ayırt etmeye başladıkları andan itibaren görsel gelişimleri de artmaya başlar. Şekilleri ayırt edebilme yetisi özellikle okula başlamaları açısından olmazsa olmaz bir beceridir. Ebeveynler çocuklarının görsel gelişimlerini teşvik edecek uygulama ve oyunları her gün gerçekleştirmelidirler.

Bir bebeğin görsel gelişimini hızlandıracak en etkili şey annesinin yüzüdür. Bebekler anneleri ile göz göze gelmekten asla sıkılmaz ve yorulmazlar.

Yüzünüzü bebeğinizin yüzüne 30 santim kadar yaklaştırın. Hayatlarının ilk birkaç ayında bebeklerin gözlerini odaklayabildikleri mesafe anca bu kadar olabilmektedir.

Yüzünüzü ona yaklaştırdıktan sonra yapacağınız komik mimikler ile çıkaracağınız değişik seslerden dolayı çok keyiflenecek ve eğlenecektir. Bu basit görsel egzersiz ona her zaman annesine bakma arzusu duyuracak eğlenceli bir deneyim olacaktır.

çocukların görsel gelişimleri

Sesler, bakışlar ve anne ile çocuk arasındaki bağ

Yeni doğmuş bebekler annelerinin seslerini ve dokunuşlarını onların yüzü ile bağdaştırırken onların öpüp okşamalarını da güvende olma duygusu ile ve açlıklarının giderileceği duygusu ile ilişkilendirirler.

Uzmanlar annelerin bebeklerini emzirirken, onlara banyo yaptırırken ve onlar ile oynarlarken sürekli göz teması kurmalarını tavsiye ederler. Bebek annesi ile göz gözeyken ona dokunduğunda aralarındaki o çok özel duygusal bağ kuvvetlenmeye devam eder.

Bebeklerin 6 haftalıkken sabit nesnelere gözlerini odaklamaya başlayabilmeleri hayatlarındaki dönüm noktalarından biridir. O andan itibaren hareketli nesneleri gözleri ile takip edebilmeye, ışığı, gölgeleri, kontrast renkleri ve şekilleri algılamaya başlarlar.

Kırmızı ya da çok renkli bebek çıngırakları 3 aylık bebeklerin görsel gelişimini uyaran oyuncaklardandır. Bu çıngıraklar sahip oldukları renkler nedeni ile bebeğinizin dikkatini çekerlerken aynı zamanda da çıkardıkları sesler ile de bebeğin ne tarafa bakması gerektiği konusunda da ipucu verirler.

Bu çıngırağı sallayarak bebeğinizi sesin kaynağını bulması konusunda teşvik etmiş olacaksınız. Çıngırağı sallayıp bebeğinizin etrafında hareket ettirdiğinizde bebeğiniz de bu nesneyi gözleri ile takip etmeye başlayacaktır.

Bu yaşlardaki bebeklerin görsel gelişimi açısından farklı biçimli ve renkli nesneler kullanmanız daha doğru olacaktır.

Bebeğinizin görsel yetisini ona gözleri ile takip edebileceği ışıklı nesneler göstererek de uyarabilirsiniz. Işık, aynı zamanda bebeğinizin göz bebeklerinin küçülmesine neden olacağı için de bebeğinizin göz fonksiyonlarının çalıştığını gözlemleyeceksiniz.

Bebeğinizin yerde ya da yatakta yüzüstü pozisyondayken elleri ve ön kolları üzerinde dikilip etrafını keşfetmesi çok önemlidir. Kısa sürede etrafında gördüğü şeyleri eline almaya ve kavramaya başlayacaktır. Bu işlem el-göz koordinasyonunun başlangıcına işaret eder.

çocukların görsel gelişimleri

Dolgu hayvan oyuncakları ve diğerleri

Her iki elinize de bir hayvan oyuncağı alıp bu oyuncakları bebeğinizin görebileceği şekilde birbirleri ile konuşturun. Konuşan hayvanı hafifçe hareket ettirin. Bu karşılıklı konuşturma oyununuzda bebeğiniz her iki oyuncağı da gözleri ile takip edecektir.

Bu oyun bebeğinizin görsel gelişimini tetiklerken aynı zamanda konuşmayı öğrenme sürecine de faydalı olacaktır.

Bebeğiniz beşiği üzerine asacağınız parlak renkli, farklı şekilli ve hareketli nesneler onun görsel becerisini arttırmaya yarayacak harika oyuncaklardır. Hareket eden bu oyuncaklara bakıp onlara uzanmaya çalışmak bebeğinizin el-göz koordinasyonuna çok faydalıdır.

Çocuğunuzun parmakları ile kavrayabileceği renkli yiyecekler de onun görsel becerisini hızlandıracak bir diğer seçenektir. Elindeki yiyeceği kendi kendine ağzına götürmesi el-göz koordinasyonunu arttıracaktır.

Fotoğraflar ve çeşitli aktiviteler

Bebeğinize aile albümünüzden fotoğraflar göstermek de onun görsel gelişimini hızlandıran bir diğer egzersizdir. 8 aylık bir bebek etrafındaki yüzleri fark edebildiği gibi sevdiklerini de tanıyabilir.

Bebeğinizi parka ya da plaja götürmeniz de son derece faydalı bir aktivitedir. Bebeğinizi dışarı çıkardığınızda ona evde göremeyeceği taşları, yaprakları, arabaları ya da hayvanları gösterebilirsiniz.

Daha önce görmediği her tür yeni nesne ya da canlı onun görsel kapasitesini arttıracaktır. Bebeğiniz ile gördüğü şeyler hakkında konuşmanız ve ona açıklamalar yapmanız onun diğer becerilerini de arttırmasına yardımcı olacaktır.

Bebeğiniz yavaş yavaş etrafındaki nesne ve canlıları fark ve ayırt etmeye başlayacaktır. Gözleri ile sürekli etrafını araştıracak ve dünyaya olan merakını arttıracaktır.

Zaman geçtikçe gözleri ile daha ufak nesnelere de odaklanabilecek ve baktığı alandaki derinliği de algılamaya başlayacaktır. Görsel yetisi geliştikçe hızlı hareket eden nesneleri de daha rahat bir şekilde takip edebilecektir.

Siz bebeğinizin görsel becerisini geliştirmesine yardım ettikçe o da uzak ya da yakın nesneler arasındaki farkları algılayabilecektir.

Öğrendiği her yeni şey sayesinde hayatı boyunca karşılaşabileceği her türlü durum ile başa çıkabilecek konuma gelecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.