Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Artırmak İçin İpuçları

Çocuğunuzun dikkatinin kolayca dağıldığını fark ediyorsanız, konsantrasyonunu artırmak için bu yazımızda yer alan önerileri denemenizi tavsiye ederiz. Bahsedilen ipuçlarının çoğu oldukça basit ve denemesi çocuğunuz için bile eğlenceli olacak. Bugünkü yazımızda konsantrasyon artırıcı ipuçlarımızı keşfedin.
Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Artırmak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 08 Ekim, 2018

Bu çağda ve günümüzde, çocuklarımız birçok aktiviteyi bir arada yürütmeye çabalıyor. Farklı şeylerle aynı anda ilgilenmeye alışmaları tek bir şey üzerine odaklanabilme kapasitelerini büyük ölçüde negatif etkiliyor. Bu yüzden sizin için çocuğunuzun konsantrasyonunu artırmak için uygulanabilecek önemli stratejilerin bir listesini hazırladık.

Çocukların odaklanabilmek konusunda zorlanmalarının temel sebebi, beyinlerinin yetişkin beyinlerinden farklı olarak çalışmasıdır. Yapmaları gereken görev eğlenceli olmadığında, sıkılırlar. Sonuç olarak dikkatlerini daha ilginç buldukları bir şeye yönlendirirler.

Konsantrasyon da bir kas gibi, günlük yapılan egzersizlerle gelişir. Bazı çocukların, diğerlerine göre daha fazla odaklanabilme yeteneği ile doğdukları doğrudur. Ancak, uygun stratejileri kullanarak tüm çocukların odaklanma kapasitelerini güçlendirebileceğimizi bilmek önemlidir.

Kuşkusuz, küçüklerin odaklanma yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak, onların erken yaşta ve efektif bir şekilde istedikleri bir şey üzerinde dikkatlerini toplayabilmelerine yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda, bir şeye konsantre olabilmek ve iyi odaklanabilmek, çocuklara hayatı boyunca yarar sağlayacak bir şeydir… Sadece ilkokul ve lisede değil, aynı zamanda yüksek öğrenim sürecinde ve mesleki kariyerleri boyunca da.

Çocuğunuzun odaklanmasına yardımcı olacak ipuçları

Eğer çocuğunuzun odaklanma yeteneğini güçlendirmek istiyorsanız, aşağıda bahsedeceğimiz ipuçları yararlı olacaktır. Not almanızı tavsiye ederiz!

 1. Sağlıklı yiyecekler tüketmek ve bol su içmek

İlk önerimiz çocuğunuzun beslenmesine dikkat etmeniz ve sağlıklı yiyecekler tercih etmenizdir. Büyüme çağındaki çocuklarda sağlıklı öğünler tüketmek çok önemlidir ve çocuğunuzun odaklanma kapasitesine doğrudan etkide bulunur.Düzgün beslenme, genel sağlığı ve vücut ağırlığını etkilemesinin yanı sıra enerji ve konsantrasyon seviyelerine de önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu anlamda düşünüldüğünde, çocuğunuzun dengeli ve düzgün beslendiğinden emin olmanız çok önem taşır. Bu, çocuğunuzun beslenmesine dört büyük gıda grubundan da gıdalar dahil etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunu yaptığınızda, çocuğunuzun beyin gelişimi artacak ve bu da odaklanma kapasitesinin artmasına katkıda bulunacaktır.Aynı zamanda, yeterli su tüketimi de beyin gelişimi için büyük önem teşkil etmektedir. Vücut susuz kaldığında bu durumun odaklanma yeteneği üzerinde net bir negatif etkisi bulunmaktadır.

dikkati dağınık çocuk

2. Yeterli miktarda dinlenebilmek

Bu yadsınamaz bir gerçektir: Çocuklar iyi bir gece uykusu uyuduklarında odaklanma yetenekleri artar. Ayrıca, kısa uyuklamalar ve gün içinde yaptıkları dinlenme saatleri de zihni tazeler ve konsantrasyonlarını artırır.

Okuldan sonra ya da öğleden sonra olmak üzere, yaklaşık 20 dakika süren kısa bir uyku, konsantrasyonu iyileştirmek için idealdir. Erken yaşlardan itibaren makul bir yatağa gidiş saati de çocuklar için son derece önemlidir. Bu, düzenli bir rutine adapte olmalarına ve belirlenen zamanlarda düzgün bir şekilde uyuyabilmelerine yardımcı olur.

