Asla Çocuğunuza Veda Etmeden Evden Ayrılmayın

Asla Çocuğunuza Veda Etmeden Evden Ayrılmayın

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2018

Anneler, çocuklarının ağlayarak, sağa sola tekmeler savurarak yaptıkları “nereye gidiyorsun” sorgulamasından kaçınmaya çalışırken onları üzmemeyi tercih ederler. Yine de bazen, kısa süreliğine de olsa çocuklarınızdan ayrı kalmanızı gerektirecek durumlar olabilir. Bu durumlar gerçekleştiğinde çocuğunuzun yanından ona veda etmeden asla ayrılmayın.

Tabii ki bir anne olarak bazen kendinizi kaçış sahnesinde oynayan bir aktris gibi bulabilirsiniz; parmak uçlarında yürüme, dikkat dağıtma ve son olarak da çocuğunuzun sizi giderken görüp üzülmesini engellemek adına veda etmeden bir anda ortadan kaybolma hamlesi.

Tamamlanması imkansız tehlikeli bir görev alan casusmuşsunuz gibi gerçekleştirdiğiniz, işe ya da alışverişe gitme eylemleri son derece yorucu olurlar. Ailemizin huzurunu kaçırmamak için bu gereksiz oyuna bir son vermeliyiz.

Çocuğunuzu kandırmayın ve veda etmeden yanından ayrılmaktan kaçının

Bütün bu oyunların sonunda, çocuğunuzun sizin artık orada bulunmadığınızı fark ettiği anda hissettiği aldatılmışlık, korunmasızlık ve büyük üzüntü duyguları tam da sizin aslında en baştan kaçınmak istediğiniz duygular olacaktır.

Endişe verici duygulardan kaçınmak için gerçekleştirilen bu faydasız ve karışık “sessiz çıkışlar”, çocuklarda görmek istemediğimiz uygunsuz davranışlar olarak bize geri dönüş yapacaktır.

Doğal bir şekilde vedalaşarak ayrılmak ise iki taraf açısından da daha sağlıklı olduğu gibi, aynı zamanda da ona sizin geri geleceğinizi hatırlama fırsatı sunar. Bu da hem çocuğunuz hem de aileniz için daha az travma anlamına gelir

Zamanla, arkanızda bilinçaltı uyarılar ya da olumsuz hisler bırakmadan ayrılıp “ortadan kaybolabildiğinizi” fark etmeye başlayacaksınız.

Her ne kadar ilk birkaç denemenizde bebeğiniz çok iyi algılayamasa da, kurduğunuzun iletişimle iki taraf için de daha faydalı teknikler kullandığınızı göreceksiniz.

Veda ederek ayrılmak hoş bir davranış olduğu kadar onların toplum içerisindeki eğitimlerine de faydalı olacak ve bu alışkanlığı edinerek büyümelerini sağlayacaktır.

Günlük işler için zaman zaman gitmek zorunda olduğunuzu uygun bir dille anlatmaya, çocuğunuz bunu normal algılayıp kabul edinceye kadar devam edin. İnanın, sonunda binlerce numara çevirip gizlice sıvışma derdiniz son bulacak.

çocuguna açıklama yapan anne

Onlara olumlu mesajlar verin

Anneler sıklıkla yüz ifadeleri ya da sözleriyle çocuklarından ayrılmanın acısını gösterme eğilimindedirler. Eğer bu olumsuz mesajı onlara aktarmayı engelleyebilirsek çocuklarımız kendilerini çok daha huzurlu ve güvende hissedecek, böylelikle de günlük, bu küçük ayrılıklara daha kolay adapte olacaklardır.

Siz yokken de güvende olacaklarını vurgulayın. Yokluğunuz sırasında onlara kimin eşlik edeceğini tekrar tekrar söyleyin. Ne zaman döneceğinizi hatırlatın. Bu konuşmalar yokluğunuz sırasında güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

Veda etmeden gitmek hiçbir zaman seçenekleriniz arasında olmamalı. Sevdikleri tarafından çocuklara uygulanan bu tarz davranışlar gelişimleri boyunca istenmeyen alışkanlıklar edinmelerine neden olabilir.

Söyleyebileceğiniz güzel sözler dışında onlara verebileceğiniz ilgi çekici bir nesne ya da oyuncak da yokluğunuz boyunca onlara sağlıklı bir destek sağlayabilir.

Olumlu mesajı pekiştirin

Döndüğünüzde, siz yokken nasıl davrandıklarını ve ne yaptıklarını sorun. Evde olmadığınız süre boyunca kendi yaptıklarınızı tarif edin ve eğer mümkünse aldığınız bir nesneyi gösterin. Bu tarz bir yaklaşım oluşabilecek tüm olumsuz duyguları toptan yok edecektir. Bu sayede her seferinde geri döneceğinizin doğru olduğunu fark edecek ve size karşı olan güvenlerini pekiştireceklerdir.

Zaman zaman olumlu davranışlarını ödüllendirmek hoş olabileceği gibi bu ödüllendirme, olumsuz davranışlarıyla bağlantılı olan hareketlerini de kontrol altına almanıza yardımcı olur.


annesine sevgi gösteren erkek çocuk

Hislerinizin farkına varın

Korkunun, rahatsızlığın ve bağlanmanın normal olduğunu netleştirmek anlayış hissinizin gelişmesine yardımcı olur. Çocuğunuza, bu küçük ayrılığın her ikinize de farklı şeyler yapma imkanı vereceğini ama sizin ona her zaman dönüp ihtiyacı olan sevgi ve anlayışı sunacağınızı açıklayın.

Yaşanan anın daha az travmatik olmasını sağlayacak tavsiyeler

Aşağıda veda ederek gitmenizin nasıl doğal karşılanabileceğiyle ilgili çeşitli tavsiyeler bulacaksınız:

  • Sakin olun
  • Olabildiğinizce kısa ve öz olun
  • Yakınlığınızı hissettirin
  • Onlara geri döneceğinizi hatırlatın
  • Siz yokken onlarla kimin ilgileneceğini söyleyin
  • Siz yokken vakit geçirebilecekleri resim yapma, el işi ya da oyuncaklarla oynama gibi aktiviteler tavsiye edin
  • Olumlu bir tutumun onlar için ne kadar faydalı olabileceğini hatırlatın
  • Olumlu davranışlarını ödüllendirin
  • Onların canını sıkan sorunu dinleyin
  • Şüphelerini cevaplayarak giderin

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.