Öğretmenler için TPAB Çerçevesi

TPAB çerçevesi, öğretmenlerin teknolojiyi öğretime entegre etmek için birbirleriyle ilişkili olarak ustalaşması gereken farklı becerileri ifade eder. Bu yazıda, onun hakkında her şeyi öğreneceksiniz.
Öğretmenler için TPAB Çerçevesi

Son Güncelleme: 20 Mart, 2020

TPAB çerçevesi (Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi) Mishra ve Koehler (2006) tarafından formüle edilmiştir. Bu çerçeveyi Lee Shulman’ın çalışmalarına dayanarak geliştirdiler (1986). Kendisini eğitim ve öğretmen yetiştirmeye adamış bir filozof ve psikologdu.

TPAB çerçevesinin özellikleri

TPAB çerçevesi, öğretmenlerin BİT’i (bilgi ve iletişim teknolojisi) eğitim ortamlarına etkili bir şekilde entegre edebilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Üç ana beceriden oluşur:

  • Konunun veya disiplinin içeriği (öğrettikleri) hakkında bilgi.
  • Pedagojik bilgi (içeriğin nasıl öğretileceği).
  • Teknolojik bilgi (teknolojik araçlar, kaynaklar ve uygulamalar).

Dolayısıyla çerçeve, içerik bilgisinin, pedagojik bilginin ve teknolojik bilginin tek başına çalışmaması gerektiğini göstermektedir. Başka bir deyişle, yeni bilgi üretmek için birbirleriyle ilişkili olmalıdırlar.

Aşağıdaki grafik, diğer dört bilgi biçimine dönüşen üç ana bilgi türünün etkileşimini göstermek için kullanılan bir Venn diyagramıdır. Böylece, TPAB’ın içerdiği yedi bilgiyi tanımlayabiliriz:

TPAB şablonu

Pedagojik içerik bilgisi

Bu, belirli bir konuyu kendi içeriğine göre nasıl öğreteceğine ilişkin bilgi anlamına gelir. Diğer bir deyişle, öğretmenin içeriği öğretme konusundaki bilgisidir, bu da öğretmenin konuları öğretebilmesi için dönüştürmesini sağlar.

Bu amaçla, onları yorumlamalı ve onları nasıl öğreteceğini, kaynakları ve metodolojiyi keşfetmelidirler. Ayrıca, bu bilgi her öğrencinin özelliklerini ve önceki bilgilerini bilmeyi gerektirir.

Teknolojik içerik bilgisi

Belirli içeriği öğretmek için en uygun teknolojiler hakkındaki bilgileri temsil eder. Bu nedenle, matematik, biyoloji veya sosyal çalışmaları öğretmek için somut programlar ve uygulamalar hakkında bilgi anlamına gelir.

Teknolojik pedagojik içerik

Bu bilgi sınıfta BİT kullanımı ile ilgilidir. Ayrıca, bunları doğru kullanmak için gerekli koşullar ve kullanımlarının olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgilidir.

Teknolojik pedagojik içerik bilgisi

Bu, her türlü bilginin bütünleşmesini ve bunlar arasındaki etkileşimi gösterir. Dolayısıyla, öğretmen TPAB konusunda uzmanlaşırsa, öğrettikleri konuyu nasıl açıklayacaklarını bilirler.

sınıfta ders veren öğretmen

Ayrıca, belirli bir konu için en iyi öğretim yöntemlerini bilirler. Ayrıca öğrencilerinin durumlarını ve öğrenme ihtiyaçlarını da bilirler. Son olarak, içeriği daha iyi öğretmek için teknolojiyi etkili bir şekilde nasıl entegre edeceklerini biliyorlar.

Anlamlı öğrenme için TPAB çerçevesi

Şu anda, yaşamımızın tüm alanlarında teknolojinin varlığı yadsınamaz. Eğitim alanında ve öğretmenlerin eğitimi ile ilgili olarak, TPAB öğretmenlerin ustalaşması gereken bilgi ve becerilerin iyi bir teorik ve pratik çerçevesini temsil eder.

TPAB çerçevesi, her bir öğrencinin ihtiyaçları hakkındaki bilgilerle yakın ilişki içerisinde eğitimcilerin bilgisini entegre etme ihtiyacını vurgulamaktadır. Başka bir deyişle, etkili öğretme ve anlamlı öğrenme elde etmek için konu hakkındaki bilgileri, pedagojik bilgiyi ve teknolojik bilgiyi birbiriyle ilişkilendirmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.