Çocuk Yetiştirmede Babanın Rolü

Çocuk Yetiştirmede Babanın Rolü

Son Güncelleme: 20 Nisan, 2018

Bir çocuğun duygusal ve fiziksel gelişimde, babalar temel bir figürdür. Babanın ebeveynlikteki rolü çocuğun otonomi geliştirmesi için yardım eder, onları sorumluluk almaya teşvik eder ve dünyayı da özgür olarak keşfetmelerini sağlar.

Babanın rolü, çocuğun hayatında çok önemli işlevleri içerir, bunlar çocuğun babası, annesi bir akrabası ya da bazı durumlarda eğitim kurumu tarafından da gerçekleştirilebilir.

Bebek doğmadan önce, her ebeveynin çocukla ilişkisi, doğal olarak onunla gebelik dönemi boyunca fiziksel olarak bağlı olan anne aracılığıyla olur. Bu zaman boyunca, babanın rolü, bu aşamada birçok zorlukla uğraşan anneyi desteklemektir.

Ayrıca, bebek rahimdeyken, özellikle de baba ya da baba figürü olan kişi bu dönemde aktif olarak rol alıyorsa, onunla arasında da bir bağ gelişir.

Bebek doğduğunda, babanın çocukla bir bağ kurması için de imkan oluşmuş olur. Bebekle babanın arasında oluşacak bu bağ ilişkisi, bebeği kollarında tutması ya da onunla uyuması gibi küçük hareketlerle sağlanabilir. Her bunu yaptığında, bebek, ona güvende ve rahat hissetiren babasının sesini ve kokusunu tanımış ve onunla ilişki kurmuş olur.

bebeğiyle oynayan baba

Bebeğin bu ilk gelişimi aşamasında, Annenin, Babanın da çocuğu büyütmede aktif rol alabilmesi için yer açması çok önemlidir. Çünkü, baba aktif olarak günlük küçük işlere katılırsa, bebek onu bağlanılacak bir figür, güvenilebilecek birisi ve ona iyi bakacak, bunu isteyecek bir karakter olarak görmeye başlar. Bu tip duygular, bebeğin sağlam bir özgüven geliştirmesini sağlar.

Babanın rolünün, annenin ve çocuğun var olduğu üçüncü bir dünyadan ayrı olarak var olması önemlidir. Bu “üçüncü dünya”nın bebeğin gelişimi için varlığı fazlasıyla gereklidir.

Baba çocuk için bir örnektir

Babanın rolü, bazen çocuğun biyolojik babası olmayan biri tarafından da üstlenilebilir ve çocuğun gözünde fark edilmeyebilir. Onun varlığı, yeri ve hareketleri, her gün yeni bir şeyler öğrenen çocuğunun karakterini büyük ölçüde tanımlar.

Çocuk için destek ve güvenliğin bir sembolü olan ebeveynin, en önemli görevlerinden biri, ona güvenli bir alan sağlamaktır. Bu etkileşim, çocuğun dış dünyaya adapte olması için gerekli olan özgüvenle bir kişilik geliştirmesine yardımcı olur.

Sürekli olarak onun yanında olmak ve aktif bir ebeveyn olmak çocuğunuzun duygusal ve sosyal eğitiminde çok önemli bir fark yaratır. Bu, çocuğun hem büyümesine hem de ileride dengeli bir yetişkin olmasına yardım eden müthiş bir olaydır, çünkü babanın bir görevi de çocuğa görgü ve ahlak kurallarını kazandırmaktır.

Baba figürü, çocuğun toplumsal davranışını oluşturmasında yardımcı olacak sınır ve normları kurmasını da sağlar.

Varlığını hissettiren bir ebeveyn fark yaratır

babasına gülen çocuk

Varlığını hissettiren ve aktif olan bir ebeveyn, bir çocuğun hayatında çok temel bir figürdür. Eğer yakın bir bağ varsa, baba, değerleri taşıyan, sınırlar koyabilen ve çocuğun dinlediği bir figürdür, bu yüzden çocuk ev işlerinde çokça yer alan baba tarafından yönlendirilir ve anneyle birlikte destek verme görevi olduğunu varsayar.

Geçmişte doğru olduğu sanılan otoriter ve uzak baba rolü artık geçerli değil ve babanın, daha yakın ve dengeli bir rol alması gerekiyor. Bugünkü babalar, eşleriyle birlikte, ev işleri, yemek yapma, fatura ödeme ve çocuk yetiştirmede aktif rol almak gibi daha fazla iş paylaşımı yapıyor.

Ve, bez değiştirmek, çamaşır yıkamak, bebeği beslemek ve evi maddi olarak desteklemek gibi rollere sahip olan erkekler, çocuğun duygusal gelişiminde çok önemli bir rol oynar.

Babaları, büyürken yanında olup aktif rol alan çocuklar, bu sırada babalarının aktif rol almadığı çocuklara göre gelecekte daha iyi performans sağlarlar. Buna ek olarak, çocukluk sırasında anneyle ekip olan babaların, ergenlikte de önemli bir etkisi olur.

Baba figürü olmadan büyüyen çocuklar genellikle kişilik bulmada sorun yaşar ve ergenlik döneminde bozukluklar gösterir. Bu gençler, okulda başarısızlık, uyuşturucu kullanımı ve serserilik gibi kendini gösterebilecek şekilde güvensizlik, yalnızlık ve depresyon yaşarlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.