Otizmli Çocuklarda Sembolik Oyun

Otizmli çocuklar, sembolik oyun becerisi geliştirmekte zorluk çekebilir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
Otizmli Çocuklarda Sembolik Oyun

Son Güncelleme: 07 Eylül, 2019

Otizm, çocukların diğer insanlarla iletişim kurması ve sosyalleşmesini zorlaştıran nörodavranışsal bir bozukluktur. Otizmli çocukların sınırlı-yineleyici ilgi ve davranışları vardır. Birçok durumda bu belirtiler, otizmli çocukların sembolik oyun becerilerini tam olarak geliştirmesine engel olur.

Oyunlar ve rol yapma egzersizleri, çocukların gelişim sürecine katkıda bulunur. Çocukların sembolik oyunlar aracılığıyla öğrenebileceği pek çok beceri vardır.

kutuda oynayan çocuk

Sembolik oyun nedir?

Sembolik oyun, günlük hayatı canlandıran ya da çocuğun bildiği hikayeler, filmler, vs. ile ilgili senaryolar oluşturmaktır. Bu oyunlar, nesne kullanımı ya da rol yapmayı da içerebilir. Bu sayede çocuklar, öğrendikleri şeyleri yansıtma ve bildiklerini canlandırma ve yorumlama şansı bulurlar.

sembolik oyun oynayan çocuklar

Sembolik oyun becerisi nasıl gelişir?

Sembolik oyunun ilk aşaması, bir yaşından sonra başlar. Bu aşamada, basit nesne ve oyuncaklar kullanılır. Çocuklar bunları bir kişinin ya da varlığın taklidini yapmak için kullanırlar. Örneğin, boş bir bardak kullanarak telefonla konuşuyormuş gibi yapabilirler.

Zamanla, ikinci yaşına girdikten sonra çocuklar bu nesneleri diğer oyuncaklarıyla beraber kullanmaya başlarlar. İnsanlar ya da bebekler aracılığıyla, gördükleri şeyleri kopyalamaya başlarlar. Daha sonra, rol yapma oyunlarına başlarlar.

Bu aşamada çocuklar genellikle, öğretmen, itfaiye, doktor, vs. gibi roller yapmayı seçerler. Zaman geçtikçe hayal gücünü daha fazla kullanarak örneğin bir kutuyu roket gibi kullanarak ya da bir sopayı sihirli bir asa gibi kullanarak farklı oyunlar oynamaya başlarlar.

Çocuklar dört yaşına geldiklerinde, bu tür oyunlar daha karmaşık hale gelir. Bu aşamadaki oyunlar, hem daha fazla karakter içerir hem de daha ayrıntılı bir şekilde hazırlanmıştır. Kısacası, sembolik oyun erken çocukluk döneminde gelişmeye başlar ve çocukluk boyunca gelişimine devam eder.

giyinme oyunu oynayan anne ve kızları

Otizmli çocuklarda sembolik oyun

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hayal gücünü kullanarak hikaye oluşturma becerisi genellikle iki yaş civarında başlar. Bu öncelikle doğuştan gelen bir beceridir fakat daha sonra aşamalı olarak gelişir ve zihinde bütün bir beceri olarak yerini alır.

Fakat bu durum, tüm çocuklar için geçerli olmayabilir. Otizmli çocuklar, bazen hayal gücünü kullanmakta zorluk çekebilir ve tam potansiyeline ulaşmak için biraz yardıma ihtiyaç duyabilir.

İşte otizmli çocuklarda sembolik oyun becerisini geliştirmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem:

  • Ona nesnelerle nasıl oyun oynayabileceğini öğretin ve sizin yaptıklarınızı taklit etmesini söyleyin.
  • Rol yapma oyunu oynayın.
  • Bir senaryo oluşturun ve bunu sahnelemekte size katılmasını isteyin.
  • Beraber bir hikaye yazmak için yardımını isteyin.

Otizmli çocuklar, sembolik oyun becerilerini geliştirebilirler. Siz de onlara oyunlar ya da hikayeler aracılığıyla yardımcı olduğunuzda sosyal becerilerindeki gelişmeyi göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Psychiatric Association. (2013). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales-DSM 5. Barcelona: Editorial Médica Panamericana.
  • Cornago, A., Navarro, M., & Collado, F. (2013). Manual del juego para niños con autismo: ejercicios, materiales y estrategias: del cucutrás al juego simbólico. Psylicom.
  • Pecci, M. C., Herrero, T., López, M., & Mozos, A. (2010). El juego infantil y su metodología. España: Editorial Mc Graw Hill.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.