Aletli Jimnastiğin Muhteşem Faydaları
Aletli jimnastik, özellikle kızlar arasında en popüler okul sonrası aktivitelerden bir tanesidir. Ritmik jimnastikten biraz farklıdır ve çeviklik, güç ve zarafeti bir araya getirir.
Vücudu eğitmesinin ve geliştirmesinin yanı sıra, oldukça disiplin gerektirir. Çoğunlukla kadın sporu olarak bilinse de, hem erkekler hem de kadınlar için uygundur.
Aletli jimnastik: ne zaman başlamalı?
“Ritmik jimnastiğe başlamak için ideal aralık üç ila beş yaş arasıdır.”
Aletli jimnastik, bir kareografi oluşturmak amacıyla farklı vücut hareketlerinin bir araya getirilmesiyle yapılır. Bunun için farklı spor salonu malzemeleri gerekir.
1896 Atina Yaz Olimpiyatlarından beri olimpik bir spor olarak bilinen aletli jimnastikte, çocukların yapabileceği pek çok farklı egzersiz vardır. Hareketlerin karmaşıklığına göre sınıflandırılır ve bu yüzden de temel hareketleri küçük yaşlarda öğrenmek önemlidir.
Bu spora başlamak için en uygun yaş üç ila beş yaş arasıdır. Bu yaş aralığında, çocuklar temel motor becerilerinin yanı sıra iyi postür alışkanlıkları da benimseyebilir.
Ancak bu, aletli jimnastiğe daha ileriki yaşlarda başlanamayacağı anlamına gelmez. Ergenlik çağında da bu spora başlamak mümkündür.
Egzersiz türleri
Aletli jimnastikte çocukların yapacağı egzersizler gelişim düzeylerine göre farklılık gösterir. Antrenman yaptıkça ve becerilerini geliştirdikçe, egzersizlerin zorluğu da artacaktır.
Bu aktiviteler temel, akrobatik ve artistik olmak üzere üç aşamaya ayrılır:
1.Temel jimnastiğin hedefi yüksek fiziksel dayanıklılık sağlamaktır. Diğer sporlarda da olduğu gibi, çocuğun sağlığını güçlendirir ve fiziksel becerileri ile motor becerilerine katkı sağlar.
Bu yazımızı da okuyun: Çocuğunuzun Kaba Motor Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz?
2.Akrobatik jimnastikte ise, dengede durma, dönme, havada durma gibi daha karmaşık egzersizler vardır. Bunu yapabilmek için çocukların mat ve tramplen gibi malzemelere ihtiyaçları vardır.
3.Aletli jimnastikte de, egzersizlerin zorlaşmasının yanı sıra, çalışma kuralları ile ilgili farklı seviyeler öğretilir. Örneğin, takım halinde veya bireysel çalışıldığında mutlaka bir alet kullanmak gerekir.
Aletli jimnastikte kızlar ve erkekler için fark var mıdır?
Aletli jimnastik her iki cinsiyet için uygun olsa da, bazı farklılıklar mevcuttur. Hem farklı kategorilerde yarışırlar hem de farklı egzersizler yaparlar.
Egzersizler temelde aynı olsa da, akrobatik performanslarda farklı kategoriler vardır.
- Kızlar dört kategoride çalışır: Atlama beygiri, denge kalası, asimetrik barlar ve kız paralelidir.
- Öte yandan erkeklerde ise altı kategori vardır: Halka, paralel barlar, atlama beygiri, yer ve barfikstir.
Aletli jimnastiğin çocuklara faydaları
“Aletli jimnastik sayesinde çocuklar fiziksel, sosyal ve kişisel becelerini geliştirebilirler.”
Bu spor emek ister. İradeli olmak ve düzenli antrenman yapmak gerekir. Bununla birlikte, aletli jimnastiğin çocuklara faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:
- Motor becerileri geliştirir: güç, esneklik, koordinasyon ve hız.
- Dengeyi geliştirir.
- Duruş bozukluklarını düzeltir.
- Özgüven kazandırır.
- Konsantrasyonu artırır.
- Takım çalışmasını, sosyalleşmeyi ve arkadaşlığı geliştirerek başkalarına saygı duymayı öğretir.
Bunun yanı sıra, eğer çocuğunuz bu sporla ilgileniyorsa, sorumluluk bilinci de artacaktır. Ayrıca boş zamanlarını daha faydalı bir şekilde değerlendirmiş olacaktır.
Tavsiyeler
Anne babalar olarak, çocuğunuzun bu sporla ilgilenmesini istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken bazı durumlar vardır. İlk olarak, çocuğun spora ilgisi ve motivasyonu olması gerekir. Bu nedenle çocuğunuzu zorlamayın.
