Çocuklar ve İlgi İhtiyacı

Çocuklar ve İlgi İhtiyacı

Son Güncelleme: 28 Ağustos, 2018

Çocukların ilginize ve onayınıza ihtiyacı olması normaldir. Ancak, çocuğunuz her zaman ilgi istiyorsa bu durum bir sorun haline gelebilir. İlgiye ihtiyaç duymaları ne kadar güzel de olsa kendilerini güvensiz hissettiklerinde durumu kontrol altına almak için bir araç haline dönüşebilir.

Pek çok çocuk, yetişkinlerin onu dinlemesi için olumsuz şekilde davranır. Aşırı dikkat arayışı, çocuğunuzun hayatınızı kontrol etmek istemesi ile sonuçlanabilir.

Çocukların çoğu dikkati kendisine çekmek için yaramazlık yapar. Bu durum, küçük çocuklardaki kötü davranışın arkasındaki en büyük nedendir. Zamanında ele alınmazsa, çocukluk ve ileride ergenlik döneminde bir disiplin sorununa dönüşebilir. Kötü davranışa izin verilirse veya bir çocuk yanlış davrandığında ilgi gösterilirse gelecekteki zorbalığın tohumları ekilmiş olur.

İlgi arayışı

Amacınız çocuğunuzun ilgi ve onay ihtiyacını ortadan kaldırmak değildir; çünkü bu oldukça doğal bir ihtiyaçtır. Bu tarz durumları doğru bir şekilde ele aldığınızda, çocuğunuzun ilgi ihtiyacı davranışlarını iyileştirmek için yararlı bir araç haline gelebilir.

Önemli olan ilgi ihtiyacını ortadan kaldırmak değil, bu ihtiyacın kabul edilemez davranışlarına son vermektir.

Çocuklara düzgün bir şekilde nasıl ilgi gösterebileceğinize örnek olarak şu cümleyi verebiliriz:

“Tatlım, seninle beraber kalmamı ve resim yapmamı istediğini biliyorum, ama şu an meşgulüm. Eğer sabırlı olursa on dakika sonra resim yapmak için sana katılabilirim.”

Bu şekilde, çocuk ihtiyaç duyduğu ilgiyi alacak ve beklemeyi öğrenecektir.

Çocuğunuza Fazla İlgi Göstermek

Çocuğunuza ne kadar ilgi göstermelisiniz? Bu size kalmıştır. Genel olarak ne kadar ilgi gösterirseniz çocuğunuz o kadar ilgi isteyecektir.

Çocuğunuzun ne kadar ilgi istediği ve bir seferde ona ne kadar ilgi gösterebileceğiniz konusunda bir denge sağlamalısınız. Normal bir ilgi arayışı bile özellikle yoğun günlerde stresli olabilir.

Çocuklarınızın ilgi ihtiyacının sürekli bir talebe dönüşmesine izin vermeyin. Çocuğunuz yeteri kadar ilgi görmediğinde davranışsal patlamalar, sinir krizleri, alaycı davranışlar ve hayal edebileceğiniz diğer hoş olmayan davranışlar ortaya çıkabilir.

Çocuğunuz şu şekilde düşünüyor olabilir: “İyi davranarak ilgi göremiyorsam, kötü davranıp annemin ilgisini çekebilirim.” Bu durumun sonucunda davranışlar olumsuz etkilenecek ve gelecekte de devam edecektir çünkü tüm ilginizi çekmenin yolu onlar için budur.

Mutlu bir çocukluğa sahip olmak için asla geç değildir.

-Tom Robbins-

Farklı İlgi Çeşitleri

Yetişkinlerin ilgi ve onayı, çocuklar için en önemli ödüllerdir. Ne yazık ki, ebeveynler ilgiyi akıllıca kullanamazlar. Üç çeşit ilgi vardır: pozitif ilgi ya da teşvik, negatif ilgi ya da teşvik ve ilgi göstermemek.

ağlayan çocuk

Çocuklara iyi davrandıkları için ilgi ve onay verdiğinizde, pozitif ilgi göstermiş olursunuz. Pozitif ilgi, olumlu davranışları övmek ve bu davranışlara odaklanmak anlamına gelir.

Pozitif ilgi; övgü ya da cesaret kelimeleri, yakınlık, kucaklama ya da beşlik çakma şeklinde gösterilebilir. Güzel bir not bırakmak da oldukça işe yarayabilir. Pozitif ilgi, iyi davranışları artırır.

Diğer taraftan, çocuğunuza kötü davranışlarından dolayı ilgi gösterdiğinizde, ona negatif bir ilgi göstermiş olur ve yaptığı olumsuz davranışı teşvik etmiş olursunuz. Negatif ilgi genellikle çocuğunuzun yaptığı davranışın sizi rahatsız etmesiyle başlar.

Tehdit edebilir, öfkelenebilir, hatta çığlık atabilirsiniz. Ancak çocuklara gösterdiğiniz negatif ilgi bir ceza değil, ödüldür. Kötü davranışı cezalandırmaz ya da azaltmaz, aksine onu arttırır.

İlgi göstermemek de bir seçenektir. Çocuğunuz sizden pozitif bir ilgi görmediğinde, görebildiği her türlü ilgiyi isteyecektir. Kötü davranışlara değil, iyi davranışlara ilgi gösterin.

Böylece kötü davranışları teşvik etmemiş olur ve gelecekte oluşmasını engellemiş olursunuz. Aynı zamanda çocuğunuz sadece iyi davranışlarıyla ilgi görebileceğini öğrenmiş olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nascimento, E. L., & Lustosa, F. (2013). La distinción entre refuerzos positivo y negativo en los libros de enseñanza de análisis de la conducta. Perspectivas em análise do comportamento4(1), 10-19.
  • Piazza, C. C., Bowman, L. G., Contrucci, S. A., Delia, M. D., Adelinis, J. D., & Goh, H. L. (1999). An evaluation of the properties of attention as reinforcement for destructive and appropriate behavior. Journal of Applied Behavior Analysis32(4), 437-449.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.