Çocuklarda Burun Tıkanıklığıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Bu yazıda, burun tıkanıklığının çocukları nasıl etkilediği ve nasıl başa çıkılması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Çocuklarda Burun Tıkanıklığıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Son Güncelleme: 24 Mayıs, 2018

Çocukluk döneminde burun tıkanıklığı, yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Çocukların, soğuk algınlığı ve gribe karşı savunma sistemleri daha düşüktür.

Çocuklarda burun tıkanıklığı, genellikle bu tip bir yaygın virüsle ilgili hastalıklarından birinin belirtisidir. Eğer belirtiler uzun süre devam ederse, alerjiden kaynaklanıyor da olabilir.

Virüse bağlı bir enfeksiyondan dolayı grip benzeri belirtiler oluştuğunda, burun kanalları şişer ve tıkalı hissedilir. Bu belirti, genellikle yerini, sulu bir burun akıntısına bırakır ve daha sonra da bu akıntı yoğunlaşır.

Eğer enfeksiyon güçlüyse, akıntı sarımsı ya da yeşil bile olabilir. Bu, ciddi bir hastalığın belirtisi olmak zorunda değildir. Öte yandan, eğer çocuğunuzun burun akıntısı yoğunsa, bir doktora gösterin.

Çocuklarda burun tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Çocuklarda burun tıkanıklığı, özellikle de kendi burnunu sümküremeyen küçük çocuklarda, epey yaygın görülen bir durumdur.

Genellikle çok şiddetli olmasa da, eğer birkaç gün boyunca sürmeye devam ederse, bu belirtiye dikkat edilmesi gerekir. Çocuklarda burun tıkanıklığının olası sebepleri aşağıdaki gibidir:

1. Yetersiz burun hijyeni

Çocuklarda burun tıkanıklığının bir sebebi yetersiz burun hijyeni olabilir. Küçük çocuklar, sadece burunlarından nefes alma eğilimindedir. Bu yüzden, oluşan pisliklerden kurtulmak için doğru şekilde temizlemek çok önemlidir.

Özel bir burun spreyiyle günlük olarak temizlemek, grip ya da burun iltihabı gibi bulaşıcı hastalıkların oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, daha ciddi enfeksiyonlara maruz kalma ihtimalini de azaltır.

burnunu silen çocuk

 2. Virüse bağlı enfeksiyon

Soğuk algınlığı, küçük çocuklarda yaygın görülen bir enfeksiyondur. Tehlikeli bir hastalık olmasa da, burun tıkanıklığına sebep olabilir ve bu da çok rahatsız edici bir duruma dönüşebilir.

3. Şekil bozukluğu

Burun deliğinde tıkanıklığa sebep olabilecek bazı durumlar vardır. Bu, tek taraflı (yalnızca bir burun deliği) olabileceği gibi çift taraflı(iki burun deliğinde de tıkanma) da olabilir.

Çocukların, soğuk algınlığı ve gribe karşı savunma sistemleri daha düşüktür

Çocuklarda burun tıkanıklığının belirtileri nedir?

Çocuklarda burun tıkanıklığının belirtileri, eğer çok uzun süre kalıcı olursa, endişe edilecek bir durum olabilir. Tıkalı bir burun, sizi sık sık pratisyen hekime ya da kulak burun boğaz uzmanına götürebilir.

Bir çocuğun gırtlağının durumu, onun, solunum yollarıyla ilgili durumlara karşı zayıf olmasına sebep olabilir. Buna dikkat edilmesi önemlidir. Aşağıdaki belirtiler, müdahale edilmesi gereken bir burun tıkanıklığı durumunu işaret ediyor olabilir:

  • Yemek yeme zorluğu
  • Kilo verme
  • Düşük uyku kalitesi
  • Horlama ya da ağır solunum
  • Ağız kuruluğu
  • Sık ağlama

Burun tıkanıklığıyla başa çıkmak için pratik tavsiyeler

Şimdi, ebeveynlerin, burun tıkanıklığıyla baş etmede kullandığı birkaç yöntemi paylaşacağız:

Çevrelerini nemli tutun

Kuru hava, çocuklarda burun tıkanıklığını artırabilir. Bulunduğunuz ortamı nemli tutmanın en kolay yolu buhar cihazı ya da nemlendirici cihaz kullanmaktır. Bu iki cihaz da havaya nemi geri vermek üzere tasarlanmıştır.

Buhar cihazları, havaya sıcak buhar salarken, nemlendirici cihazlar soğuk buhar üretir.

Burunlarını temizlemek için tuzlu su kullanın

Tuzlu su, çocuklarda burun tıkanıklığını gidermek ve mukusun atılmasını sağlayacak kurtarıcı bir çözümdür. Sprey, damla, fısfıs ya da tek dozlu kapsüller halinde bulunabilir.

hasta bebek

Susuz kalmamasını sağlayın

İyi miktarda su alımı, fazladan mukus üretilmesini önler ve atılmasını kolaylaştırır. Çocuğunuza bol bol su verin. Ayrıca meyve suyu, süt ya da çorba ile de sıvı ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım edebilirsiniz.

Uyurken çocuğunuzun başını destekleyin

Son bir öneri olarak, çocuğunuzun başını, vücudunun geri kalanından daha yüksekte tutarak uyumasını sağlayın. Bu sayede, burnu tıkalı olsa bile gece boyunca daha rahat nefes alacaktır.

Bebekler ve küçük çocuklar için, başlarının altına küçük bir havluyu katlayıp koymayı deneyin. Ayrıca, bazı beşikler de çocukların uygun bir açıyla uyuması için eğimli olabilir. Uzanınca burun tıkanıklığının daha kötü bir hale gelebileceğini ve nefes almanın zorlaşabileceğini unutmayın.

Burun tıkanıklığı genellikle zararlı değildir ve geçicidir. Öte yandan, bazı durumlarda, çocuklarda burun tıkanıklığı duyma bozukluklarına yol açabilir.

Bunlar da konuşma bozukluklarına sebep olabilir. Yukarıdaki ipuçlarını uygulayarak soğuk algınlığı ve griple etkili bir şekilde başa çıkabilir ve gelecekte olabilecek komplikasyonları önleyebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.