Aletli jimnastik eğitmeninin tecrübeli olması çok önemlidir. Ayrıca, spor salonunun gerekli aletlere sahip olup olmadığını ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını da kontrol etmelisiniz.
Aletli jimnastik özveri ve disiplin gerektirir. Çocuklar zaman zaman derslere gitmek istemeyebilir veya bu sporu tamamen bırakmak isteyebilir.
Bu yüzden, çocukların ailelerinin desteğini alması çok önemlidir. Böylece antrenmanlar ve okul arasındaki dengeyi kurabilirler.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Federación Internacional de Gimnasia. (s.f.). Población. Sitio web FIG. Consultado el 13 de mayo 2023. https://www.gymnastics.sport/site/pages/about-population.php
- Megías, M. E. P., & Maldonado Mora, B. (2020). Cuerpo, emociones e imagen corporal: La narración de una deportista de Gimnasia Rítmica. ESPIRAL CUADERNOS DEL PROFESORADO, 13(27), 121–133. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7553431
- Rodríguez García, L. (2015). Influencia del polimorfismo del receptor de andrógenos en la masa ósea, masa muscular y condición física en niños y niñas. [Tesis doctoral: Universidad de las Palmas de Gran Canaria]. Repositorio institucional. https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/17567
- Rojas-Vásquez, J., Caniuqueo-Vargas, A., & Fernandes Filho, J. (2014). EFECTOS DE UN PROGRAMA DE GIMNASIA ARTÍSTICA EN EL DESARROLLO MOTOR DE ESCOLARES DE 6 A 11 AÑOS CON DIAGNÓSTICO DE TDAH. Revista Horizonte Ciencias De La Actividad Física, 5(1), 18-23. http://www.revistahorizonte.ulagos.cl/index.php/horizonte/article/view/14
- Díaz López, D., Hechavarría, R. R., & Cala, M. A. (2019). Referentes teóricos del desarrollo de la saltabilidad en la categoría 7-8 años de Gimnasia Artística (Revisión). Roca: Revista Científico – Educaciones de la provincia de Granma, 15(3), 191–202. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7121643
- González-Valencia, H., Isaza-Gómez, G. D., & Parra-Estrada, L. K. (2021). Práctica pedagógica para la enseñanza de la gimnasia artística: etapa de iniciación deportiva. Cultura, Educación y Sociedad, 12(2), 95-112. https://revistascientificas.cuc.edu.co/culturaeducacionysociedad/article/view/3046
- Monterroso Salazar, J. P. (2016). Estrategia de Gestión para el entrenamiento de la técnica de Gimnasia Artística Femenina en niñas de 5 a 8 años de edad (Doctoral dissertation). http://biblioteca.galileo.edu/tesario/handle/123456789/306
- Portos, M. (2019). Gimnasia artística y deportiva. Parte 2. EN: G. Cachorro y M. Giles (Coords.). Sistematización de experiencias en educación física. La Plata: Universidad Nacional de La Plata; EDULP. https://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=libros&d=Jpm2631
- Ruano Masiá, C., Sellés Pérez, S., & Cejuela Anta, R. (2021). Perfil antropométrico en gimnastas de diferente nivel de rendimiento: un estudio comparativo. Revista Española De Nutrición Humana Y Dietética, 25(Supl. 1), e1257. https://doi.org/10.14306/renhyd.25.S1.1257
- Tenempaguay Galán, G. B. (2022). La gimnasia artística como recurso Pedagógico para la estimulación temprana en niñas de 3 a 5 años [Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación]. Repositorio institucional. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/65089
- Rivera, H. J. (2021). ESCUELA NACIONAL DE ENTRENADORES DEPORTIVOS ASIGNATURA ESTADO DEL ARTE DEL DEPORTE Y DEL SISTEMA DE PREPARACIÓN DEPORTIVA “ENTRENAMIENTO Y PREVENCIÓN DE LESIONES EN LA ACROBACIA AÉREA”. Comisión Nacional de Cultura Física y Deporte. Ciudad de México. https://www.academia.edu/45015345/ESCUELA_NACIONAL_DE_ENTRENADORES_DEPORTIVOS_ASIGNATURA_ESTADO_DEL_ARTE_DEL_DEPORTE_Y_DEL_SISTEMA_DE_PREPARACI%C3%93N_DEPORTIVA_ENTRENAMIENTO_Y_PREVENCI%C3%93N_DE_LESIONES_EN_LA_ACROBACIA_A%C3%89REA_