“İstediğimize odaklanabildiğimizde, işler mükemmel bir şekilde yerine oturmaya başlar.”
–Paulo Coelho–

3. Kısa vadeli hedefleri oluşturmak

Ebeveynler olarak, çocuğunuzun konsantrasyonunu iyileştirmeye yardımcı olma aşamasında kısa vadeli hedefler belirlememiz önemlidir. Bir görevi tamamlamak için zaman sınırı belirlemenizi öneririz.

Bunun için, ev işleri, ders çalışmak ya da ödev yapmak gibi görevlerle başlanılabilir. Örneğin, çocuğunuzdan 20 dakika içerisinde belirli miktarda sayfayı çalışıp öğrenmesini isteyebilirsiniz.

Şu durum gözden kaçmamalıdır ki, bazı çocuklar için kısa vadeli hedefler koymak iyi sonuçlar sağlarken, bazı çocuklar için o kadar da faydalı olmayabilir. Kısa vadeli hedefler üzerilerinde baskı hissetmelerine ve endişelenmelerine yol açabilir, bu da odaklanamamaları sonucunu doğurabilir.

4. Aralarda dikkat dağınıklığına izin vermek

Çocukların çocuk olduğunu unutmayıp ve aralarda gevşeyip eğlenceli bir şeyler yapmak istemelerinin tamamen normal olduğunu bilmemiz gereklidir. Çocuğunuza arada dikkatini dağıtması için süre verin. Bu, bir görevi bitirdiklerinde enerjilerini dışarı çıkarabilmelerine olanak sağlar. Aynı zamanda gelecek diğer görev için daha iyi odaklanabilmelerine fırsat yaratır.

Amacımız çocuğunuzun mümkün olduğunca daha çok odaklanabilmesini sağlamaktır. Bunun gerçekleşebilmesi adına, çocuğunuzun öncesinde eğlenmesini sağlayacak keyifli bir şey yapmasına izin vermeniz iyi olacaktır.

Bunun yanında, odaklanması gereken süreç başladığında çocuğunuzun dikkatinin dağılmasına sebep olacak televizyon gürültüsü ve müzik de dahil olmak üzere her türlü etken ortadan kaldırılmalıdır.

kız düşünce bulutu

5. Egzersiz yapmak

Çocuğunuzun dikkatini artırmak için yapacağımız son öneri spor aktivitelerinde mutlaka yer almasıdır. Fiziksel aktivite beynin iyi oksijenlenmesini sağlar ve gelişimini son derece olumlu etkiler.

Yapacağı her türlü egzersiz çocuğunuzun kalp ritminin hızlanmasını sağlayacaktır. Bu da vücuttaki kan akışını artırarak çocuğunuzun hafızasının güçlenmesini sağlayacaktır.

Günde en az 30 dk yapacağı egzersizler, çocuğunuzun sağlığı için çok yararlı olacaktır. Bunlar koşu, yüzme, dans, bisiklete binmek, vb. aktiviteler olabilir.

Tüm bu aktiviteler beyin sağlığı ve bilişsel gelişim için çok önemli olmakla birlikte, beynin hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampusun boyutça büyüklüğünün artmasına da yardımcı olur. Hipokampus, beyinde uzun süreli hafızayı katalize eder.

Diğer becerilerde de olduğu gibi, konsantrasyon geliştirilebilir. İşin sırrı yukarıdaki teknikleri uygulamaya koymak ve sürekliliktir. Peki siz bunları uygulamaya başlamak için neyi bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Joe L. Frost, Sue Clark Wortham and Robert Stuart Reifel. (2001). Play and child development. Merrill, Prentice Hall.
  • Duncan, G. J., & Magnuson, K. (2011). The nature and impact of early achievement skills, attention skills, and behavior problems. Whither opportunity, 47-70.
  • Ericsson, I. (2008). Motor skills, attention and academic achievements. An intervention study in school years 1–3. British Educational Research Journal, 34(3), 301-313.
  • Jensen, E. (2009). Teaching with poverty in mind: What being poor does to kids’ brains and what schools can do about it. ASCD.
  • Cadavid Castro, Martha Alicia. (2009). “Inteligencia, alimentación y nutrición en la niñez: revisión.” Perspect. nutr. hum 11.2 (2009): 187-201.
  • Martin, A., Booth, J. N., Laird, Y., Sproule, J., Reilly, J. J., & Saunders, D. H. (2018). Physical activity, diet and other behavioural interventions for improving cognition and school achievement in children and adolescents with obesity or overweight. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 3(3), CD009728. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009728.pub3/abstract?cookiesEnabled

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.