Çocuklar Hangi Saatte Uyumalıdır?

Çocuklarımızın en uygun zihinsel ve fiziksel sağlık durumuna sahip olmalarını istiyorsak, onların hangi saatte yatağa gitmelerini bilmemiz en önemli şeylerden biri durumundadır. Bu yazıda sizlere vereceğimiz bazı bilgilerle çocuğunuzun yaşına da uygun olarak ne zaman yatması gerektiğine karar verebileceksiniz.
Çocuklar Hangi Saatte Uyumalıdır?

Son Güncelleme: 21 Haziran, 2018

Her anne ve baba, çocuklarının sağlıklı olması, okulda başarılı bir performans göstermesi, gün içerisinde pozitif bir ruh haline sahip olması ve gerektiği gibi büyüyebilmesi için ne zaman uyuması gerektiğini bilmek ister. Aşağıda bu konu üzerinde duracağız. Elbette çocukların istenilen zamanda yatağa yönlendirilmesinin kolay bir görev olmadığının da bilincindeyiz.

Siz büyükler için iyi bir haberimiz var: Çocukların uykusu konusunda hiç ümitsizliğe kapılmayın. Aşağıda vereceğimiz bilgilerle, çocukların yaşlarına uygun olarak yatağa gitmeleri için en ideal zamana nasıl karar verebileceğinizi öğreneceksiniz. Buna ek olarak, çocukların dikkatini dağıtan etkenlerin önüne geçmek ve son olarak da uykuya ilişkin bazı bilgiler sunacağız.

Çocuklar Hangi Saatte Yatmalıdır?

Anne ve babaların ilk bilmeleri gereken şey, çocukların kaç saat uyumaları gerektiğini bilmelerinden daha önemlisi tam olarak ne zaman yatağa gitmeleri gerektiğini bilmektir. Şüphesiz ki, bu noktada temel mantık çocukları gece saat 11’de yatırmak olmayacaktır. Ancak bunun yanında, uyku programlarında aksamalar meydana geliyor diye de kendimizi harap etmemiz gerekmez. Bunun yerine, çocukların kesintisiz ve kaliteli bir uyku çekmelerinin daha önemli olduğunu anlamak gereklidir.

Birleşik Devletler Pediyatristler Birliğini’ne göre, 5 ila 9 yaş aralığındaki çocuklar için kabul edilebilir yatma saatleri akşam 7 – 9 arası olarak belirtilmektedir. 10 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda ise bu saat gece 10.30’a kadar uzayabilmektedir.

Bunun yanında, çocukların yatağa gitme zamanları elbette okula gitmek için sabah hangi saatte kalktıklarına da bağlıdır. Bu nedenle, yatma ve uyku zamanı ile ilgili bilgileri yaşa göre düzenlemek daha doğru olacaktır.

yorgun çocuk uyuyor

Çocukların Yaşlarına Göre Tavsiye Edilen Yatma Zamanları

Çocukların yaşlarına bağlı olarak psikolojik açıdan ihtiyaç duydukları uyku miktarı değişmektedir. Aşağıda verilen bilgiler, çocukların ihtiyacı olan uyku süresine yönelik yaklaşık olarak belirlenmiş verilerden oluşmaktadır.

İlk Aylardan 1 Yaşını Doldurana Kadar Geçen Süre Aralığında Bulunan Çocuklar

Bu grup içerisinde bulunan çocukların, gün içerisindeki kısa süreli uykular da dahil olmak üzere günde toplam 16 saat uyumaları gerekmektedir. Doğal olarak çocuklar, vücut ihtiyaçlarına bağlı olarak ne zaman isterlerse o zaman uyumak durumunda olabilirler.

1 İla 5 Yaş Aralığında Bulunan Çocuklar

Bu çocukların günde yaklaşık olarak 14 saat uyumaları gerekir. Bu saatler içerisinde kısa süreli uyku ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde farklı zamanlarda uyku ihtiyaçları da bulunmaktadır. Bu grup içindeki çocukların uygun yatma zamanı akşam 6 ila 7 saatleri olabilir.

“Çocukların kaç saat uyumaları gerektiğinden çok, tam olarak ne zaman yatağa gitmeleri gerektiğini bilmek daha önemlidir.”

6 İla 10 Yaş Aralığındaki Çocuklar

Bu yaş grubu içinde bulunan çocuklar genellikle akşam 07.30 ila 9 saatleri arasında yatağa giderler. Günlük uyumaları gereken süre ise 12 saatten fazladır.

12 Yaş ve Üzerindeki Çocuklar

Bu yaşlardan itibaren çocuklar 10.30’dan itibaren yatarlar ve günlük uyku sürelerinin 8 ila 10 saat aralığında olması gerekmektedir.

Çocukların İstenilen Zamanda Uyuması Nasıl Sağlanır?

Çocukların günlük olarak ortalama ne kadar uyumaları gerektiğini ve hangi saatlerde yatağa gitmeleri gerektiğini öğrendik. Peki bunu nasıl başarabiliriz? Aşağıda listelenen öneriler, çocukların iyi bir uyku alışkanlığı edinmelerini sağlamak için oldukça faydalı olacaktır.

  • Eğer bir bebek sahibiyseniz, onun yaklaşık üç saatten daha fazla uyanık kalmayacağını mutlaka bilirsiniz. Bebeğin uyumak istediği zamana yönelik işaretleri takip edin. Bu işaretler, ağlama ya da gözlerini ovuşturma şeklinde olabilir.
  • Eğer bebek 4 – 5 aylık olmuşsa ve siz de geceleri daha fazla uyumayı arzuluyorsanız, o zaman gün içerisinde bebeğin bulunduğu ortamı aydınlık bulundurmayı, ayrıca bir miktar müzik ya da orta seviyede sesli bir ortam yaratmayı deneyin. Gece saatlerinde ise bebeğin uyuduğu ortamı, kalkıp karnını doyurmak için yanına gitseniz dahi karanlık bulundurmaya özen gösterin. Ayrıca mutlaka çok sessiz olmaya çalışın.
  • 3 ila 4 yaş aralığındaki çocuklar için yatmadan önce rahatlatıcı bir banyo yaptırmak, onlara bir hikaye okumak ve mümkün olduğunca uyku saatlerini düzenli tutarak aynı saatlerde yatırmaya özen göstermek tavsiye edilen seçenekler arasında bulunmaktadır.
  • 7 yaşından itibaren ise, çocukların dikkatini çekecek televizyon, tablet bilgisayar ya da akıllı telefon gibi uykuya dalmalarını engelleyici aygıtları onlardan uzak tutmaya dikkat edin. Yatağa girmeden önce içecekleri bir bardak ılık süt oldukça keyifli bir uyku çekmelerine yardımcı olabilir.
Uykuda bebek
Sonuç olarak, çocuğunuzun uyku rutinleri konusunda bilinçli olmak anne ve babaların görevleri arasında bulunmaktadır. Eğer çocuğun çok fazla uyuduğunu ya da uyku konusunda bir takım problemler yaşadığını düşünüyorsanız, uzman görüşü ve tavsiyesi için mutlaka bir doktora başvurmanız faydalı olacaktır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.