Çocuğunuzun Hayatını İyi Alışkanlıklarla Doldurun

Çocuğunuzun Hayatını İyi Alışkanlıklarla Doldurun

Son Güncelleme: 17 Temmuz, 2018

Alışkanlıklar sürekli tekrarlarla oluşur. İnsanlar, belirli aktiviteleri çoğu zaman fark etmeden sıklıkla tekrar ederler.

Beyin zaten kaydettiği için, alışkanlıkların düşünmeden gerçekleştirilmesi bile mümkündür. Bu eylemler iyi ya da kötü olsalar da alışkanlık olarak adlandırılır; ayrıca içgüdüler ve kalıtımla ilişkilendirilebilirler.

İyi ve kötü alışkanlıklar

Bir alışkanlığı iyi veya kötü olarak nitelendirmek, duruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı kültürler için bir eylem sadece bir alışkanlık olarak düşünülebilir. Ancak diğer kültürler için kötü ya da nahoş olarak kabul edilebilir. Aynı şekilde, “iyi” alışkanlıklar, tüm toplumlarda her zaman “iyi” olarak kabul edilmez.

Bazı alışkanlıklar kabul etmek açısından zor olsa da, kişi için kurtulması çok zor olabilir. Ama bu onları daha az insan yapmaz. Alışkanlıklardan söz ettiğimizde, genellikle hijyen, beslenme ya da günlük rutinlere işaret ederiz. Ancak alışkanlıklar büyük çapta, sigara içmek gibi sağlıksız da olabilir.

Genel düşünceye göre, i yi alışkanlıklar, bir kişinin genel bir tatmin duygusuna ve daha yüksek yaşam kalitesine ulaşmaya yardımcı olan alışkanlıklardır.

Diş fırçalamak

İyi alışkanlıklar aynı faaliyetleri paylaşan insanlar arasındaki ilişkileri de geliştirir. Örneğin, egzersiz yapmak, iyi huylu olmak, hijyene dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, bunlardan sadece bir kaçıdır.

Öte yandan, kötü alışkanlıklar onlara sahip olan kişi için olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Zamanında ele alınmazsa bu alışkanlıklardan kurtulmak çok zordur. Bu nedenle, bu tür alışkanlıklar genellikle kötü alışkanlık olarak adlandırılır.

Çocukların edindiği alışkanlıklar iyi ya da kötü olabilir. Kötü alışkanlık zamanında ele alınmazsa, gelecekte bunlardan kurtulmak çok zor olacaktır.

Ebeveynler, yaptıkları eylemleri birbirinden ayırmak için çocuklarının davranışlarını her zaman dikkatlice izlemelidir. “Kötü” olarak gördüğünüz davranışları çözmek için bir plan düşünmek de gerekli olabilir.

Yaygın çocukluk alışkanlıkları

Çizgi çocuk

Hayatın ilk aylarından başlayarak, çocuklar kendi alışkanlıklarını yaratmaya başlarlar. Bu alışkanlıklar kişinin yaşamı boyunca gelişir ve pek çoğu sonsuza kadar değişmez. Bazı çocukluk alışkanlıkları oldukça yaygındır, yani çoğu çocukta bulunurlar. Çünkü çocuklar iyi ve kötü arasındaki farkı henüz ayırt edemezler.

Çoğu durumda, çocukların alışkanlıkları hiç de anlaşılmaz değildir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, kötü alışkanlıkların pekişmemesi için müdahale etmek gerekebilir.

İşte çocuklar arasında bazı yaygın kötü alışkanlıklar:

Parmak emmek

El ya da ayak parmaklarını emmek, rahimde gözlenen birincil reflekstir. Bu alışkanlık iki nedenden dolayı oluşabilir.

  • Üretilen eylem ve zevk arasındaki bağlantı.
  • Bu eylemi rahatlamak için bir mekanizma olarak kullanmak.

Henüz yaşını doldurmamış bebeklerin genellikle baş parmaklarını emdiklerini görmüşsünüzdür. Yorulduklarında, aç olduklarında ya da uyumadan önce dinlenirken yaparlar. Bu eylem genellikle zamanla ortadan kalksa da bazı çocuklarda yetişkinliğe kadar ilerleyebilir.

Pek çok kişide çenede ve dişlerde fiziksel hasar sebebiyle ortodonti tedaviye ihtiyaç duyulması ile sonuçlanabilir. Ebeveynler, gelecekteki sonuçları önlemek amacıyla bu alışkanlığı kontrol altına almak için çaba göstermelidir.

Bir oyuncak yardımıyla çocuğunuzun dikkatini dağıtmayı ya da onu sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Çocuğunuzun parmaklarını neden emdiğini bulmak da önemlidir.

Tırnak yemek

Bu alışkanlık aynı zamanda onikofaşa olarak da adlandırılır ve parmakları emme alışkanlığı ile aynı şekilde tedavi edilmelidir. Tırnak yemek genellikle bir gerginlik veya anksiyete durumunu ifade eder. Bu durumlarda, çocuğunuzu azarlamak yerine, dikkatini dağıtmayı denemelisiniz.

Çocuğunuz bir şeyden korkuyor ya da endişe duyuyorsa sakinleşmek için tırnaklarını yiyor olabilir. Çocuğunuzu azarlarsanız veya kızgın olduğunuzu belli ederseniz durum daha da kötüye gidebilir. Başka bir deyişle tırnaklarını daha sık yemeye başlar ve bu güçlendirilir.

Sorunu kontrol altına almak için anksiyetenin ya da gerginliğin sebebini bulmak çok önemlidir. Bazı durumlarda çocuklar tırnaklarını kanayana kadar yerler. Bu alışkanlığından vazgeçmelerini sağlamak için parmaklarına acı bir madde ya da sevmedikleri bir şeyi sürebilirsiniz. Çok zor olsa da imkansız değildir.

Burun karıştırmak

Bu alışkanlık hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülür. Tek fark, yetişkinlerin aksine çocuklar bu eylemi hiçbir şekilde utanmadan toplum içinde gerçekleştirebilirler. Hijyenik olmamasından öte, bu alışkanlık burun kanamasına neden olabilir. Bazı araştırmacılar bu alışkanlığın normalde sıkıntı anlarında veya çocuk endişeli olduğunda oluştuğunu teyit etmişlerdir.

Çocukların burun karıştırmasının ana nedenlerinden biri, burunlarını nasıl temizleyeceklerini bilmemeleridir. Çocuklara (yaşa bağlı olarak) küçük bir mendil vermeyi ve nasıl kullanacaklarını göstermeyi deneyebilirsiniz.

Çocuklara bunu toplum içinde yapmamalarını öğretmek de önemlidir. Endişelenmeye gerek yoktur, çünkü bu alışkanlık verdiğimiz tavsiyeler yardımıyla zaman içinde geçecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.