Çocuklara yalnız yemek yemeyi öğretmek için 5 ipucu

Çocuklara yalnız yemek yemeyi öğretmek kolay bir iş değildir. Bu yazıda, çocuğunuzun bu değişimini kolaylaştıracak bazı kilit ipuçları sunuyoruz.
Çocuklara yalnız yemek yemeyi öğretmek için 5 ipucu

Son Güncelleme: 03 Ağustos, 2018

Çocukların yalnız yemek yemeyi öğrenmesi ebeveynlere gündelik işlerini yapmaları için daha fazla zaman tanır. Bu görevden kurtulmak aile hayatınız için idealdir, çünkü bu bütün ailenin bir arada yemek yiyebileceği anlamına gelir.

Bunu başarmak için, çocuğunuz kendi başına yemek yerken onun yanında olmalısınız. En önemlisi de, yiyeceği küçük parçalara bölüp olası boğulma vakalarının önüne geçmektir. Ayrıca, çocuğunuzun başarısını takdir etmek denemeye devam etmesi için onu cesaretlendirecektir.

12 ila 15 ay arasında, motor becerilerinin gelişimine bağlı olarak, çocuklar kaşığı tutup ağzına götürebilir. Bu süreçte, çocuğunuzun bu yönde ilk adımları atması mümkün olacaktır.

Normalde, iki yaşından itibaren çatal kullanmaya da başlayabilir. Bıçakla yiyecekleri kesme görevini ise daha sonrasına bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Bıçak kullanması tehlikeli olabilir ve mutlaka ebeveyn gözetimi altında yapılmalıdır.

Çocuklara yalnız yemek yemeyi öğretmek için 5 ipucu

Çocuğunuza tek başına yemek yemeyi öğretmek için, bazı stratejilerin izlenmesi gerekmektedir. İşte bizim tavsiyelerimiz:

1. Elleriyle yiyebileceği yemekler verin

Çocuklara tek başına yemek yemeyi öğretmenin ilk adımı onlara elleriyle yiyebilecekleri yiyecekler vermektedir. Bu yiyecekler, çiğnemesi ve yutması kolay olacak küçük parçalar halinde kesilmelidir. Ağızda kolayca öğütülebilecek yiyecekler olmalıdır.

Çocuğunuz büyüdüğünde ve nesneleri eline alabildiğinde, artık çatal kaşık kullanmaya başlayabilir. Bunun için ideal olan, yiyeceğini küçük parçalar halinde kesip çocuğunuza plastik bir çatal vermektir.

mama sandalyesi

Çocuğunuzun kolayca öğütebileceği bazı yiyecekler mevcuttur. Örneğin muz, mango veya şeftali gibi meyveler, havuç gibi pişmiş sebzeler, veya makarna ve peynir gibi yiyecekler verilebilir.

2. En sevdiği yemeği yapın

Eğer çocuğunuzun tek başına yemek yerken zorlandığını fark ederseniz, en sevdiği yemeği yapmak yardımcı olabilir. Önünde dikkatini çeken bir yemek olduğunda kendi başına yemesi çok daha kolay olacaktır.

Bu şekilde, önündeki yemek sayesinde ç atalını eline alıp aile üyelerinden yardım almadan yemek yemesi konusunda cesaretlenecektir.

3. Çocuğunuzla birlikte yemek yiyin

Çocuklar için en iyi öğrenme şekli yetişkinleri gözlemlemektir. Bu nedenle, bir arada yenilen yemekler, çocukların yalnız yemek yemeyi öğrenmeleri için mükemmel bir fırsat sunar. Bu şekilde, çocuğunuz yetişkinlerin yemek yerken yaptıklarını taklit ve tekrar edebilirler.

Aslında, çocuğunuz tek başına yemek yemeyi denerken karşısına oturup onu gözlemlemeniz de tavsiye edilmektedir. Olumlu bir tutum sergilemek çocuğunuzun kendine olan güvenini arttıracak ve yalnız başına yemek yemeyi daha hızlı öğrenmesini sağlayacaktır.

12 ila 15 ay arasında, motor becerilerinin gelişimine bağlı olarak, çocuklar kaşığı tutup ağzına götürebilir. Normalde iki yaşında çatal kullanmaya da başlayabilirler.”  

4. Bütün aile üyelerini dahil edin

Psikolojik açıdan, çocuğunuzun sizin yardımınız olmadan yemek yiyebilmesi için, bunu büyük kardeşlerinin ve ebeveynlerinin bir arada yaptığı bir eylem olarak görmeleri gerekmektedir. Bu şekilde, çocuğunuzun ne kadar hızlı bir şekilde yalnız yemek yemeye başlayacağını göreceksiniz.

Bütün aile üyeleri bu sürece dahil olmalıdır. Benzer şekilde, kimse çocuğu beslemeye çalışmamalıdır.

mama yiyen bebek

5. Felaketlere karşı hazırlıklı olun

Çocuklara yalnız başına yemek yemeyi öğretirken, felaketlere karşı hazır olmanız gerekmektedir. Bu süreç sırasında masayı ve kıyafetlerini pisletmeleri olasıdır.

Bunun önüne geçmek için, zararı azaltması açısından bir önlük kullanmayı deneyebilirsiniz. Tabii ki bazı lekeler olacaktır, ancak koruyucu önlük ve servislerle bu durumu daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Kısacası, bu süreçte çocuğunuzu cesaretlendirmeyi unutmayın, sabırlı olun ve tüm başarılarını takdir edin. Basit bir rutin geliştirerek öğünleri daha hoş bir hale getirmenizi tavsiye ediyoruz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.